Tłusto i zdrowo

Jeśli w swojej kuchni korzystasz z oleju słonecznikowego lub rzepakowego, to warto zmienić przyzwyczajenia. Na polskim rynku jest szeroka gama innych. Które wybrać i do czego je wykorzystać?

Obraz

/ 10Tłusto i zdrowo

Obraz
© sxc.hu

Tłuszcze to jeden ze stałych elementów naszego pożywienia. Są wysokokaloryczne (100 g to aż 900 kilokalorii), ale dostarczają nam wiele cennych składników odżywczych, np. kwasów tłuszczowych, czy witamin A, D i E.

/ 10Olej arachidowy

Obraz
© flickr.com/psyberartist/cc 2.0/at

Nie należy do najczęściej stosowanych, a szkoda... Jest bogatym źródłem witamin A i E oraz nienasycone kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, stymulują pracę układu nerwowego, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Do tego dodać trzeba dużą ilość magnezu, potasu, miedzi i kwasu foliowego. Doskonale nadaje się na zaprawy do sałatek. Wspomaga odporność i korzystnie wpływa na skórę.

/ 10Olej krokoszowy

Obraz
© Paulatz/CC

Osoby mające problemy z miażdżycą powinny sięgnąć po olej krokoszowy. Może on bowiem poszczycić się rekordową zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 oraz obecność kwasów jednonienasyconych omega-9. Skutecznie też obniża poziom cholesterolu we krwi. Sprawdzi się jako dodatek do sałatek oraz smażenia.

/ 10Olej konopny

Obraz
© flickr.com/puchica/cc 2.0/at/sa

Jest bogaty w witaminę K, niezbędną do syntezy ważnych białek i enzymów. Ma właściwości przeciwkrwotoczne i odpowiada za krzepliwość krwi. Do tego warto dodać, że działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo oraz bierze udział w formowaniu tkanki kostnej. Doskonały na zimno, jako dodatek do ziemniaków, kasz, klusek, a także do zielonej sałaty, surówek i gotowanych warzyw, sosów sałatkowych, śledzi i innych potraw według uznania. Nie powinien być podgrzewany powyżej 150 st. C dłużej niż 15 min.

/ 10Olej lniany

Obraz
© flickr.com/scoro/cc 2.0/at/sa

To cenne źródło kwasów z rodziny omega-3, które zgodnie z przeprowadzonymi badaniami wykazują działanie przeciwnowotworowe. Do tego zawiera witaminę E, która ma dobroczynne działanie na skórę i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Uwaga ? stosować jedynie na zimno!

/ 10Z pestek winogron

Obraz
© flickr.com/90389546_N00/cc 2.0/at/sa

Często niedoceniany olej z pestek winogron zawiera najwięcej kwasu linolowego, który niezbędny jest w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Do tego jest bardzo bogaty w witaminy A i E oraz naturalne antyutleniacze. Doskonale nadaje się do pieczenia i gotowania, a także smażenia - potrawy nie będą miały tłustego posmaku i zachowają własny aromat.

/ 10Z pestek dyni

Obraz
© flickr.com/johnleach/cc 2.0/at

Zawiera dużą ilość fitosteroli, selenu i cynku, które odgrywają zasadniczą rolę w profilaktyce i leczeniu przerostu krokowego u mężczyzn, wspomaga pracę wątroby, a do tego jest pomocny w walce z pasożytami oraz w usuwaniu toksyn z organizmu. Idealny do spożycia na surowo i do sałatek, a także jako dodatek do zup.

/ 10Z orzechów laskowych

Obraz
© flickr.com/royalport/cc 2.0/atsa

W profilaktyce chorób serca i układu krwionośnego pomaga olej z orzechów laskowych. Najlepiej smakuje jako dodatek do sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw. Olej sezamowy łączy w sobie kwasy wielo i jednonienasycone oraz sezaminę, która pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Używany głównie do gotowania i sałatek. Ze względu na swój intensywny smak i zapach jest chętnie stosowany przez światowej sławy kucharzy.

/ 10A co z oliwą z oliwek?

Obraz
© flickr.com/83331954_N00/cc 2.0/at/ndw

Zawiera kwasy jednonienasycone i jest bogata jest w związki mineralne takie jak: fosfor, potas i żelazo oraz witaminy B, A, C i E. Ma działanie profilaktyczne jeśli chodzi o choroby serca i układu krwionośnego. Kupując olej lub oliwę z oliwek, wybieraj produkt "tłoczony na zimno". No dobrze, ale do czego ją używać?

10 / 10I wiele innych...

Obraz
© flickr.com/37873897_N06/cc 2.0/at

Zwykła vergine (ordinary virgin olive oil) polecana jest do gotowania, smażenia oraz spożywania na surowo. Oliwa wytłokowa (olive - pomace oil) nadaje się do sałatek i majonezu. Rafinowana (rafined olive oil) polecana jest do gotowania, smażenia i pieczenia. Oliwa (olive oil) to mieszanina oliwy rafinowanej i virgin, którą najlepiej spożywać na surowo. Wersja wytłokowa rafinowana (olio di sanse rettificato) będzie odpowiednia do smażenia.

qk

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany