Trwa ładowanie...
d3ue3st
19-05-2021 08:49

Tostowa przekąska. Zapakuj do pudełka i zabierz do pracy

Przepis

Julka Cymbaluk – zwyciężczyni drugiej edycji programu "MasterChef Junior", stworzyła ebook pełen kulinarnych inspiracji i przepisów na lunch boxy. Znajdziecie tam m.in. przepis na przekąskę z chleba tostowego.

d3ue3st
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 8 kromek pieczywa tostowego
  • łyżka masła ziołowego (lub przygotowanego samemu – połącz masło z czubricą zieloną lub z czosnkiem, natką pietruszki i solą)
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki drobno startego lub rozdrobnionego sera (może być parmezan, grana padano, a nawet ser typu feta, ale jeśli go użyjesz, uważaj z soleniem całej potrawy)
  • dodatki według uznania: mogą być wege lub wędliny – szpinak, łosoś, szynka parmeńska
Przepis
  • Z kromek odkrój skórki i rozwałkuj tosty na cienkie placki. Posmaruj obie ich strony masłem.
  • W formach na muffinki ułóż placki z tosta, aby powstały z nich miseczki.
  • Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni.
  • Do mleka wbij jajko, dodaj przyprawy, szczypiorek, sól i pieprz.
  • Do tostowych "miseczek" wrzuć po łyżeczce sera. Dodaj także twoje ulubione dodatki: warzywa, wędliny itp.
  • Do każdej "miseczki" wlej mleko rozmieszane z jajkiem i przyprawami, uważając, aby nie przelać. Piecz przez 13–15 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika zostaw przekąski na blasze na kilka minut, aby przestygły, a następnie je wyjmij.
  • Z papieru do pieczenia możesz wyciąć kółka, którymi wyłożysz wgłębienia w formie, wtedy łatwiej będzie wyjąć gotowe tosty.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Przepis pochodzi z ebooka Julki Cymbaluk "SmaczneGO! Lunch boxy dla małych i dużych"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Tostowa przekąska. Zapakuj do pudełka i zabierz do pracy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ue3st
d3ue3st
d3ue3st
d3ue3st
Więcej tematów
d3ue3st

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj