Fast-foodowe kalorie
Najczęściej jest wysoko przetworzone, naładowane tłuszczem, cukrem, solą i sztucznymi dodatkami. Brakuje w nim tych najważniejszych wartości odżywczych - błonnika, witamin i minerałów.
Fast foodowe kalorie
Najczęściej jest wysoko przetworzone, naładowane tłuszczem, cukrem, solą i sztucznymi dodatkami. Brakuje w nim tych najważniejszych wartości odżywczych - błonnika, witamin i minerałów. Oczywiście nic się nie stanie jeśli sięgniesz po tego typu jedzenie okazjonalnie, ale gdy stanowi ono dużą część twojej diety narażasz siebie na ryzyko błyskawicznego przybrania na wadze. Czy wiesz ile kalorii mają najpopularniejsze fast foodowe dania?
Polecamy również:
15 potraw, których musisz spróbować 15 potraw, których musisz spróbować
Frytki - ok. 316 kcal/100 g
Trzeba pamiętać, że wchłaniają niebywałe ilości oleju. Za ich kaloryczność w 60 proc. odpowiada właśnie tłuszcz. I to nie ten, który używamy w domowej kuchni, ale specjalny utwardzany i przeznaczony dla gastronomii. Nie jełczeje tak szybko, nie pali się, można go używać wielokrotnie. Do tego jest źródłem niebezpiecznych dla zdrowia kwasów tłuszczowych typu trans podnoszących poziom "złego" cholesterolu.
Polecamy również:
15 potraw, których musisz spróbować 15 potraw, których musisz spróbować
Hamburger - ok. 245 kcal.
Podstawą hamburgera, jak zresztą wszystkich kanapkowych przekąsek jest białe, miękkie pieczywo wypiekane z wysoko oczyszczonej mąki pszennej. Nie zawiera więc cennego błonnika, który potrzebny jest do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, nie ma też prawie żadnych wartości odżywczych. Hamburgery zawierają ponad 30 g tłuszczu, co stanowi prawie połowę dziennego zapotrzebowania człowieka na tłuszcze w ogóle.
Polecamy również:
15 potraw, których musisz spróbować 15 potraw, których musisz spróbować
Cheeseburger - ok. 263 kcal.
Sery żółte zawierają sporo tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, czyli tłuszczu nasyconego, a także cholesterol i sód pochodzący z dodanej do niego soli. Poza tym smażony ser jest wyjątkowo ciężko strawny. Zmiany zachodzące podczas ogrzewania powodują, że bardzo długo zalega w żołądku, a składniki odżywcze są słabiej wchłaniane.
Polecamy również:
15 potraw, których musisz spróbować 15 potraw, których musisz spróbować
Hot-dog - ok. 450 kcal.
Tutaj dyskusyjne wydaje się nie tylko białe pieczywo, ale przede wszystkim "wkład". Na rynku można znaleźć takie parówki, które mają w składzie zaledwie 30 proc. mięsa. Tu pytanie nasuwa się samo - jakie w takim razie są pozostałe składniki? Zwykle są to znaczne ilości wody, tłuszczu, szpiku i chrząstek, soli i konserwantów. Wszystko jest dokładnie zmielone, tak że masa ta jest jednolita i właściwie wydaje się "chuda". Źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych są też majonezowe sosy, które pełne są substancji konserwujących, wzmacniających smak i zapach.
Polecamy również:
15 potraw, których musisz spróbować 15 potraw, których musisz spróbować
Pizza - ok. 540 kcal. (150 g)
Kaloryczność tej potrawy zaczyna się dopiero po dodaniu dodatków. Jej wysokość zależy oczywiście od ich ilości i rodzaju. Najbardziej tucząca jest pizza z dużą zawartością sera. W sieciowych restauracjach fast-food używa się takiego, który łatwo się topi, bo w składzie ma masło, wodę, czasem twaróg i emulgatory, które umożliwiają topienie bez wydzielania tłuszczu.
Polecamy również:
15 potraw, których musisz spróbować 15 potraw, których musisz spróbować
Zapiekanka - ok. 510 kcal. (250 g)
Popularne danie z budki, czyli zapiekanka z pieczarkami (250 g). Niezbyt wyrafinowana, ale bardzo lubiana przez Polaków. Trzeba jednak pamiętać, że przyjemny smak fast foodów uzyskuje się przede wszystkim dzięki ogromnej ilości sodu. Jego nadmiar silnie obciąża nerki, może prowadzić do obrzęków, a szczególnie niebezpieczny jest dla osób z nadciśnieniem.
Polecamy również:
15 potraw, których musisz spróbować 15 potraw, których musisz spróbować
Kurczak z rożna - ok. 200 kcal. (porcja 200 g)
Wdaje się, że "najzdrowszą", a przynajmniej najmniej kaloryczną, szybką przekąską będzie kurczak z rożna. Najlepiej zdecydować się na pierś, bo mięso ze skrzydełek i udek jest bardziej tłuste. Jeśli jeszcze zjemy go bez skóry oszczędzimy sobie kolejnych kalorii.
Polecamy również:
15 potraw, których musisz spróbować 15 potraw, których musisz spróbować