Trwa ładowanie...
d2bxjfy

Tarta cytrynowa z malinami

Przepis
d2bxjfy
3.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Składniki
  • CIASTO:
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 łyżkę ekstraktu wanilii
  • skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
    • NADZIENIE:
  • 9 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 125 ml soku z cytryny
  • 250 ml śmietany 30%
    • POLEWA:
  • 100 ml wody
  • 100g cukru pudru
  • 1 mała łyżeczka soku z cytryny
    • DODATKOWO:
  • maliny do dekoracji
Przepis

Wymieszać w malakserze mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn. Mieszać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Dodać jajka i mieszać przez kolejne 2-3 minuty. Następnie wyjąć ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 min.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości. Wyłożyć równomiernie ciastem blachę. Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni C przez około 35-45 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie. Podgrzać (nie gotować) śmietanę, sok z cytryn i cukier w małym rondelku. Zdjąć z ognia i powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka aż połączą się w gładką masę. Masę wlać na blachę (na ciasto) i piec w temperaturze 120 stopni C przez 40 min. Wyjąć z piekarnika aby ostygło.

Aby przygotować polewę należy wszystkie składniki wrzucić do garnka i zagotować cały czas mieszając. Następnie ostudzić i polać ciasto. Udekorować malinami.

Tarta cytrynowa z malinami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2bxjfy
d2bxjfy
d2bxjfy
d2bxjfy
d2bxjfy
Więcej tematów
d2bxjfy