Fasolka szparagowa na 5 sposobów

Sezon na fasolkę szparagową w pełni. Wykorzystajmy to, bo fasolka jest warzywem wyjątkowo zdrowym. Przede wszystkim jest źródłem wielu witamin i minerałów, a także kwasu foliowego i błonnika. Jest niskokaloryczna (w stu gramach jest tylko około 30 kcal), więc jest polecana osobom na diecie oraz chorym na cukrzycę.

fasolka szparagowaFasolka szparagowa świetnie smakuje nie tylko z masłem i bułką tartą
Źródło zdjęć: © 123RF

Na targach i w sklepach kupimy trzy odmiany fasolki szparagowej: żółtą, zieloną i fioletową. Najbardziej wyrazista pod względem smaku jest zielona. Żółta słynie z delikatności, a fioletowa (zdecydowanie najrzadziej spotykana) zachwyca piękną barwą.

Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru. Nie możemy jej przegotować, musi być jędrna i chrupiąca – wtedy przygotujemy z niej najsmaczniejsze dania. Oto pięć naszych propozycji.

Jajka z fasolką

Ta smaczna przystawka może być równocześnie bardzo ciekawą propozycją na śniadanie czy lekki lunch. Przygotowanie jest bardzo proste.

Fasolka szparagowa - królowa letnich obiadów

Potrzebujemy: pół kilograma fasolki, cztery jajka, cebulę, koperek, masło, sól i pieprz. Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku. Cebule kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy rozbite jajka, mieszamy, wrzucamy odsączoną fasolkę, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy koperkiem. Podajemy od razu, z bagietką.

Zupa z fasolką szparagową

Zupy jarzynowe to świetna propozycja na lato. W tych lekkich zupach wykorzystać możemy wszelkie dostępne warzywa sezonowe, a fasolka nadaje się do tego znakomicie.

Składniki: kilka młodych marchewek, papryka, dwie garści fasolki szparagowej, kilka pomidorów, czosnek, koperek, natka pietruszki, liść laurowy, bulion warzywny, masło, pieprz i sól. Wszystkie warzywa kroimy na spore kawałki i przesmażamy w dużym garnku na maśle. Zalewamy dwoma litrami wody. Wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy 40 minut na małym ogniu. Na koniec posypujemy natką i koperkiem.

Fasolka z czosnkiem

Fasolkę najczęściej je się w Polsce polaną masłem lub podsmażoną bułką tartą. Jej smak świetnie uwypukla również czosnek.

Na nasze danie potrzebujemy: pół kilograma zielonej fasolki, dwa ząbki czosnku, czerwone chili, pomidora, pół pęczka bazylii, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Fasolkę gotujemy dziesięć minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią posiekany drobno czosnek, smażymy kilka sekund, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i chili. Wrzucamy fasolkę, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy kilka minut. Na koniec ozdabiamy posiekaną bazylią.

fasolka szparagowa
© 123RF

Cytrynowo-ziołowa fasolka

Dla tych, którzy lubią nowe smaki, cytrynowa fasolka będzie dobrą propozycją. To idealna potrawa na gorące dni – orzeźwia i poprawia humor.

Składniki: pół kilograma fasolki szparagowej, dwa ząbki czosnku, garść liści estragonu, garść mięty, garść koperku, sok z połowy cytryny, oliwa, sól i pieprz. Fasolkę gotujemy we wrzątku pięć minut. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany drobno czosnek i fasolkę, wlewamy szklankę wody, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy dziesięć minut. Wrzucamy posiekane zioła i wlewamy sok z cytryny. Mieszamy i podajemy.

Tuńczyk z fasolką

Fasolka szparagowa dobrze komponuje się z wieloma innymi produktami. Nieoczywiste, ale bardzo smaczne jest jej połączenie z tuńczykiem z puszki.

Potrzebujemy: dwie garści fasolki szparagowej, puszkę tuńczyka, dwa ząbki czosnku, bulion warzywny, oliwę, sos sojowy, cukier, sól i pieprz. Na oliwie smażymy posiekany czosnek i odsączonego tuńczyka. Dodajemy blanszowaną fasolkę, doprawiamy sosem sojowym, cukrem, solą i pieprzem. Zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem lub makaronem.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości