Tłuste jedzenie poprawia nastrój

Tłuste przekąski, po które sięgamy by poprawić sobie samopoczucie, rzeczywiście spełniają swoją rolę - wynika z badań opublikowanych w "Journal of Clinical Investigation". Zawarte w nich kwasy tłuszczowe wywołują bowiem w mózgu reakcję biologiczną redukującą odczuwanie smutku.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Belgijscy naukowcy z Katolickiego Uniwersytetu Leuven przeprowadzili badania wśród 12 zdrowych osób, które nie miały problemów z nadwagą. Uczestnicy oglądali zdjęcia osób o przygnębionym wyrazie twarzy, słuchając jednocześnie smutnej muzyki klasycznej. W tym samym czasie naukowcy monitorowali aktywność ich mózgów za pomocą funkcjonalnego rezonansu magnetycznego.

Następnie połowie badanych podano dożylnie kwas laurynowy (kwas tłuszczowy występujący m.in. w mleku matki i oleju kokosowym), podczas gdy druga połowa otrzymała płyn fizjologiczny (placebo). W czasie 40 minut uczestnicy czterokrotnie oceniali swój poziom sytości i nastrój.

Okazało się, że w przypadku osób, którym podano kwas tłuszczowy, poziom odczuwanego smutku był niemal o połowę mniejszy niż wśród osób z grupy kontrolnej. Nie zaobserwowano natomiast różnicy pod względem sytości.

Relacje uczestników były zgodne z wynikami rezonansu magnetycznego. W grupie otrzymującej kwas laurynowy wyraźnie mniejsza była aktywność obszarów mózgu związanych z odczuwaniem emocji.

Jak zauważa prowadzący badania psychiatra dr Lukas Van Oudenhove, emocje wpływają na sygnały, które żołądek wysyła do mózgu, co przekłada się na to, jaki rodzaj i jaką ilość pokarmu spożywamy.

Naukowcy uważają, że badania nad wpływem tłustych pokarmów na odczuwanie smutku i innych emocji mogą przyczynić się do lepszego poznania zaburzeń związanych z objadaniem się.(PAP)

koc/ krf/

Polecamy również:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji