Wystarczy 1,5 szklanki dziennie. Obniżysz cukier i wzmocnisz swoją odporność
Sok z czarnego bzu od wieków jest stosowany jako domowy środek na walkę z infekcją. Działa wykrztuśnie i pomaga zwalczyć gorączkę, dlatego wiele osób podaje go w charakterze "leku" na grypę. Naukowcy z Washington State University postanowili sprawdzić działanie soku u osób z nadwagą. Wyniki są obiecujące.
Na rynku są dostępne suplementy z wyciągiem z owoców czarnego bzu, jednak nie musisz ich kupować. W Polsce bez czarny występuje praktycznie wszędzie. Podczas spaceru po lesie mieszanym z pewnością natkniesz się na niejedno drzewko. Bez kwitnie od czerwca do lipca, a owocuje od sierpnia do października. W miastach bywa mylony z lilakiem, czyli rośliną ozdobną o białych lub fioletowych kwiatach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Genialne deserki z granatem zrobisz dosłownie z dwóch składników
Owoce czarnego bzu ceniono już w starożytnym Egipcie
Roślinę o aromatycznych kwiatach, które przekształcają się w cierpkie owoce w intensywnie czarnym kolorze, znano już w starożytności. W Egipcie była stosowana do leczenia oparzeń. Być może ze względu na kolor owoców, czarny bez był symbolicznie kojarzony ze śmiercią. Już Tacyt pisał o tym, że w starożytnym Rzymie używano tej rośliny przy pochówkach zmarłych.
W średniowieczu na terenach polskich pod czarny bez wylewano wodę po umyciu zmarłego przed pochówkiem. Pod ten sam krzak zanoszono także chore dzieci z nadzieją na wyzdrowienie. Z kolei kobietom karmiącym piersią zalecano napar z kwiatów czarnego bzu na pobudzenie laktacji. W medycynie ludowej stosowano ekstrakt z owoców czarnego bzu do leczenia cukrzycy. Ten aspekt zainteresował amerykańskich naukowców.
Badania nad działaniem soku z czarnego bzu
Wyniki badań amerykańskich naukowców opublikowało czasopismo "Nutrients". Eksperyment wyglądał następująco: grupa 18 dorosłych osób z nadwagą przez 7 dni piła codziennie ok. 340 ml soku z czarnego bzu lub napoju placebo o podobnym kolorze i smaku. Pozostałe elementy diety u wszystkich badanych osób wyglądały podobnie.
Po tygodniu u osób, które faktycznie piły sok z czarnego bzu, stwierdzono wzrost pożytecznych bakterii jelitowych, a także o ok. 24 proc. niższy poziom glukozy we krwi. O 9 proc. spadł także poziom insuliny – hormonu, który jest produkowany prze gruczoły w odpowiedzi na zwiększony poziom cukru we krwi.
Naukowcy zauważyli także, że u osób pijących sok z czarnego bzu szybciej następował rozkład kwasów tłuszczowych po posiłkach bogatych w węglowodany oraz podczas aktywności fizycznej.
W USA sok z czarnego bzu jest mało znany
Chociaż w Europie sok lub syrop z czarnego bzu jest dobrze znany i w wielu domach buteleczki z nim mają stałe miejsce w spiżarni, w USA czarne i cierpkie owoce nie są jeszcze tak doceniane.
"Bez czarny to niedoceniany owoc, zarówno pod względem komercyjnym, jak i odżywczym. Zaczynamy teraz dostrzegać jego wartość dla zdrowia człowieka. Badanie to przyczynia się do rosnącej liczby dowodów na to, że czarny bez, który był stosowany jako ludowy środek leczniczy od wieków, ma liczne korzyści dla zdrowia metabolicznego, a także prebiotycznego" – mówi Patrick Solberson z Washington State University (za: PAP).
Zalecenia dietetyków
Bezpieczna dawka soku z czarnego bzu wynosi ok. 340 ml, czyli 1,5 szklanki dziennie. Możesz sięgnąć po pierwszą szklankę rano, a pozostałe pół szklanki wypić wieczorem. Warto jednak pamiętać o tym, że najzdrowszy jest sok z samych owoców, bez dodatku cukru.
Podczas obróbki owoce muszą zostać poddane wysokiej temperaturze, ponieważ surowe nie są odpowiednie do spożycia. Nieprzetworzone owoce czarnego bzu są trujące.