Tort truskawkowy. Idealny na rodzinne uroczystości
Przepyszny, bardzo prosty w przygotowaniu torcik z truskawkami. Idealnie sprawdzi się na rodzinne uroczystości. W czym tkwi jego sekret? Puszysty biszkopt przełożony lekkim kremem truskawkowym. Czego chcieć więcej?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- Na początku rozmiksować 5 żółtek, powoli dodając cukier, następnie, cały czas miksując na małych obrotach, przesiewać mąkę, potem dodać łyżkę oleju i wody gazowanej miksując do uzyskania jednolitej masy.
- Na koniec ubić 5 białek (ze szczyptą soli) i dodać je do ówcześnie zrobionej masy mieszając delikatnie łyżką, już nie miksując.
- Wylać ciasto na formę tortową i wstawić do piekarnika ustawionego na 150 st. i piec ok. 30 minut.
- Na masę tortową zagotować wcześniej przygotowane mleko odlewając z niego pół szklanki i rozpuścić w nim kostkę masła oraz cukier waniliowy.
- Do tej szklanki z zimnym mlekiem dodać budyń w proszku i wymieszać na jednolitą masę, gdy mleko się zagotuje dolać zawartość szklanki mieszając i chwilę gotując.
- Po wystygnięciu masy rozmiksować truskawki z 1/4 szklanki cukru i dodać do masy budyniowej dalej miksując, ale już na niskich obrotach.
- Gdy biszkopt już wystygnie, przekroić go wszerz na pół przekładając masą truskawkową.
- Tort można przystroić np. truskawkami lub innymi owocami pozostawiając go na kilka godzin w chłodnym miejscu.
Przepis dodał użytkownik martak29
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze