Fasolka szparagowa na 5 sposobów
Sezon na fasolkę szparagową w pełni. Wykorzystajmy to, bo fasolka jest warzywem wyjątkowo zdrowym. Przede wszystkim jest źródłem wielu witamin i minerałów, a także kwasu foliowego i błonnika. Jest niskokaloryczna (w stu gramach jest tylko około 30 kcal), więc jest polecana osobom na diecie oraz chorym na cukrzycę.
Na targach i w sklepach kupimy trzy odmiany fasolki szparagowej: żółtą, zieloną i fioletową. Najbardziej wyrazista pod względem smaku jest zielona. Żółta słynie z delikatności, a fioletowa (zdecydowanie najrzadziej spotykana) zachwyca piękną barwą.
Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru. Nie możemy jej przegotować, musi być jędrna i chrupiąca – wtedy przygotujemy z niej najsmaczniejsze dania. Oto pięć naszych propozycji.
Jajka z fasolką
Ta smaczna przystawka może być równocześnie bardzo ciekawą propozycją na śniadanie czy lekki lunch. Przygotowanie jest bardzo proste.
Fasolka szparagowa - królowa letnich obiadów
Potrzebujemy: pół kilograma fasolki, cztery jajka, cebulę, koperek, masło, sól i pieprz. Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku. Cebule kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy rozbite jajka, mieszamy, wrzucamy odsączoną fasolkę, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy koperkiem. Podajemy od razu, z bagietką.
Zupa z fasolką szparagową
Zupy jarzynowe to świetna propozycja na lato. W tych lekkich zupach wykorzystać możemy wszelkie dostępne warzywa sezonowe, a fasolka nadaje się do tego znakomicie.
Składniki: kilka młodych marchewek, papryka, dwie garści fasolki szparagowej, kilka pomidorów, czosnek, koperek, natka pietruszki, liść laurowy, bulion warzywny, masło, pieprz i sól. Wszystkie warzywa kroimy na spore kawałki i przesmażamy w dużym garnku na maśle. Zalewamy dwoma litrami wody. Wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy 40 minut na małym ogniu. Na koniec posypujemy natką i koperkiem.
Fasolka z czosnkiem
Fasolkę najczęściej je się w Polsce polaną masłem lub podsmażoną bułką tartą. Jej smak świetnie uwypukla również czosnek.
Na nasze danie potrzebujemy: pół kilograma zielonej fasolki, dwa ząbki czosnku, czerwone chili, pomidora, pół pęczka bazylii, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Fasolkę gotujemy dziesięć minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią posiekany drobno czosnek, smażymy kilka sekund, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i chili. Wrzucamy fasolkę, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy kilka minut. Na koniec ozdabiamy posiekaną bazylią.
Cytrynowo-ziołowa fasolka
Dla tych, którzy lubią nowe smaki, cytrynowa fasolka będzie dobrą propozycją. To idealna potrawa na gorące dni – orzeźwia i poprawia humor.
Składniki: pół kilograma fasolki szparagowej, dwa ząbki czosnku, garść liści estragonu, garść mięty, garść koperku, sok z połowy cytryny, oliwa, sól i pieprz. Fasolkę gotujemy we wrzątku pięć minut. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany drobno czosnek i fasolkę, wlewamy szklankę wody, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy dziesięć minut. Wrzucamy posiekane zioła i wlewamy sok z cytryny. Mieszamy i podajemy.
Tuńczyk z fasolką
Fasolka szparagowa dobrze komponuje się z wieloma innymi produktami. Nieoczywiste, ale bardzo smaczne jest jej połączenie z tuńczykiem z puszki.
Potrzebujemy: dwie garści fasolki szparagowej, puszkę tuńczyka, dwa ząbki czosnku, bulion warzywny, oliwę, sos sojowy, cukier, sól i pieprz. Na oliwie smażymy posiekany czosnek i odsączonego tuńczyka. Dodajemy blanszowaną fasolkę, doprawiamy sosem sojowym, cukrem, solą i pieprzem. Zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem lub makaronem.