Tarta cytrynowa z malinami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- CIASTO:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 250 g miękkiego masła
- 1 łyżkę ekstraktu wanilii
- skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
- szczypta soli
- 2 jajka
- NADZIENIE:
- 9 jajek
- 200 g cukru pudru
- 125 ml soku z cytryny
- 250 ml śmietany 30%
- POLEWA:
- 100 ml wody
- 100g cukru pudru
- 1 mała łyżeczka soku z cytryny
- DODATKOWO:
- maliny do dekoracji
Wymieszać w malakserze mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn. Mieszać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Dodać jajka i mieszać przez kolejne 2-3 minuty. Następnie wyjąć ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości. Wyłożyć równomiernie ciastem blachę. Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni C przez około 35-45 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie. Podgrzać (nie gotować) śmietanę, sok z cytryn i cukier w małym rondelku. Zdjąć z ognia i powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka aż połączą się w gładką masę. Masę wlać na blachę (na ciasto) i piec w temperaturze 120 stopni C przez 40 min. Wyjąć z piekarnika aby ostygło.
Aby przygotować polewę należy wszystkie składniki wrzucić do garnka i zagotować cały czas mieszając. Następnie ostudzić i polać ciasto. Udekorować malinami.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze