Tostowa przekąska. Zapakuj do pudełka i zabierz do pracy

Julka Cymbaluk – zwyciężczyni drugiej edycji programu "MasterChef Junior", stworzyła ebook pełen kulinarnych inspiracji i przepisów na lunch boxy. Znajdziecie tam m.in. przepis na przekąskę z chleba tostowego.

Tostowa przekąska. Zapakuj do pudełka i zabierz do pracyTostowa przekąska. Zapakuj do pudełka i zabierz do pracy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 8 kromek pieczywa tostowego
  • łyżka masła ziołowego (lub przygotowanego samemu – połącz masło z czubricą zieloną lub z czosnkiem, natką pietruszki i solą)
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki drobno startego lub rozdrobnionego sera (może być parmezan, grana padano, a nawet ser typu feta, ale jeśli go użyjesz, uważaj z soleniem całej potrawy)
  • dodatki według uznania: mogą być wege lub wędliny – szpinak, łosoś, szynka parmeńska

Przepis

  • Z kromek odkrój skórki i rozwałkuj tosty na cienkie placki. Posmaruj obie ich strony masłem.
  • W formach na muffinki ułóż placki z tosta, aby powstały z nich miseczki.
  • Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni.
  • Do mleka wbij jajko, dodaj przyprawy, szczypiorek, sól i pieprz.
  • Do tostowych "miseczek" wrzuć po łyżeczce sera. Dodaj także twoje ulubione dodatki: warzywa, wędliny itp.
  • Do każdej "miseczki" wlej mleko rozmieszane z jajkiem i przyprawami, uważając, aby nie przelać. Piecz przez 13–15 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika zostaw przekąski na blasze na kilka minut, aby przestygły, a następnie je wyjmij.
  • Z papieru do pieczenia możesz wyciąć kółka, którymi wyłożysz wgłębienia w formie, wtedy łatwiej będzie wyjąć gotowe tosty.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw