Tostowa przekąska. Zapakuj do pudełka i zabierz do pracy

Julka Cymbaluk – zwyciężczyni drugiej edycji programu "MasterChef Junior", stworzyła ebook pełen kulinarnych inspiracji i przepisów na lunch boxy. Znajdziecie tam m.in. przepis na przekąskę z chleba tostowego.

Tostowa przekąska. Zapakuj do pudełka i zabierz do pracyTostowa przekąska. Zapakuj do pudełka i zabierz do pracy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 8 kromek pieczywa tostowego
  • łyżka masła ziołowego (lub przygotowanego samemu – połącz masło z czubricą zieloną lub z czosnkiem, natką pietruszki i solą)
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki drobno startego lub rozdrobnionego sera (może być parmezan, grana padano, a nawet ser typu feta, ale jeśli go użyjesz, uważaj z soleniem całej potrawy)
  • dodatki według uznania: mogą być wege lub wędliny – szpinak, łosoś, szynka parmeńska

Przepis

  • Z kromek odkrój skórki i rozwałkuj tosty na cienkie placki. Posmaruj obie ich strony masłem.
  • W formach na muffinki ułóż placki z tosta, aby powstały z nich miseczki.
  • Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni.
  • Do mleka wbij jajko, dodaj przyprawy, szczypiorek, sól i pieprz.
  • Do tostowych "miseczek" wrzuć po łyżeczce sera. Dodaj także twoje ulubione dodatki: warzywa, wędliny itp.
  • Do każdej "miseczki" wlej mleko rozmieszane z jajkiem i przyprawami, uważając, aby nie przelać. Piecz przez 13–15 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika zostaw przekąski na blasze na kilka minut, aby przestygły, a następnie je wyjmij.
  • Z papieru do pieczenia możesz wyciąć kółka, którymi wyłożysz wgłębienia w formie, wtedy łatwiej będzie wyjąć gotowe tosty.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się