Tarta cytrynowa z malinami

Obraz

Składniki

  • CIASTO:
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 łyżkę ekstraktu wanilii
  • skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
    • NADZIENIE:
  • 9 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 125 ml soku z cytryny
  • 250 ml śmietany 30%
    • POLEWA:
  • 100 ml wody
  • 100g cukru pudru
  • 1 mała łyżeczka soku z cytryny
    • DODATKOWO:
  • maliny do dekoracji

Przepis

Wymieszać w malakserze mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn. Mieszać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Dodać jajka i mieszać przez kolejne 2-3 minuty. Następnie wyjąć ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 min.

Przepis

Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości. Wyłożyć równomiernie ciastem blachę. Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni C przez około 35-45 minut.

Przepis

W tym czasie przygotować nadzienie. Podgrzać (nie gotować) śmietanę, sok z cytryn i cukier w małym rondelku. Zdjąć z ognia i powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka aż połączą się w gładką masę. Masę wlać na blachę (na ciasto) i piec w temperaturze 120 stopni C przez 40 min. Wyjąć z piekarnika aby ostygło.

Przepis

Aby przygotować polewę należy wszystkie składniki wrzucić do garnka i zagotować cały czas mieszając. Następnie ostudzić i polać ciasto. Udekorować malinami.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja