Tak rozruszasz wątrobę. O tej porze roku są w każdym warzywniaku i kosztują grosze
Kiedy stoiska na straganach uginają się pod świeżymi warzywami, a w ogródkach pojawiają się pierwsze okazy, czas zabrać się za wzmocnienie wątroby. Naturalne wsparcie kosztuje grosze, więc warto zadbać o odpowiednią dietę.
Wątroba to organ, który odgrywa kluczową rolę w naszym organizmie. Bierze udział w wielu ważnych procesach metabolicznych. Po strawieniu pokarmu w jelitach, wątroba przejmuje pałeczkę i przetwarza wchłonięte składniki odżywcze, takie jak glukoza, aminokwasy i kwasy tłuszczowe. Produkuje również białka osocza, czynniki krzepnięcia krwi oraz żółć, która jest niezbędna do prawidłowego trawienia i wchłaniania tłuszczów. Działa jak nasz wewnętrzny filtr, neutralizując i usuwając z krwi toksyny, leki, alkohol i inne szkodliwe substancje. Przekształca je w formy łatwiejsze do wydalenia przez nerki lub jelita. Magazynuje również witaminy (A, D, E, K, B12), żelazo i miedź oraz zawiera komórki odpornościowe, które pomagają w zwalczaniu infekcji i usuwaniu uszkodzonych komórek. To tylko część z jej zadań, więc zdecydowanie to organ, który ma co robić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szaszłyki bez patyków - przepis na mięsne, pełne aromatu kąski
Oznaki osłabionej wątroby
Nie da się ukryć, że wątroba jest naprawdę zapracowanym organem. Zmęczona i osłabiona wysyła jednak sygnały, które mają skłonić nas do większego zadbania o jej sprawność. Jednym z nich są zaburzenia masy ciała. Zarówno problemy ze zrzuceniem kilogramów, jak i przybranie ich nagle może sugerować problemy metaboliczne. Warto również zwrócić uwagę na ból. Bóle głowy, uczucie "mgły mózgowej", sztywniejące i bolesne stawy to kolejne symptomy, które mogą wskazywać na to, że wątroba nie domaga.
Wątrobie warto przyjrzeć się również wtedy, gdy na skórze pojawiają się zmiany skórne, będziesz borykać się z osłabioną odpornością lub poczujesz chroniczne zmęczenie, w szczególności po posiłku. Zażółcenie skóry i białek oczu to bardziej oczywisty sygnał problemów z wątrobą, wskazujący na podwyższony poziom bilirubiny we krwi.
Jak pomóc wątrobie?
Oczywiście podstawą jest wizyta u specjalisty, który dokładnie oceni symptomy i dobierze odpowiednią kurację. W myśl zasady, że lepiej zapobiegać niż leczyć, warto zadbać o zdrowie wielopłaszczyznowo. Z pomocą przychodzą zielone warzywa, które w sezonie nie kosztują dużo.
Zielone warzywa liściaste, takie jak sałata, jarmuż i szpinak mogą zatrzymać proces stłuszczenia wątroby. Wsparciem jest także seler naciowy, natka pietruszki oraz buraki. Zawierają bowiem polifenole, które wspierają funkcjonowanie wątroby, oraz azotany, które przekształcane w tlenek azotu poprawiają krążenie, obniżają ciśnienie krwi i redukują stan zapalny. Doskonałym źródłem polifenoli są także maliny, jagody, borówki i jeżyny, czyli owocowe symbole lata.
Do tego warto zadbać o podstawy, czyli zdrowa i zbilansowana dieta, odpowiednia dawka ruchu i unikanie przetworzonych produktów i używek. Jednorazowe działania nie przyniosą trwałych efektów. Potrzeba czasu i systematyczności, aby zmiany wpłynęły pozytywnie na funkcjonowanie wątroby.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.