WAŻNE
TERAZ

Kongres zdecydował. "Wielka piękna ustawa" Trumpa przyjęta

Tarta wielkanocna z białą kiełbasą i mozzarellą

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Mazurki, babki piaskowe i żurek z białą kiełbasą to klasyki, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Warto też przygotować nieco inne danie - zapiekankę warzywną z ciasta francuskiego. Sprawdzi się doskonale na wielkanocne śniadanie czy kolację.

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Mazurki, babki piaskowe i żurek z białą kiełbasą to klasyki, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Warto też przygotować nieco inne danie - zapiekankę z ciasta francuskiego z białą kiełbasą. Sprawdzi się doskonale na wielkanocne śniadanie czy przekąskę.

Można ją przygotować również ze składników, które pozostaną w lodówce po świątecznym obżarstwie. Zobaczcie przepis.

Składniki:

10 jajek
2 duże papryki czerwone
2 pęczki szczypioru
1 kg parzonej białej kiełbasy
1 płat ciasta francuskiego
100 g mozzarelli
sól i pieprz

Przygotowanie:

1.Paprykę opalamy nad kuchenką gazową, wkładamy do woreczków i odstawiamy na 15 minut. Następnie obieramy ze skórki i kroimy na cztery części.
2.Grubo kroimy szczypior, kiełbasę obieramy z osłonek i kroimy w plasterki. 3.Do formy wykładamy ciasto francuskie.
4.Jajka rozmącamy, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na rozgrzanym maśle aż się odpowiednio zetną. Przekładamy do formy.
5.Nakładamy warstwami, szczypiorek, paprykę, kiełbasę. Następnie posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C na około 35minut.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

[

Obraz

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów