Tarta rabarbarowo-truskawkowa

Obraz

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki (wykorzystana mąka orkiszowa)
  • 100 g zimnego masła
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku z limonki
  • skórka starta z 1 limonki
    • Nadzienie:
  • 1 spora łodyga rabarbaru
  • 150 g twardych truskawek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
    • Kruszonka:
  • 2/3 szklanki mąki (wykorzystana mąka orkiszowa)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • skórka starta z 1/2 limonki

Przepis

Poniższa tarta jest zrobiona z kruchego ciasta. Na co zwrócić uwagę, aby wyszła idealne? Poszczególne składniki ciasta powinniśmy zagniatać szybko, aby się nie zagrzały. Zarówno masło jak i woda, którą do niego dodajemy powinny być zimne. Swoją kruchą strukturę ciasto zawdzięcza dużej ilości masła, które łączymy zazwyczaj z cukrem, solą i (opcjonalnie) żółtkiem. Podczas zagniatania nie należy podsypywać ciasta mąką, gdyż zmienione proporcje składników mogą spowodować, że ciasto stanie się twarde.

Przepis

Wyrobione ciasto należy koniecznie włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny, bo dzięki temu łatwiej je rozwałkujemy. Żeby ładnie wyglądało należy wyrównać brzegi ciasta. Spód należy ponakłuwać widelcem, aby wydostająca się spod ciasta para wodna nie spowodowała wybrzuszeń.

Przepis

Robimy ciasto: w misce mieszamy mąkę, sól, sok z limonki i masło. Zagniatamy aż konsystencja będzie grudkowata i dolewamy 2-5 łyżek zimnej wody tak, aby ciasto było gładkie, ale nie rzadkie. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulę i wkładamy owiniętą w papier pergaminowy do lodówki na ok. 1 godzinę. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę, wysmarowaną wcześniej masłem. Robimy nadzienie. Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki, truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Rabarbar i truskawki kroimy w plasterki i mieszamy razem z mąką i cukrem.

Przepis

Robimy kruszonkę: w misce łączymy wszystkie składniki i zagniatamy aż ciasto nabierze kruchej, grudkowatej konsystencji. Na ciasto wykładamy nadzienie z owoców i posypujemy kruszonką.

Przepis

Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut, a następnie dopiekamy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Ciasto powinno być ułożone na środkowej blaszce w piekarniku. Jeśli kruszonka zacznie się w trakcie pieczenia za bardzo rumienić, to należy przykryć je folią aluminiową. Podajemy z lodami lub/i bitą śmietaną.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany