Tort truskawkowy. Idealny na rodzinne uroczystości
Przepyszny, bardzo prosty w przygotowaniu torcik z truskawkami. Idealnie sprawdzi się na rodzinne uroczystości. W czym tkwi jego sekret? Puszysty biszkopt przełożony lekkim kremem truskawkowym. Czego chcieć więcej?
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Ciasta
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
Przepis
- Na początku rozmiksować 5 żółtek, powoli dodając cukier, następnie, cały czas miksując na małych obrotach, przesiewać mąkę, potem dodać łyżkę oleju i wody gazowanej miksując do uzyskania jednolitej masy.
 - Na koniec ubić 5 białek (ze szczyptą soli) i dodać je do ówcześnie zrobionej masy mieszając delikatnie łyżką, już nie miksując.
 - Wylać ciasto na formę tortową i wstawić do piekarnika ustawionego na 150 st. i piec ok. 30 minut.
 - Na masę tortową zagotować wcześniej przygotowane mleko odlewając z niego pół szklanki i rozpuścić w nim kostkę masła oraz cukier waniliowy.
 - Do tej szklanki z zimnym mlekiem dodać budyń w proszku i wymieszać na jednolitą masę, gdy mleko się zagotuje dolać zawartość szklanki mieszając i chwilę gotując.
 - Po wystygnięciu masy rozmiksować truskawki z 1/4 szklanki cukru i dodać do masy budyniowej dalej miksując, ale już na niskich obrotach.
 - Gdy biszkopt już wystygnie, przekroić go wszerz na pół przekładając masą truskawkową.
 - Tort można przystroić np. truskawkami lub innymi owocami pozostawiając go na kilka godzin w chłodnym miejscu.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl