Trwa ładowanie...
d4i2tal
d4i2tal

Torcik kremowa uczta. Nie potrzebujesz piekarnika

Przepis

Kolejne bardzo smaczne ciasto bez pieczenia w "Małej Cukierence". Jest proste, szybkie w przygotowaniu. Wygląda wspaniale i apetycznie. Jest pyszne, kremowe, waniliowe, nie za słodkie. Nasączone herbatniki w kakaowym mleku bardzo dobrze smakują z puszystym, delikatnym kremem. Do ozdoby ciasta możemy użyć dowolnych owoców.

3.0
(6 głosów)
Oceń:
d4i2tal
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Torcik kremowa uczna. Nie potrzebujesz piekarnika
Mała Cukierenka
Składniki

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 120 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36 proc.
  • 160 ml słodkiego, skondensowanego mleka (użyłam z puszki)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • około 200 g herbatników
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki kakao bez cukru

Polewa czekoladowa:

  • 60 g gorzkiej czekolady (użyłam 70 proc.)
  • 60 ml śmietanki kremówki 36 proc. lub 30 proc
  • owoce do ozdoby
Przepis

Przygotujemy mleko do nasączenia herbatników: Mleko wlać do miseczki lub rondelka i podgrzać, aby było gorące (można na gazie lub w mikrofalówce). Do gorącego mleka dodać 2 łyżki kakao i mieszać, aż kakao się rozpuści i nie będzie grudek, odstawić do całkowitego ostygnięcia (od czasu do czasu można wymieszać, aby nie było kożucha).

Krem: Do czystej miski wlać śmietankę i ubić mikserem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać słodkie mleko, ekstrakt waniliowy i znów wymieszać mikserem, aż składniki się połączą.

Blaszkę o wymiarach 25x12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki maczać w kakaowym mleku i na dnie blaszki ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć 3 spore łyżki kremu i wyrównać. Znów herbatniki maczać w kakaowym mleku i na kremie ułożyć drugą warstwę. Wyłożyć 3 spore łyżki kremu, wyrównać i ułożyć trzecią warstwę herbatników maczanych w mleku. Znów wyłożyć krem, herbatniki, krem i na końcu piątą warstwę herbatników.

Blaszkę z wierzchu nakryć folią spożywczą i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

Przygotujemy polewę: Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować i gorącą śmietanką zalać czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Zdjąć folie spożywczą, nakryć je deseczką i odwrócić ciasto do góry dnem. Zdjąć blaszkę i ostrożnie papier do pieczenia. Gotową polewą udekorować ciasto, na wierzchu ułożyć owoce. Ciasto przechowywać w lodowce.

d4i2tal
Torcik kremowa uczta. Nie potrzebujesz piekarnika
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

29
7
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal