Ta rolada to prawdziwy hit! Karkówka, pieczarki i ser

To będzie najlepsza karkówka, jaką jedliście. Soczyste i dobrze doprawione mięso z pieczarkowym farszem. Do tego pieczone ziemniaczki.

To rolada to prawdziwy hit! Karkówka, pieczarki i serTo rolada to prawdziwy hit! Karkówka, pieczarki i ser
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki marynaty:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • pokruszony liść laurowy
  • 8-10 ziarenek kolendry
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 ziarnka pieprzu czarnego
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej

Rolada:

  • 1,5 kg karkówki
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 30 dag sera żółtego
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 20 dag pieczarek

Dodatkowo:

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 litra bulionu
  • przyprawa do ziemniaków
  • przyprawa do karkówki

Przepis

  • Karkówkę nacinać tak aby utworzył się duży płat mięsa. Natrzeć marynatą do mięs i pozostawić na noc w lodówce.
  • Na rozłożony płat mięsa nałożyć plastry boczku i sera żółtego. Na to ułożyć pokrojone ogórki kiszone i pieczarki, a także cebulę pokrojoną w talarki.
  • Wszystko oprószyć przyprawą do karkówki.
  • Mięso z farszem zwinąć ciasno w rulon. Zrolowane mięso związać nicią. Ułożyć na brytfannie, obłożyć ziemniakami pokrojonymi w ćwiartki.
  • Ziemniaki oprószyć przyprawą do ziemniaków lub ziołami prowansalskimi.
  • Całość zalać bulionem. Wstawić do gorącego piekarnika na około 1,5 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się