Tak obierzesz ziemniaki w mig. Genialny patent bez obieraczki

Obieranie ziemniaków to żmudne zajęcie, za którym chyba mało kto przepada. Choć ułatwia je ostry nóż albo dobra obieraczka, to i tak większość osób traktuje to jak przykry obowiązek. Istnieje jednak sprawdzony trik, który pozwala maksymalnie skrócić ten etap i to bez brudzenia sobie rąk. Spróbuj, a już nigdy nie zrobisz inaczej.

Dzięki sprytnemu trikowi skórka odejdzie samaDzięki sprytnemu trikowi skórka odejdzie sama
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne

Ziemniaki o wiele łatwiej obiera się po ugotowaniu, a nie surowe - jak robi większość z nas. Co więcej, warzywa gotowane ze skórką zachowują o wiele więcej wartości odżywczych. Czyli nie tylko zaoszczędzimy czas, ale wyjdzie nam to na zdrowie.

Skórka zejdzie sama

Najpierw należy ugotować ziemniaki i je odcedzić. Warto odczekać chwilkę, alby odrobinę przestygły. Następnie za pomocą ostrego noża przecinamy skórkę pośrodku bulwy i "rysujemy" nim linię wokół ziemniaka. Ważne, by nóż trzymać w jednej dłoni, a ziemniaka obracać w drugiej.

Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do garnka z zimną wodą, stawiamy na ogniu i czekamy, aż się zagotują. Gdy tylko skórka zacznie odchodzić od bulwy, ściągamy z ognia i odcedzamy. Kiedy lekko przestygną, zdejmujemy skórkę z każdego ziemniaka niczym czapeczkę. Powinna zejść w całości bez najmniejszego problemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie

Ziemniak - król polskiego stołu

Ziemniaki to jedne z podstawowych produktów polskiej kuchni. Królują na naszych stołach przygotowywane na dziesiątki sposobów. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich obiadu, a sałatki z ziemniakami w roli głównej to stałe menu na imprezach i podczas świąt.

Powszechnie uważa się, że ziemniaki są bardzo kaloryczne. Liczby mówią jednak coś zupełnie innego: 100 g gotowanych ziemniaków to jedynie 73 kcal oraz zaledwie 0,01 g tłuszczu. Co więcej, mają sporo wartości odżywczych: są prawdziwą skarbnicą potasu, ale też białka, witamin i innych składników mineralnych, jak chociażby cynk, magnez, jod czy fosfor.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze