7 najlepszych sałat - idealnie sprawdzą się w naszej kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 8Graj w zielone na zdrowie

Obraz
© iStock.com

Sałata to jedno z najtańszych i najłatwiej dostępnych warzyw. Jest niezastąpiona w najrozmaitszych sałatkach, które wiosną stanowią bardzo ważną część codziennej diety. Co ważne sałaty dodadzą nie tylko smaku naszym daniom, nie dodając im właściwie żadnych kalorii, ale też wzbogacą potrawy o cenne składniki odżywcze.

Sałaty bogate są m.in. w luteinę i zeaksantynę, bardzo silne przeciwutleniacze. Substancje zawarte w sałacie wzmacniają system nerwowy, poprawiają trawienie i odkwaszają. Sałata ma mnóstwo kwasu foliowego, witaminy B, C, E, potas, żelazo, mangan. Słowem: to skarbnica zdrowia. Odmian sałaty jest wiele, a poszczególne ich rodzaje różnią się między sobą smakiem, kształtem, kolorem. Tradycyjnie wykorzystujemy tylko kilka z nich, a szkoda. Warto urozmaicić wiosenne posiłki, włączając także mniej popularne, za to wyraziste w smaku odmiany. Oto kilka najważniejszych odmian i ich wykorzystanie w polskiej kuchni.

/ 8Sałata lodowa

Obraz
© iStock.com

To jedna z odmian sałaty kruchej, która bardzo często gości naszych stołach. Ma delikatny, jasnozielony kolor i bardzo soczyste liście. Sałata lodowa należy do starych odmian, a wywodzi się prawdopodobnie z basenu Morza Śródziemnego. Jest bardzo krucha i delikatna. Swoją nazwę zawdzięcza zapewne odgłosowi, jaki wydaje przy łamaniu, podobnemu do kruszenia lodu. Jest bardzo smaczna, słodka i idealnie komponuje się z wieloma daniami. Jest bardzo odporna na przechowywanie i długo zachowuje swoją świeżość. Poprawia trawienie, zapobiegając zaparciom, wpływa korzystnie na serce i układ krążenia, dba o układ nerwowy, nawet lekko uspokajając, a także dostarcza niewielkich dawek podstawowych witamin. Najlepiej smakuje z papryką, ogórkiem, fetą i serami pleśniowymi. We Francji sałatę lodową dusi się w maśle.

/ 8Sałata masłowa

Obraz
© 123RF.COM

Ta odmiana jest najbardziej popularna w naszym kraju, głównie z tego powodu, że jest bardzo prosta w uprawie i grządki z sałatą masłową to obowiązkowy element każdego ogródka działkowego. Ma delikatne i kruche liście o intensywnym zielonym zabarwieniu. Sałata ta działa odkwaszająco na organizm, ułatwia także procesy trawienia. Uwaga: ma także właściwości przeciwnowotworowe! Sałatę masłową najczęściej podajemy z sosami na bazie śmietany lub z sosem winegret. Komponuje się idealnie np. z gotowanym lub pieczonym kurczakiem. Smakuje również dobrze z rzodkiewką i szczypiorkiem.

/ 8Sałata rzymska

Obraz
© iStock.com

Ta odmiana sałaty w ostatnich latach stała się bardzo popularna. Ma podłużny kształt, jej liście są dość sztywne i bardzo mięsiste. Jej smak jest slekko gorzkawy. W główce znajdziemy dwa rodzaje liści: zewnętrzne, ciemnozielone, bardzo bogate w karoten i witaminy oraz wewnętrzne, lekko żółtawe, delikatniejsze. Wszystkie liście są bardzo smaczne: nie wyrzucajmy tych z wnętrza! Sałata rzymska cieszy się opinią najwartościowszej ze wszystkich sałat. Zawiera mnóstwo karotenu, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i układu odpornościowego. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Doskonale nadaje się więc na składnik diety osób dbających o linię. Sałata rzymska dobrze komponuje się z czosnkiem i sosem majonezowym.

/ 8Roszponka

Obraz
© iStock.com

Ta sałata ma najmniejsze listki ze wszystkich popularnych odmian. Listki połączone są łodyżkami w małe kępki. Im roszponka drobniejsza, tym bardziej aromatyczna i orzechowa w smaku. Roszponka oczyszcza krew z toksyn, odkwasza organizm, pomaga przy zaparciach. Ze względu na jej delikatny smak, nie łączymy jej więc z ostrymi sosami. Liście roszponki zbierane są od marca do kwietnia oraz późną jesienią. Aby zachowały świeżość i kruchość, należy je przechowywać w lodówce, w wilgotnej ściereczce.

/ 8Rukola

Obraz
© iStock.com

Rokkieta siewna, bo taką oficjalną nazwę nosi popularna rukola, ma nieduże ciemnozielone, wąskie i poszarpane liście podobne do listków mniszka lekarskiego. Ma bardzo zdecydowany smak, który jest połączeniem smaku chrzanu, pieprzu, a przede wszystkim orzechów. Już garść listków rukoli dostarcza nam dziennego zapotrzebowania witaminy K, a także połowę dziennego zapotrzebowania na witaminy A i C. Rukola zawiera bardzo dużo wapnia, magnezu, potasu, żelaza i manganu. Rukola jest także idealna dla osób, które się odchudzają. Jej smak dobrze komponuje się z innymi sałatami, owocami, pomidorami czy nawet ze smażonym boczkiem. Jest bardzo popularna we Włoszech, gdzie dodaje się ją nawet do pizzy.

/ 8Radicchio

Obraz
© iStock.com

Cykoria także jest odmianą sałaty. A z kolei odmianą cykorii jest radicchio. Cykoria ta ma grube listki, bordowe z białymi zgrubieniami. Te białe części powinniśmy usuwać, bo są bardzo gorzkie. Głąb także nie nadaje się do jedzenia i trzeba go usunąć. Już starożytni Grecy i Rzymianie wykorzystywali cykorię leczniczo w niewydolności wątroby, leczeniu opryszczki i problemów skórnych. Jest bardzo zdrowa. W kuchni stosujemy ją głównie do sałatek (w mieszkankach z innymi odmianami). Radicchio można również zapiekać z serem.

/ 8Endywia

Obraz
© iStock.com

Endywia to kolejna odmiana cykorii. Ząbkowane, wąskie i wiotkie liście endywii nie tworzą główek, ale raczej wiązkę. Zewnętrzne liście są gorzkie, wewnętrzne znacznie bardziej słodkawe. Jest bardzo nietrwała i nie powinniśmy jej przechowywać dłużej niż dwa dni. Endywia jest bardzo smaczna, ma lekko gorzkawy smak, dzięki zawartości glikozydu, o nazwie lakcutyna. Ten gorzki związek pobudza wydzielanie śliny i tym samym poprawia pracę układu trawiennego. Endywia zawiera również więcej kwasu askorbinowego oraz soli mineralnych niż inne odmiany sałaty.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji