Tania, zdrowa i odchudzająca. Kapusta według Agnieszki Maciąg zmieni twoje myślenie o tym warzywie

"To poczciwe warzywo przeżywa obecnie swój renesans" – pisze na swym blogu Agnieszka Maciąg. Jej zachwyt to nie subiektywna ocena. Dietetycy i specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że dobrze przygotowana kapusta jest niezwykle zdrowa i wspomaga odchudzanie, a modelka podaje na nią przepis.

Kapusta znowu ma swoje 5 minut. Poznaj wyjątkowy przepis.
Źródło zdjęć: © Fotolia | fotolia

Kapusta o mocy odchudzającej i wspierającej organizm to taka bez boczku, mięsa i zwierzęcego tłuszczu. Ma mało kalorii i bardzo dużo wartości odżywczych. Kapusta jest źródłem błonnika pokarmowego, więc syci na długie godziny bez poczucia przejedzenia i ciężkości. Ponadto, oczyszcza organizm i dostarcza zapasów witamin A, K oraz C. Jest również źródłem wapnia, kwasu foliowego, magnezu, fosforu, potasu i manganu.

Zła sława kapusty, jako warzywa mało wartościowego, wzięła się ze skojarzenia kapusty z ciężkimi, tłustymi daniami. Tymczasem, kapusta to krewniak modnego jarmużu, docenianych brokułów, czy nielubianej, ale znanej jako zdrowej, brukselki. Dzięki kapuście poprawia się praca jelit, wzmacnia układ nerwowy. Mniej chorujemy, a także obniża się ryzyko zachorowania na nowotwory. Poniższy przepis szczególnie polecany jest nie tylko osobom dbającym o linię, ale również cierpiącym na niedoczynność tarczycy.

"Odważnie i radośnie łączę w mojej kuchni smaki z odległych krain z tym, co polskie, a wychodzą z tego… istne czary!" – pisze modelka na swojej stronie agnieszkamaciag.pl, reklamując w ten sposób przepis własnego autorstwa, dzięki któremu będziemy jeść i chudnąć.

Do przygotowania odchudzającej kapusty potrzebujemy kapusty świeżej i kiszonej, cebuli, czosnku i imbiru. To podstawa. Doprawiamy ją kolendrą, kminem rzymskim, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kurkuma, curry, cząbrem i ziołami prowansalskimi. Nietypowym dodatkiem są rodzynki lub suszone śliwki. Warto mieć przygotowane również pomidory oraz marchew, zwłaszcza jeśli tej ostatniej nie ma w składzie kapusty kiszonej. Wówczas startą marchew dodajemy podczas gotowania.

Gotowanie zaczynamy od podsmażenia na maśle klarowanym, w dużym rondlu, wszystkich przypraw. Zaczynamy od kminu i kolendry, a gdy zaczną pachnieć, dorzucamy resztę. Po chwili dodajemy cebulę, czosnek i imbir. Delikatnie podsmażamy, by następnie wrzucamy kapustę i rodzynki lub śliwki. Całość należy zalać bulionem warzywnym. Kapusta powinna dusić się aż do miękkości. Pod koniec gotowania można dodać pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Kapusta pasuje do wszystkich kasz, ziemniaków oraz ryb.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości