To już ostatni dzwonek! Rabarbar w roli głównej

Rabarbar. Wiele osób zastanawia się, czy jest to warzywo czy owoc? Według naukowej nomenklatury rabarbar, którego łodygi liściowe wykorzystuje się w kuchni jest warzywem. Nie ma jednak zbyt wielu potraw wytrawnych z tej rośliny. Łodygi rabarbaru są tak kwaśne, że trzeba sporo cukru, by dało się go zjeść. I dlatego też wśród przepisów na rabarbar królują te na słodko. A możliwości wykorzystania rabarbaru jest wiele.

rabarbarCo zrobić z rabarbaru?
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Omlet z rabarbarem

To pyszne danie możemy podawać i na śniadanie, i na podwieczorek lub kolację. Jest bardzo proste do przygotowania. Potrzebujemy: cztery jajka, szklankę cukru, sól, masło, kilka łodyg rabarbaru. Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy rabarbar, aż zrobi się miękki, ale nie będzie się rozpadał. Na drugiej patelni również rozgrzewamy masło. Jajka mieszamy dokładnie z łyżką cukru i szczyptą soli. Wlewamy masę na patelnię, podsmażamy, na jajka kładziemy rabarbar i zawijamy omlet na pół. Podajemy z gęstą śmietaną.

Kompot z rabarbaru

Znienawidzony przez wiele osób kompot z rabarbaru charakteryzował się tym, że smakował mdło i był bardzo wodnisty. Można go jednak ugotować tak, by był smaczny. Składniki: półtora litra wody, kila łodyg rabarbaru, dwa jabłka, garść malin, cytryna, kilka gałązek rozmarynu, cukier. Gotujemy wodę i dodajemy do niej cukier. Rabarbar kroimy na małe kawałki, jabłka w kostkę. Wszystkie owoce i rabarbar wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy pokrojoną w pasterki cytrynę, doprawiamy do smaku cukrem i schładzamy.

Rabarbar do mięsa

Do mięsa, a w szczególności do tłustej wieprzowiny, świetnie pasują sosy owocowe. Najczęściej przyrządza się je z borówek czy żurawiny, ale kwaśny i cierpki rabarbar również się sprawdzi. Potrzebujemy: kilka łodyg rabarbaru (około kilograma), kilogram cukru, świeży imbir, skórkę z cytryny. Rabarbar kroimy w kostkę, cytrynę obieramy, a skórkę drobno kroimy. Rabarbar mieszamy ze skórką, dodajemy cukier i starty imbir. Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż masa zmniejszy swą objętość o połowę. Przekładamy do wyparzonych słoików, studzimy i przechowujemy w lodówce.

Lody z rabarbarem

Rabarbar kojarzy nam się głównie z deserami i nie jest to nic dziwnego. Połączenie kwaśnego smaku łodyg z cukrem daje naprawdę niesamowity efekt. Składniki: sześć łodyg rabarbaru, kilka łyżek cukru, łyżeczka cukru waniliowego, masło, lody śmietankowe, mięta. Rabarbar kroimy na małe kawałki, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wsypujemy rabarbar i pieczemy pół godziny. Rabarbar nie powinien się rozpaść. Gorący podajemy z lodami, ozdabiamy listkami mięty.

Smacznego: przepis na rabarbar pod owsianą kruszonką

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni