Tradycyjne dania najgorszej kuchni świata

Gandhi powiedział podobno, że przyczyną podbicia Indii przez garstkę Anglików były jajka na bekonie. I nawet jeśli cały świat dziś zgodnie twierdzi, że nie ma gorszej na świecie kuchni, Brytyjczycy wydają się być dumni z tego, co wymyślili... albo zaadaptowali.

Obraz

/ 8Haggis

Obraz
© flickr.com/Biology Big Brother/cc/at/sa

Słynny szkocki haggis przyrządzany jest z owczych podrobów (serca, wątroby i płuc) i cebuli wymieszanych z tłuszczem, mąką owsianą oraz przyprawami. Wszystko to zaszywa się w owczym żołądku i dusi, a potem podaje z ziemniakami i brukwią. Tradycyjnie haggis jada się z największym namaszczeniem 25 stycznia, czyli w tzw. Burns' Night, rocznicę urodzin szkockiego poety Roberta Burnsa, który w 1787 roku na cześć tego narodowego specjału napisał wiersz "Address to a Haggis".

/ 8English breakfast

Obraz
© flickr.com/hawken king/cc/at

Dla przeciętnego Europejczyka z kontynentu typowo angielskie śniadanie stanowi koszmar, który może się śnić po nocach - w dodatku nie tylko podniebieniu, ale i samemu żołądkowi. Ciężki, tłusty posiłek składa się z płatków śniadaniowych, kiełbaski smażonej w głębokim tłuszczu, jajecznicy, bekonu, pieczarek i pomidorów z grilla, czarnego puddingu (bardzo podobnego do polskiej kaszanki), placków ziemniaczanych, a na koniec herbaty z mlekiem i tosta z marmoladą.

/ 8Fish and chips

Obraz
© flickr.com/rfduck/cc/at/ndw

Żadna filozofia. Ryba - pierwotnie najczęściej dorsz albo łupacz - obtoczona w panierce (rzadziej cieście) i usmażona na głębokim tłuszczu, do tego frytki. Ten prosty posiłek upowszechnił się w drugiej połowie XIX wieku jako sztandarowe danie klasy robotniczej, w wersji na wynos zwyczajowo pakowane w gazetę.

/ 8Frytki

Obraz
© flickr.com/i_JohnMuir/cc/at

Same frytki zasługują na oddzielną wzmiankę, gdy przychodzi do dodatków. Chyba tylko Brytyjczycy mogli wpaść na szalony pomysł podawania frytek na wpół surowych (tak samo zresztą serwuje się puree z ziemniaków), i jeszcze do tego obfitego polania ich octem. To połączenie smaków, wywołujące skrzywienie twarzy nawet najbardziej kulturalnego smakosza przywykłego do bardziej wysublimowanych zestawów, cieszy się na Wyspach dużym i niesłabnącym powodzeniem. W sklepie znajdziemy też chipsy o smaku "soli z octem" i takie same chrupki.

/ 8Fish pie

Obraz
© flickr.com/Simon Aughton/cc/at/sa

Ciasto - pie - kojarzy nam się przede wszystkim ze słodkim deserem, jednak w tym przypadku chodzi o coś zupełnie innego. Biała ryba (jak dorsz lub halibut) w białym czy beszamelowym sosie przykrywana jest warstwą puree z ziemniaków, z opcjonalnymi dodatkami takimi jak cebula, por albo ser. Całość wypieka się w piecu.

/ 8Kurczak tikka masala

Obraz
© flickr.com/miikkahoo/cc/at/sa

Mało kto wie, że tikka masala, danie będące fuzją kuchni indyjskiej oraz pakistańskiej, powstało... w Glasgow w Szkocji. Z tradycyjnym brytyjskim gotowaniem nie ma absolutnie nic wspólnego, po prostu przypadkiem zostało wynalezione (pod koniec lat 60. XX wieku) akurat na Wyspach przez kucharza, którego klient poprosił podobno o sos do kurczaka. Kucharz do zupy pomidorowej dodał jogurt i bogatą kompozycję przypraw - m.in. kolendrę, imbir oraz kumin... i niespodziewanie potrawa zrobiła oszałamiającą karierę. Dziś podaje się ją w restauracjach na całym świecie.

/ 8Pudding

Obraz
© flickr.com/chatirygirl/cc/at/ndw

Ma tyle nazw, ile postaci i metod przyrządzania. Może występować w postaci słodkiej albo jako dodatek do mięsa w głównym daniu obiadu, bywa w konsystencji stałego, półstałego lub kremowego budyniu albo już upieczonych form.

/ 8Tea time

Obraz
© flickr.com/Miia Ranta/cc/at/sa

Opisując kulinarne zwyczaje Brytyjczyków, zbrodnią byłoby pominąć słynną popołudniową herbatkę, której wypicie otacza prawdziwy rytuał. Do herbaty, pochodzącej najlepiej ze Sri Lanki albo Indii i pitej z mlekiem oraz cukrem, podaje się najpierw małe, cienkie kanapki z pastą rybną i ogórkiem. Następnie na stół w towarzystwie dżemu i gęstej śmietany wkraczają scones, czyli słodkie bułeczki z rodzynkami. Opcjonalnie serwuje się również grzanki z masłem oraz naleśniki, a na koniec ceremoniału: keks, biszkopt z dżemem lub eklery.

mb

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał