Tartaletki ze szparagami i sosem śmietanowo-serowym

Tartaletki ze szparagami to doskonała przekąska na domowe przyjęcie. Pięknie prezentują się na stole. Świetnie smakują na zimno i na gorąco. Szparagi doskonale komponują się z kruchym ciastem i delikatnym serowym sosem.

Tartaletki ze szparagami i sosem śmietanowo-serowymTartaletki ze szparagami i sosem śmietanowo-serowym
oprac. Katarzyna Gileta

Słone kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 126 g masła
  • żółtko
  • 1 łyżczka soli
  • 50 ml zimnej wody

Farsz:

  • 1 duża cebula
  • 1 mały por
  • 200 g sera żółtego
  • 10 szt. zielonych szparagów
  • 250 ml kremówki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa, cukier

Przepis

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Przepis

Po tym czasie wylepiamy foremki, delikatnie nakłuwamy, wkładamy do mrożenia na 5 minut, a następnie pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach.
Szparagi myjemy, łamiemy końcówki, gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru przez kilka minut, odcedzamy.

Przepis

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz pora, przesmażamy. Śmietanę roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy starty ser, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.

Przepis

Na podpieczone ciasto wyciągamy porcję cebulki z porem, zalewamy sosem śmietanowo serowym, układamy pokrojone szparagi. Pieczemy ok. 25-30 minut w 170 stopniach.

Przepis

Przepis poleca Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, autorka bloga "Ostra na Słodko" i uczestniczka V edycji programu "Masterchef".

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja