Czarna lista słodyczy

Każda porcja ciastek, batonów czy cukierków sprawia, że pożądamy słodkiego smaku jeszcze bardziej i tu zaczyna się błędne koło. Prezentujemy czarną listę deserów i słodyczy, od których lepiej trzymać się z daleka.

Obraz

/ 9Słodycze jak nagroda i "lekarstwo"

Obraz
© Thinkstock

Słodki smak towarzyszy nam od wczesnego dzieciństwa i przywołuje miłe wspomnienia. Niestety bardzo szybko można się od niego uzależnić. Początek złych nawyków żywieniowych można już zaobserwować u małych dzieci. Słodycze są nagrodą, pocieszeniem, a nawet "lekarstwem" na wszystkie troski i zmartwienia. Wyuczone nawyki przenosimy do życia dorosłego. O ile będąc dzieckiem mogliśmy liczyć na pewne ograniczenia i zakazy, jako dorośli możemy sobie pozwolić na degustację pełnego asortymentu niejednej cukierni. Prezentujemy czarną listę deserów i słodyczy, od których lepiej trzymać się z daleka.

Paulina Kłodzińska, dietetyk

Polecamy również:
Dlaczego lubimy słodycze? Dlaczego lubimy słodycze?

/ 9Jak cukierki zmieniają się w tłuszcz?

Obraz
© Thinksctock

Każda porcja słodyczy sprawia, że pożądamy tego smaku jeszcze bardziej. I tak zaczyna się błędne koło. Cukry proste zawarte w tych smakołykach bardzo szybko przenikają do krwi, podnoszą poziom glukozy, który następnie jest obniżany przez insulinę. Insulina z kolei obniża poziom glukozy i znowu czujemy się głodni. Nadmiar niewykorzystanego cukru organizm "przerabia" na tkankę tłuszczową, a to może prowadzić do nadwagi, otyłości i poważnych schorzeń metabolicznych. Dodatkowo zjadając nadmierną ilość słodyczy i deserów ograniczamy spożycie pełnowartościowych produktów. Ile już razy zdarzyło się wam zjeść batonika na śniadanie, a na obiad ciastko?

Polecamy również:
Dlaczego lubimy słodycze? Dlaczego lubimy słodycze?

/ 9Ciastko z kremem

Obraz
© Thinkstock

Ze wszystkich deserów za najmniej wartościowe uznałabym ciastka z kremem, które liczą od 450-600 kcal w 100g. Są nie tylko bombami kalorycznymi, ale dostarczają też dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Kombinacja cukrów prostych i tłuszczu to doskonałe źródło energii dla komórek tłuszczowych. Kolejnym minusem jest ich bardzo krótki termin przydatności do spożycia. Tego typu produkty mogą być źródłem poważnych zaburzeń trawiennych, a nawet zatruć salmonellą.

Polecamy również:
Dlaczego lubimy słodycze? Dlaczego lubimy słodycze?

/ 9Ciastko francuskie

Obraz
© Thinkstock

Ciastka francuskie produkuje się z mąki i tłuszczu w mniej więcej równych proporcjach. Bynajmniej nie z mąki pełnoziarnistej, więc najzdrowsze może się okazać nadzienie, często owocowe lub z białego sera twarogowego. W 100g ciasta francuskiego (w zależności od nadzienia) znajdziemy 10-26g tłuszczu i 36-70g węglowodanów prostych. Smakowite połączenie cholesterolu i podwyższonego poziomu cukru we krwi.

Polecamy również:
Dlaczego lubimy słodycze? Dlaczego lubimy słodycze?

/ 9Lizaki, landrynki, drażetki

Obraz
© Thinkstock

Cukierki, landrynki, karmelki, lizaki i dropsy - te produkty prawie w 100 proc. składają się z czystego białego cukru, czyli sacharozy. Dla przykładu w 100g kolorowych karmelków znajdziemy 390 kcal, 70g cukru i... to wszystko. Nie licząc witaminy C, której zapotrzebowanie pokryjemy w blisko 100 proc., jak tylko zjemy ponad 20 cukierków. Słodkie lizaki to w 98 proc. czysty cukier, nie wspominając o barwnikach i aromatach - nie zawsze naturalnych. Landrynki i inne twarde cukierki są jednym z większych zagrożeń dla zdrowia naszych zębów. Cukier stanowi bowiem idealną pożywkę dla bakterii powodujących próchnicę.

Polecamy również:
Dlaczego lubimy słodycze? Dlaczego lubimy słodycze?

/ 9Toffi i krówki

Obraz
© archiwum

Cukierki miękkie - typu toffi lub krówki - podobnie jak twarde cukrowe landrynki oblepiają zęby i wnikają w przestrzenie międzyzębowe. Poza tym tzw. "ciągutki" zawierają w 100g ponad 400 kcal, 74g węglowodanów, 9g tłuszczu i 5g białka. Przyjmując, że na 100g przypada 10 krówek - w ciągu krótkiej chwili dostarczymy naszemu organizmowi równowartość pełnowartościowego posiłku obiadowego. Jednak uczucie sytości mylone z ?przesłodzeniem? będzie trwało zdecydowanie krócej niż po zdrowym obiedzie składającym się np. z porcji chudego mięsa, ciemnego ryżu i świeżej surówki wielowarzywnej.

Polecamy również:
Dlaczego lubimy słodycze? Dlaczego lubimy słodycze?

/ 9Żelki

Obraz
© Thinkstock

Żelki to bardzo kaloryczna przekąska bez cennych wartości odżywczych. Zdecydowanie nie pomoże figurze ani zdrowiu. 100g tej słodkiej przyjemności to od 340-380 kcal, w tym około 60 proc. stanowi czysty cukier. W opakowaniu znajdziemy od 80 do 110g, co oznacza, że w jednorazowo jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi od 270 do 410 kcal. Dziecko w wieku przedszkolnym nie ma najmniejszego problemu z opróżnieniem całej torebki, więc dorośli tym bardziej nie odczują sytości po takich łakociach.

Poza dawką pustych kalorii znajdziemy substancje glazurujące, utrzymujące wilgotność oraz całą masę sztucznych barwników i aromatów. Część producentów używa substancji naturalnych w postaci wyciągów i koncentratów z marchwi, buraków, papryki lub kurkumy, ale niestety nie zmniejsza to wartości kalorycznej. Na kilku opakowaniach znajdziemy dopisek, że żelki zawierają w swoim składzie sok z owoców. Po wnikliwej analizie druku - wielkości łepka od szpilki - odkryjemy, że i owszem, ale czy 2 proc. zagęszczonego soku owocowego sprawi, że paczka żelek będzie "zdrowsza"? Raczej nie!

Polecamy również:
Dlaczego lubimy słodycze? Dlaczego lubimy słodycze?

/ 9"Dietetyczne" wafelki

Obraz
© sxc.hu

Poza powszechnie dostępnymi słodkościami radziłabym także zwrócić uwagę na produkty oznaczone jako light lub - co gorsze - dietetyczne. To, że cukier został zastąpiony sztucznym słodzikiem (np. sacharyna, sukraloza aspartam, acesulfam K) wcale nie oznacza, że dany produkt jest zdrowszy lub mniej kaloryczny. Czytajmy etykiety produktów. Tylko w ten sposób jesteśmy w stanie porównać skład np. ciasteczek z pełnego ziarna i wybrać te, które faktycznie poza słodyczą i energią dostarczają nam witamin, składników mineralnych i cennego błonnika pokarmowego.

Polecamy również:
Dlaczego lubimy słodycze? Dlaczego lubimy słodycze?

/ 9Czym je zastąpić?

Obraz
© Thinkstock

Ze wszystkich dostępnych na rynku produktów polecam gorzką czekoladę o dużej zawartości kakao (ok. 70 proc.) zamiast nadziewanych czekoladek i draży, ciasto biszkoptowe lub drożdżowe z owocami zamiast ciasta francuskiego i kremowych bomb kalorycznych, domowe galaretki i kisiele z użyciem sezonowych owoców. Dla łasuchów lubiących słodkości, które można żuć lub chrupać polecam suszone owoce i chipsy jabłkowe. W sezonie letnim - koktajle owocowe na bazie jogurtu naturalnego lub kefiru i sorbety owocowe. Wybór jest bardzo szeroki i równie słodki, ale przy okazji dostarczymy również wielu składników odżywczych, nie tylko pustych kalorii.

Zdrowe odżywianie nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych smaków, ale jak w każdej dziedzinie życia ważny jest rozsądek, urozmaicenie i umiarkowanie.

Paulina Kłodzińska, dietetyk

Polecamy również:
Dlaczego lubimy słodycze? Dlaczego lubimy słodycze?

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja