Tłusty czwartek. Jak zrobić lukier do pączków?
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Większość osób poszukuje przepisu idealnego na pyszne pączki. W książkach kucharskich odnaleźć można wiele inspiracji dotyczących tego tradycyjnego przysmaku. Pączki najczęściej posypuje się cukrem pudrem, niektórzy jednak preferują lukier. Jak zrobić w domu pyszny lukier do pączków?
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Lukier do pączków – wersja doskonała
Większość osób nie wyobraża sobie tradycyjnego pączka bez dodatku przepysznego lukru, który stanowi przysłowiową „wisienkę na torcie”. Biała polewa zwana lukrem to nic innego jak przygotowane do zdobienia ciast, ciasteczek i pączków połączenie cukru i wody lub soku. Czasami bywa wzbogacany o różnorodne aromaty.
Lukier jest najbardziej tradycyjnym sposobem ozdabiania wypieków i pączków. Oprócz walorów wizualnych pełni on oczywiście jeszcze jedną funkcję: jego pyszny, słodki smak jest często uzupełnieniem wspaniałych wypieków.
Idealny lukier do pączków - przepis
Idealny lukier jest biały jak śnieg, delikatnie chrupiący i bardzo słodki. Najbardziej klasyczna i uniwersalna wersja lukru do pączków wygląda następująco.
Lukier do pączków - składniki:
- 10 łyżek cukru pudru,
- 5 łyżek gorącej wody
- 4 krople ulubionego olejku (do pączków sprawdza się pomarańczowy lub rumowy).
Lukier do pączków - przygotowanie:
1. Cukier puder na wstępie przesiej przez sitko, aby lukier miał bardziej aksamitną konsystencję oraz nie miał żadnych grudek.
2. Następnie przesyp cukier do miski i dolej gorącą wodę oraz olejek.
3. Przy pomocy drewnianej szpatułki lub łyżki utrzyj dokładnie cukier puder z wodą i olejkiem aromatycznym, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
4. Lukier najlepiej przygotuj w trakcie smażenia pączków, aby był świeży, niezbyt twardy i łatwo się rozsmarował.
Możesz również przygotować lukier do pączków o smaku pomarańczowym z dodatkiem skórki z pomarańczy. Przygotuj w tym celu 10 łyżek cukru i 1 pomarańczę. Cukier puder przesyp przez sitko i dodawaj stopniowo 2 łyżki gorącej wody i sok wyciśnięty z pomarańczy. Sok dodawaj stopniowo, aby uzyskać preferowaną przez ciebie gęstość lukru. Gotowe pączki posyp gotową kandyzowaną skórką pomarańczy lub zetrzyj na drobnej tarce odrobinę świeżej skórki z owocu.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.