Sos boloński bez mięsa i mielone z bakłażanów. Smakowite inspiracje
Nie tylko wegetarian
Spaghetti bolognese i pasta "Sloppy Joes" zazwyczaj kojarzą się z mielonym mięsem. Czy jest możliwe przygotowanie ich tego składnika? Jak najbardziej! Poznajcie pomysły na bezmięsne potrawy, które mogą zaskoczyć niejednego wegetariańskiego sceptyka.
Zapiekane tofu z warzywami
Zapiekane tofu dobrze komponuje się z meksykańskim pieczywem np. taco lub tortillą w towarzystwie świeżych warzyw. Jak je przygotować? To proste. Rozdrobnione tofu mieszamy z sosem sojowym i pomidorowym, odrobiną papryczki chilli, kminu i czosnku. Całość rozkładamy równomiernie na blaszce i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni C.
Aromatyczny sos bolognese z soczewicą
Sos bolognese bez mielonego mięsa? To możliwe. Brak wołowiny świetnie zrekompensuje sos z duszonej cebuli, selera naciowego, marchwi, pieczarek, pomidorów i soczewicy. Odrobina czerwonego wina i czosnek podkręcą ich smak, a bazylia, oregano i rozmaryn dodają niezwykłego aromatu.
Wyjątkowe orzechowo-grzybowe burgery
Powszechnie wiadomo, że burgery już dawno przestały być domeną koneserów mięsnych potraw. Wegetariańskie kanapki królują w restauracjach. Można więc przygotować ich domową wersję. Kluczowy element stanowić będą oczywiście bezmięsne kotlety. Jak można je przygotować? Orzechy włoskie i pieczarki blendujemy. Następnie smażymy je na odrobinie oliwy i sosu sojowego. Łączymy z zeszkloną cebulą, czosnkiem, pomidorową pastą, przyprawami i ugotowanym wcześniej brązowym ryżem. Z masy formujemy kotlety i smażymy na patelni lub grillujemy. Dodajemy do ulubionego pieczywa i świeżych warzyw.
Idealna do kanapek pasta "Sloppy Joes"
Ta cebulowo-pomidorowa pasta to dobry pomysł na przełamanie kanapkowej rutyny. Wykonanie wegetariańskiej wersji słynnego sosu nie zajmie nam dużo czasu. Efekt zaś będzie niezapomniany. Na rozgrzanej patelni dusimy czosnek, cebulę do której dodajemy sos pomidorowy oraz odrobinę kminu i suszonej papryki. Całość trzymamy na małym ogniu ok. 15 minut, po czym dodajemy sos sojowy i musztardę.
Kotlety mielone z bakłażanów
Warzywnym kotletom mielonym poświęciliśmy już niejeden artykuł. Ich ciekawym rodzajem są kotlety z bakłażanów. Wbrew pozorom wykonanie tej potrawy nie jest skomplikowane. Wystarczy, że zblendujemy uduszone wcześniej kawałki bakłażana i zeszklonej z czosnkiem cebulą. Warzywną masę mieszamy z bułką tartą, parmezanem, jajkiem, natką pietruszki i zioła prowansalskimi. Po dokładnym połączeniu składników formujemy kotlety. Może je usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku.