Tak obierzesz ziemniaki w mig. Genialny patent bez obieraczki

Obieranie ziemniaków to żmudne zajęcie, za którym chyba mało kto przepada. Choć ułatwia je ostry nóż albo dobra obieraczka, to i tak większość osób traktuje to jak przykry obowiązek. Istnieje jednak sprawdzony trik, który pozwala maksymalnie skrócić ten etap i to bez brudzenia sobie rąk. Spróbuj, a już nigdy nie zrobisz inaczej.

Dzięki sprytnemu trikowi skórka odejdzie samaDzięki sprytnemu trikowi skórka odejdzie sama
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne

Ziemniaki o wiele łatwiej obiera się po ugotowaniu, a nie surowe - jak robi większość z nas. Co więcej, warzywa gotowane ze skórką zachowują o wiele więcej wartości odżywczych. Czyli nie tylko zaoszczędzimy czas, ale wyjdzie nam to na zdrowie.

Skórka zejdzie sama

Najpierw należy ugotować ziemniaki i je odcedzić. Warto odczekać chwilkę, alby odrobinę przestygły. Następnie za pomocą ostrego noża przecinamy skórkę pośrodku bulwy i "rysujemy" nim linię wokół ziemniaka. Ważne, by nóż trzymać w jednej dłoni, a ziemniaka obracać w drugiej.

Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do garnka z zimną wodą, stawiamy na ogniu i czekamy, aż się zagotują. Gdy tylko skórka zacznie odchodzić od bulwy, ściągamy z ognia i odcedzamy. Kiedy lekko przestygną, zdejmujemy skórkę z każdego ziemniaka niczym czapeczkę. Powinna zejść w całości bez najmniejszego problemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie

Ziemniak - król polskiego stołu

Ziemniaki to jedne z podstawowych produktów polskiej kuchni. Królują na naszych stołach przygotowywane na dziesiątki sposobów. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich obiadu, a sałatki z ziemniakami w roli głównej to stałe menu na imprezach i podczas świąt.

Powszechnie uważa się, że ziemniaki są bardzo kaloryczne. Liczby mówią jednak coś zupełnie innego: 100 g gotowanych ziemniaków to jedynie 73 kcal oraz zaledwie 0,01 g tłuszczu. Co więcej, mają sporo wartości odżywczych: są prawdziwą skarbnicą potasu, ale też białka, witamin i innych składników mineralnych, jak chociażby cynk, magnez, jod czy fosfor.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟