Trwa ładowanie...
d2cpx6o

Fasolka szparagowa na 5 sposobów

Sezon na fasolkę szparagową w pełni. Wykorzystajmy to, bo fasolka jest warzywem wyjątkowo zdrowym. Przede wszystkim jest źródłem wielu witamin i minerałów, a także kwasu foliowego i błonnika. Jest niskokaloryczna (w stu gramach jest tylko około 30 kcal), więc jest polecana osobom na diecie oraz chorym na cukrzycę.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Fasolka szparagowa świetnie smakuje nie tylko z masłem i bułką tartą
Fasolka szparagowa świetnie smakuje nie tylko z masłem i bułką tartą (123RF)
d2cpx6o

Na targach i w sklepach kupimy trzy odmiany fasolki szparagowej: żółtą, zieloną i fioletową. Najbardziej wyrazista pod względem smaku jest zielona. Żółta słynie z delikatności, a fioletowa (zdecydowanie najrzadziej spotykana) zachwyca piękną barwą.

Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru. Nie możemy jej przegotować, musi być jędrna i chrupiąca – wtedy przygotujemy z niej najsmaczniejsze dania. Oto pięć naszych propozycji.

Jajka z fasolką

Ta smaczna przystawka może być równocześnie bardzo ciekawą propozycją na śniadanie czy lekki lunch. Przygotowanie jest bardzo proste.

d2cpx6o

Fasolka szparagowa - królowa letnich obiadów

Potrzebujemy: pół kilograma fasolki, cztery jajka, cebulę, koperek, masło, sól i pieprz. Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku. Cebule kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy rozbite jajka, mieszamy, wrzucamy odsączoną fasolkę, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy koperkiem. Podajemy od razu, z bagietką.

Zupa z fasolką szparagową

Zupy jarzynowe to świetna propozycja na lato. W tych lekkich zupach wykorzystać możemy wszelkie dostępne warzywa sezonowe, a fasolka nadaje się do tego znakomicie.

d2cpx6o

Składniki: kilka młodych marchewek, papryka, dwie garści fasolki szparagowej, kilka pomidorów, czosnek, koperek, natka pietruszki, liść laurowy, bulion warzywny, masło, pieprz i sól. Wszystkie warzywa kroimy na spore kawałki i przesmażamy w dużym garnku na maśle. Zalewamy dwoma litrami wody. Wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy 40 minut na małym ogniu. Na koniec posypujemy natką i koperkiem.

Fasolka z czosnkiem

Fasolkę najczęściej je się w Polsce polaną masłem lub podsmażoną bułką tartą. Jej smak świetnie uwypukla również czosnek.

Na nasze danie potrzebujemy: pół kilograma zielonej fasolki, dwa ząbki czosnku, czerwone chili, pomidora, pół pęczka bazylii, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Fasolkę gotujemy dziesięć minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią posiekany drobno czosnek, smażymy kilka sekund, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i chili. Wrzucamy fasolkę, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy kilka minut. Na koniec ozdabiamy posiekaną bazylią.

 123RF
(123RF)

Cytrynowo-ziołowa fasolka

Dla tych, którzy lubią nowe smaki, cytrynowa fasolka będzie dobrą propozycją. To idealna potrawa na gorące dni – orzeźwia i poprawia humor.

d2cpx6o

Składniki: pół kilograma fasolki szparagowej, dwa ząbki czosnku, garść liści estragonu, garść mięty, garść koperku, sok z połowy cytryny, oliwa, sól i pieprz. Fasolkę gotujemy we wrzątku pięć minut. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany drobno czosnek i fasolkę, wlewamy szklankę wody, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy dziesięć minut. Wrzucamy posiekane zioła i wlewamy sok z cytryny. Mieszamy i podajemy.

Tuńczyk z fasolką

Fasolka szparagowa dobrze komponuje się z wieloma innymi produktami. Nieoczywiste, ale bardzo smaczne jest jej połączenie z tuńczykiem z puszki.

Potrzebujemy: dwie garści fasolki szparagowej, puszkę tuńczyka, dwa ząbki czosnku, bulion warzywny, oliwę, sos sojowy, cukier, sól i pieprz. Na oliwie smażymy posiekany czosnek i odsączonego tuńczyka. Dodajemy blanszowaną fasolkę, doprawiamy sosem sojowym, cukrem, solą i pieprzem. Zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem lub makaronem.

d2cpx6o

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2cpx6o

Podziel się opinią

Share
d2cpx6o
d2cpx6o