Ten rodzaj sałaty jest niebezpieczny dla zdrowia? Doszło do masowych zatruć
Dietetycy zwykle zachęcają do jedzenia sałaty rzymskiej z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego i cennych witamin i minerałów. Teraz okazuje się, że może być niebezpieczna dla zdrowia, przynajmniej w pewnych regionach. Amerykańskie i Kanadyjskie służby sanitarne przestrzegają przed spożywaniem tego rodzaju sałaty. Czy zagrożenie dotyczy również Polski?
Amerykańska organizacje monitorujące jakość żywności i przypadki zatruć Consumer Reports apeluje, by mieszkańcy Stanów Zjednoczonych oraz Kanady powstrzymali się od kupowania i spożywania sałaty rzymskiej do odwołania. Jak się okazuje, w sałacie odkryto bakterie E. coli. Z powodu zatrucia do szpitala trafiło już 58 obywateli obu tych krajów. Jedna osoba zmarła.
Centers for Disease Control and Prevention, amerykański odpowiednik SANEPID-u, poinformował o zagrożeniu 28 grudnia. Wówczas zanotowano 17 przypadków ciężkiego zatrucia w 13 różnych stanach. Oznacza to, że groźne partie sałaty rzymskiej mogą znajdować się w całym kraju, a także poza jego granicami. Jednocześnie bowiem podobne przypadki zatruć zanotowano w Kanadzie.
Zwykle podczas gotowania groźne bakterie E. coli bądź salmonelli są elimonowane z uwagi na wysoką temperaturę. Niemniej sałata bardzo rzadko zostaje poddana obróbce termicznej. Większość z nad dodaje ją surową do sałatek bądź kanapek.
Wciąż nie odkryto źródła zatruć, dlatego amerykańskie służby sanitarne nie są pewne, czy zatrucia są spowodowane spożyciem sałaty. Organizacja Consumer Reports przekonuje, że jest to wysoce prawdopodobne i ludzie powinni zostać ostrzeżeni. Tylko w ten sposób będzie można uniknąć kolejnych zatruć. Zauważa, że niebezpieczna może być również sałata paczkowana i radzi, by pozbyć się jej z domu i dokładnie umyć naczynia, w których była przechowywana.
Do podobnych, masowych zatruć spowodowanych bakterią E. coli sałacie doszło w lipcu 2016 roku w Wielkiej Brytanii. Zmarły wówczas 2 osoby, a 60 wymagało hospitalizacji. Również wówczas niebezpieczna okazała się być sałata paczkowana. W ostatnim czasie nie notowano podobnych przypadków w Polsce. Mimo to bardzo ważne jest, by przed spożyciem sałatę dokładnie umyć.
Bakteria Escherichia coli żyje w jelicie grubym człowieka i pełni w nim bardzo ważne funkcje, między innymi uczestnicząc w procesie rozkładu pokarmu. Zdarza się jednak, że za jej sprawą dochodzi do poważnych zatruć organizmu. Toksyna produkowana przez tę bakterię może wywołać zatrucie, objawiające się wymiotami, biegunką, gorączką czy bólem brzucha. W skrajnych przypadkach w wyniku zatrucia dochodzi do powikłań. Szczególnie niebezpieczny jest tzw. zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), rodzaj niewydolności nerek.