To już ostatni dzwonek! Rabarbar w roli głównej

Rabarbar. Wiele osób zastanawia się, czy jest to warzywo czy owoc? Według naukowej nomenklatury rabarbar, którego łodygi liściowe wykorzystuje się w kuchni jest warzywem. Nie ma jednak zbyt wielu potraw wytrawnych z tej rośliny. Łodygi rabarbaru są tak kwaśne, że trzeba sporo cukru, by dało się go zjeść. I dlatego też wśród przepisów na rabarbar królują te na słodko. A możliwości wykorzystania rabarbaru jest wiele.

rabarbarCo zrobić z rabarbaru?
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Omlet z rabarbarem

To pyszne danie możemy podawać i na śniadanie, i na podwieczorek lub kolację. Jest bardzo proste do przygotowania. Potrzebujemy: cztery jajka, szklankę cukru, sól, masło, kilka łodyg rabarbaru. Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy rabarbar, aż zrobi się miękki, ale nie będzie się rozpadał. Na drugiej patelni również rozgrzewamy masło. Jajka mieszamy dokładnie z łyżką cukru i szczyptą soli. Wlewamy masę na patelnię, podsmażamy, na jajka kładziemy rabarbar i zawijamy omlet na pół. Podajemy z gęstą śmietaną.

Kompot z rabarbaru

Znienawidzony przez wiele osób kompot z rabarbaru charakteryzował się tym, że smakował mdło i był bardzo wodnisty. Można go jednak ugotować tak, by był smaczny. Składniki: półtora litra wody, kila łodyg rabarbaru, dwa jabłka, garść malin, cytryna, kilka gałązek rozmarynu, cukier. Gotujemy wodę i dodajemy do niej cukier. Rabarbar kroimy na małe kawałki, jabłka w kostkę. Wszystkie owoce i rabarbar wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy pokrojoną w pasterki cytrynę, doprawiamy do smaku cukrem i schładzamy.

Rabarbar do mięsa

Do mięsa, a w szczególności do tłustej wieprzowiny, świetnie pasują sosy owocowe. Najczęściej przyrządza się je z borówek czy żurawiny, ale kwaśny i cierpki rabarbar również się sprawdzi. Potrzebujemy: kilka łodyg rabarbaru (około kilograma), kilogram cukru, świeży imbir, skórkę z cytryny. Rabarbar kroimy w kostkę, cytrynę obieramy, a skórkę drobno kroimy. Rabarbar mieszamy ze skórką, dodajemy cukier i starty imbir. Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż masa zmniejszy swą objętość o połowę. Przekładamy do wyparzonych słoików, studzimy i przechowujemy w lodówce.

Lody z rabarbarem

Rabarbar kojarzy nam się głównie z deserami i nie jest to nic dziwnego. Połączenie kwaśnego smaku łodyg z cukrem daje naprawdę niesamowity efekt. Składniki: sześć łodyg rabarbaru, kilka łyżek cukru, łyżeczka cukru waniliowego, masło, lody śmietankowe, mięta. Rabarbar kroimy na małe kawałki, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wsypujemy rabarbar i pieczemy pół godziny. Rabarbar nie powinien się rozpaść. Gorący podajemy z lodami, ozdabiamy listkami mięty.

Smacznego: przepis na rabarbar pod owsianą kruszonką

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje