Tak obierzesz ziemniaki w mig. Genialny patent bez obieraczki

Obieranie ziemniaków to żmudne zajęcie, za którym chyba mało kto przepada. Choć ułatwia je ostry nóż albo dobra obieraczka, to i tak większość osób traktuje to jak przykry obowiązek. Istnieje jednak sprawdzony trik, który pozwala maksymalnie skrócić ten etap i to bez brudzenia sobie rąk. Spróbuj, a już nigdy nie zrobisz inaczej.

Dzięki sprytnemu trikowi skórka odejdzie samaDzięki sprytnemu trikowi skórka odejdzie sama
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne

Ziemniaki o wiele łatwiej obiera się po ugotowaniu, a nie surowe - jak robi większość z nas. Co więcej, warzywa gotowane ze skórką zachowują o wiele więcej wartości odżywczych. Czyli nie tylko zaoszczędzimy czas, ale wyjdzie nam to na zdrowie.

Skórka zejdzie sama

Najpierw należy ugotować ziemniaki i je odcedzić. Warto odczekać chwilkę, alby odrobinę przestygły. Następnie za pomocą ostrego noża przecinamy skórkę pośrodku bulwy i "rysujemy" nim linię wokół ziemniaka. Ważne, by nóż trzymać w jednej dłoni, a ziemniaka obracać w drugiej.

Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do garnka z zimną wodą, stawiamy na ogniu i czekamy, aż się zagotują. Gdy tylko skórka zacznie odchodzić od bulwy, ściągamy z ognia i odcedzamy. Kiedy lekko przestygną, zdejmujemy skórkę z każdego ziemniaka niczym czapeczkę. Powinna zejść w całości bez najmniejszego problemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie

Ziemniak - król polskiego stołu

Ziemniaki to jedne z podstawowych produktów polskiej kuchni. Królują na naszych stołach przygotowywane na dziesiątki sposobów. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich obiadu, a sałatki z ziemniakami w roli głównej to stałe menu na imprezach i podczas świąt.

Powszechnie uważa się, że ziemniaki są bardzo kaloryczne. Liczby mówią jednak coś zupełnie innego: 100 g gotowanych ziemniaków to jedynie 73 kcal oraz zaledwie 0,01 g tłuszczu. Co więcej, mają sporo wartości odżywczych: są prawdziwą skarbnicą potasu, ale też białka, witamin i innych składników mineralnych, jak chociażby cynk, magnez, jod czy fosfor.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca