7 najlepszych sałat - idealnie sprawdzą się w naszej kuchni
Graj w zielone na zdrowie
Sałata to jedno z najtańszych i najłatwiej dostępnych warzyw. Jest niezastąpiona w najrozmaitszych sałatkach, które wiosną stanowią bardzo ważną część codziennej diety. Co ważne sałaty dodadzą nie tylko smaku naszym daniom, nie dodając im właściwie żadnych kalorii, ale też wzbogacą potrawy o cenne składniki odżywcze.
Sałaty bogate są m.in. w luteinę i zeaksantynę, bardzo silne przeciwutleniacze. Substancje zawarte w sałacie wzmacniają system nerwowy, poprawiają trawienie i odkwaszają. Sałata ma mnóstwo kwasu foliowego, witaminy B, C, E, potas, żelazo, mangan. Słowem: to skarbnica zdrowia. Odmian sałaty jest wiele, a poszczególne ich rodzaje różnią się między sobą smakiem, kształtem, kolorem. Tradycyjnie wykorzystujemy tylko kilka z nich, a szkoda. Warto urozmaicić wiosenne posiłki, włączając także mniej popularne, za to wyraziste w smaku odmiany. Oto kilka najważniejszych odmian i ich wykorzystanie w polskiej kuchni.
Sałata lodowa
To jedna z odmian sałaty kruchej, która bardzo często gości naszych stołach. Ma delikatny, jasnozielony kolor i bardzo soczyste liście. Sałata lodowa należy do starych odmian, a wywodzi się prawdopodobnie z basenu Morza Śródziemnego. Jest bardzo krucha i delikatna. Swoją nazwę zawdzięcza zapewne odgłosowi, jaki wydaje przy łamaniu, podobnemu do kruszenia lodu. Jest bardzo smaczna, słodka i idealnie komponuje się z wieloma daniami. Jest bardzo odporna na przechowywanie i długo zachowuje swoją świeżość. Poprawia trawienie, zapobiegając zaparciom, wpływa korzystnie na serce i układ krążenia, dba o układ nerwowy, nawet lekko uspokajając, a także dostarcza niewielkich dawek podstawowych witamin. Najlepiej smakuje z papryką, ogórkiem, fetą i serami pleśniowymi. We Francji sałatę lodową dusi się w maśle.
Sałata masłowa
Ta odmiana jest najbardziej popularna w naszym kraju, głównie z tego powodu, że jest bardzo prosta w uprawie i grządki z sałatą masłową to obowiązkowy element każdego ogródka działkowego. Ma delikatne i kruche liście o intensywnym zielonym zabarwieniu. Sałata ta działa odkwaszająco na organizm, ułatwia także procesy trawienia. Uwaga: ma także właściwości przeciwnowotworowe! Sałatę masłową najczęściej podajemy z sosami na bazie śmietany lub z sosem winegret. Komponuje się idealnie np. z gotowanym lub pieczonym kurczakiem. Smakuje również dobrze z rzodkiewką i szczypiorkiem.
Sałata rzymska
Ta odmiana sałaty w ostatnich latach stała się bardzo popularna. Ma podłużny kształt, jej liście są dość sztywne i bardzo mięsiste. Jej smak jest slekko gorzkawy. W główce znajdziemy dwa rodzaje liści: zewnętrzne, ciemnozielone, bardzo bogate w karoten i witaminy oraz wewnętrzne, lekko żółtawe, delikatniejsze. Wszystkie liście są bardzo smaczne: nie wyrzucajmy tych z wnętrza! Sałata rzymska cieszy się opinią najwartościowszej ze wszystkich sałat. Zawiera mnóstwo karotenu, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i układu odpornościowego. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Doskonale nadaje się więc na składnik diety osób dbających o linię. Sałata rzymska dobrze komponuje się z czosnkiem i sosem majonezowym.
Roszponka
Ta sałata ma najmniejsze listki ze wszystkich popularnych odmian. Listki połączone są łodyżkami w małe kępki. Im roszponka drobniejsza, tym bardziej aromatyczna i orzechowa w smaku. Roszponka oczyszcza krew z toksyn, odkwasza organizm, pomaga przy zaparciach. Ze względu na jej delikatny smak, nie łączymy jej więc z ostrymi sosami. Liście roszponki zbierane są od marca do kwietnia oraz późną jesienią. Aby zachowały świeżość i kruchość, należy je przechowywać w lodówce, w wilgotnej ściereczce.
Rukola
Rokkieta siewna, bo taką oficjalną nazwę nosi popularna rukola, ma nieduże ciemnozielone, wąskie i poszarpane liście podobne do listków mniszka lekarskiego. Ma bardzo zdecydowany smak, który jest połączeniem smaku chrzanu, pieprzu, a przede wszystkim orzechów. Już garść listków rukoli dostarcza nam dziennego zapotrzebowania witaminy K, a także połowę dziennego zapotrzebowania na witaminy A i C. Rukola zawiera bardzo dużo wapnia, magnezu, potasu, żelaza i manganu. Rukola jest także idealna dla osób, które się odchudzają. Jej smak dobrze komponuje się z innymi sałatami, owocami, pomidorami czy nawet ze smażonym boczkiem. Jest bardzo popularna we Włoszech, gdzie dodaje się ją nawet do pizzy.
Radicchio
Cykoria także jest odmianą sałaty. A z kolei odmianą cykorii jest radicchio. Cykoria ta ma grube listki, bordowe z białymi zgrubieniami. Te białe części powinniśmy usuwać, bo są bardzo gorzkie. Głąb także nie nadaje się do jedzenia i trzeba go usunąć. Już starożytni Grecy i Rzymianie wykorzystywali cykorię leczniczo w niewydolności wątroby, leczeniu opryszczki i problemów skórnych. Jest bardzo zdrowa. W kuchni stosujemy ją głównie do sałatek (w mieszkankach z innymi odmianami). Radicchio można również zapiekać z serem.
Endywia
Endywia to kolejna odmiana cykorii. Ząbkowane, wąskie i wiotkie liście endywii nie tworzą główek, ale raczej wiązkę. Zewnętrzne liście są gorzkie, wewnętrzne znacznie bardziej słodkawe. Jest bardzo nietrwała i nie powinniśmy jej przechowywać dłużej niż dwa dni. Endywia jest bardzo smaczna, ma lekko gorzkawy smak, dzięki zawartości glikozydu, o nazwie lakcutyna. Ten gorzki związek pobudza wydzielanie śliny i tym samym poprawia pracę układu trawiennego. Endywia zawiera również więcej kwasu askorbinowego oraz soli mineralnych niż inne odmiany sałaty.