Tania, zdrowa i odchudzająca. Kapusta według Agnieszki Maciąg zmieni twoje myślenie o tym warzywie

"To poczciwe warzywo przeżywa obecnie swój renesans" – pisze na swym blogu Agnieszka Maciąg. Jej zachwyt to nie subiektywna ocena. Dietetycy i specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że dobrze przygotowana kapusta jest niezwykle zdrowa i wspomaga odchudzanie, a modelka podaje na nią przepis.

Kapusta znowu ma swoje 5 minut. Poznaj wyjątkowy przepis.
Źródło zdjęć: © Fotolia | fotolia
20

Kapusta o mocy odchudzającej i wspierającej organizm to taka bez boczku, mięsa i zwierzęcego tłuszczu. Ma mało kalorii i bardzo dużo wartości odżywczych. Kapusta jest źródłem błonnika pokarmowego, więc syci na długie godziny bez poczucia przejedzenia i ciężkości. Ponadto, oczyszcza organizm i dostarcza zapasów witamin A, K oraz C. Jest również źródłem wapnia, kwasu foliowego, magnezu, fosforu, potasu i manganu.

Zła sława kapusty, jako warzywa mało wartościowego, wzięła się ze skojarzenia kapusty z ciężkimi, tłustymi daniami. Tymczasem, kapusta to krewniak modnego jarmużu, docenianych brokułów, czy nielubianej, ale znanej jako zdrowej, brukselki. Dzięki kapuście poprawia się praca jelit, wzmacnia układ nerwowy. Mniej chorujemy, a także obniża się ryzyko zachorowania na nowotwory. Poniższy przepis szczególnie polecany jest nie tylko osobom dbającym o linię, ale również cierpiącym na niedoczynność tarczycy.

"Odważnie i radośnie łączę w mojej kuchni smaki z odległych krain z tym, co polskie, a wychodzą z tego… istne czary!" – pisze modelka na swojej stronie agnieszkamaciag.pl, reklamując w ten sposób przepis własnego autorstwa, dzięki któremu będziemy jeść i chudnąć.

Do przygotowania odchudzającej kapusty potrzebujemy kapusty świeżej i kiszonej, cebuli, czosnku i imbiru. To podstawa. Doprawiamy ją kolendrą, kminem rzymskim, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kurkuma, curry, cząbrem i ziołami prowansalskimi. Nietypowym dodatkiem są rodzynki lub suszone śliwki. Warto mieć przygotowane również pomidory oraz marchew, zwłaszcza jeśli tej ostatniej nie ma w składzie kapusty kiszonej. Wówczas startą marchew dodajemy podczas gotowania.

Gotowanie zaczynamy od podsmażenia na maśle klarowanym, w dużym rondlu, wszystkich przypraw. Zaczynamy od kminu i kolendry, a gdy zaczną pachnieć, dorzucamy resztę. Po chwili dodajemy cebulę, czosnek i imbir. Delikatnie podsmażamy, by następnie wrzucamy kapustę i rodzynki lub śliwki. Całość należy zalać bulionem warzywnym. Kapusta powinna dusić się aż do miękkości. Pod koniec gotowania można dodać pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Kapusta pasuje do wszystkich kasz, ziemniaków oraz ryb.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne