Tłuste jedzenie poprawia nastrój

Tłuste przekąski, po które sięgamy by poprawić sobie samopoczucie, rzeczywiście spełniają swoją rolę - wynika z badań opublikowanych w "Journal of Clinical Investigation". Zawarte w nich kwasy tłuszczowe wywołują bowiem w mózgu reakcję biologiczną redukującą odczuwanie smutku.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Belgijscy naukowcy z Katolickiego Uniwersytetu Leuven przeprowadzili badania wśród 12 zdrowych osób, które nie miały problemów z nadwagą. Uczestnicy oglądali zdjęcia osób o przygnębionym wyrazie twarzy, słuchając jednocześnie smutnej muzyki klasycznej. W tym samym czasie naukowcy monitorowali aktywność ich mózgów za pomocą funkcjonalnego rezonansu magnetycznego.

Następnie połowie badanych podano dożylnie kwas laurynowy (kwas tłuszczowy występujący m.in. w mleku matki i oleju kokosowym), podczas gdy druga połowa otrzymała płyn fizjologiczny (placebo). W czasie 40 minut uczestnicy czterokrotnie oceniali swój poziom sytości i nastrój.

Okazało się, że w przypadku osób, którym podano kwas tłuszczowy, poziom odczuwanego smutku był niemal o połowę mniejszy niż wśród osób z grupy kontrolnej. Nie zaobserwowano natomiast różnicy pod względem sytości.

Relacje uczestników były zgodne z wynikami rezonansu magnetycznego. W grupie otrzymującej kwas laurynowy wyraźnie mniejsza była aktywność obszarów mózgu związanych z odczuwaniem emocji.

Jak zauważa prowadzący badania psychiatra dr Lukas Van Oudenhove, emocje wpływają na sygnały, które żołądek wysyła do mózgu, co przekłada się na to, jaki rodzaj i jaką ilość pokarmu spożywamy.

Naukowcy uważają, że badania nad wpływem tłustych pokarmów na odczuwanie smutku i innych emocji mogą przyczynić się do lepszego poznania zaburzeń związanych z objadaniem się.(PAP)

koc/ krf/

Polecamy również:

Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania