Tostowa przekąska. Zapakuj do pudełka i zabierz do pracy
Julka Cymbaluk – zwyciężczyni drugiej edycji programu "MasterChef Junior", stworzyła ebook pełen kulinarnych inspiracji i przepisów na lunch boxy. Znajdziecie tam m.in. przepis na przekąskę z chleba tostowego.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
- 8 kromek pieczywa tostowego
- łyżka masła ziołowego (lub przygotowanego samemu – połącz masło z czubricą zieloną lub z czosnkiem, natką pietruszki i solą)
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku
- łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki drobno startego lub rozdrobnionego sera (może być parmezan, grana padano, a nawet ser typu feta, ale jeśli go użyjesz, uważaj z soleniem całej potrawy)
- dodatki według uznania: mogą być wege lub wędliny – szpinak, łosoś, szynka parmeńska
- Z kromek odkrój skórki i rozwałkuj tosty na cienkie placki. Posmaruj obie ich strony masłem.
- W formach na muffinki ułóż placki z tosta, aby powstały z nich miseczki.
- Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni.
- Do mleka wbij jajko, dodaj przyprawy, szczypiorek, sól i pieprz.
- Do tostowych "miseczek" wrzuć po łyżeczce sera. Dodaj także twoje ulubione dodatki: warzywa, wędliny itp.
- Do każdej "miseczki" wlej mleko rozmieszane z jajkiem i przyprawami, uważając, aby nie przelać. Piecz przez 13–15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika zostaw przekąski na blasze na kilka minut, aby przestygły, a następnie je wyjmij.
- Z papieru do pieczenia możesz wyciąć kółka, którymi wyłożysz wgłębienia w formie, wtedy łatwiej będzie wyjąć gotowe tosty.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Przepis pochodzi z ebooka Julki Cymbaluk "SmaczneGO! Lunch boxy dla małych i dużych"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze