Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić

Fasolka szparagowa to jedno z tych warzyw, które kojarzą się z latem, zdrowiem i lekkimi posiłkami. Jest pełna witamin, błonnika i minerałów, ale... nie każdy może po nią sięgać. Sprawdź, kto powinien jej unikać i dlaczego w niektórych przypadkach może narobić więcej szkody niż pożytku.

Fasolka szparagowaFasolka szparagowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Mało które warzywo wzbudza tyle emocji co fasolka szparagowa. Jedni ją kochają i potrafią jeść codziennie, inni nie mogą na nią patrzeć od czasów przedszkola. Ale jest coś, o czym mówi się rzadko. Nie każdy może sobie na nią pozwolić, nawet jeśli ją uwielbia. Mimo że wygląda jak niewinny dodatek do obiadu, potrafi nieźle namieszać. Niektórym może poważnie zaszkodzi. Sprawdź, czy przypadkiem nie jesteś na tej liście.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Dlaczego fasolka szparagowa nie jest dobra dla każdego?

Choć fasolka szparagowa brzmi jak coś idealnego (jest niskokaloryczna, delikatna, pełna witamin A, C, K oraz kwasu foliowego), to w niektórych sytuacjach lepiej na nią uważać. Zawiera sporo błonnika, co jest świetne dla większości z nas, ale osoby z wrażliwym układem trawiennym mogą odczuć przykre skutki po jej zjedzeniu. Gazy, wzdęcia i uczucie ciężkości to najczęstsze objawy nietolerancji na lektyny, które utrudniają trawienie białek. Jeśli po fasolce czujesz się niekomfortowo, mocz ją około 30 minut przed gotowaniem i połącz z imbirem, koperkiem lub kolendrą. Te przyprawy wspomagają trawienie.

Kolejnym powodem jest uczulenie na fasolkę. Rzadko coś takiego się zdarza, ale jest możliwe. Jeśli po zjedzeniu czujesz swędzenie w gardle, masz wysypkę i cię mdli, to lepiej zrezygnuj z fasolki. I koniecznie udaj się na wizytę do alergologa, on na pewno coś zaradzi na twój problem. Jak masz alergię na nikiel, to warzywo również odpada.

Fasolka szparagowa może zaszkodzić przy niektórych schorzeniach

Zacznijmy od tarczycy. Wiele produktów wpływa na jej funkcjonowanie, nie inaczej jest z fasolką szparagową. Jeśli masz niedoczynność tarczycy, a twoje hormony żyją swoim życiem, uważaj. Fasolka zawiera związki zwane goitrogenami. Te "potworki" utrudniają wchłanianie jodu, a jod to kluczowy pierwiastek dla tarczycy. Regularne jedzenie takich warzyw w dużych ilościach może pogłębić problem z niedoczynnością.

Problemy z nerkami oraz wysoki poziom potasu również są przeciwwskazaniem. Fasolka szparagowa jest źródłem fosforu i potasu, a to może zasiać spustoszenie u osób cierpiących na choroby układu moczowego. Skutki nadmiernego jedzenia takiej fasolki mogą być opłakane: arytmia, osłabienie mięśni, problemy z oddychaniem to tylko niektóre z nich.

Ciekawostka

Skoro jesteśmy przy nerkach, to warto wspomnieć o dnie moczanowej. Kiedyś lekarze przy tej chorobie zakazywali jedzenia niektórych produktów. Chodziło tu głównie o puryny, które są szkodliwe. Okazało się jednak, wraz z rozwojem badań i nauki, że puryny z warzyw nie są takie złe. To te z mięsa powodują wzrost stężenia kwasu moczowego we krwi.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw