WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Tak obierzesz ziemniaki w mig. Genialny patent bez obieraczki

Obieranie ziemniaków to żmudne zajęcie, za którym chyba mało kto przepada. Choć ułatwia je ostry nóż albo dobra obieraczka, to i tak większość osób traktuje to jak przykry obowiązek. Istnieje jednak sprawdzony trik, który pozwala maksymalnie skrócić ten etap i to bez brudzenia sobie rąk. Spróbuj, a już nigdy nie zrobisz inaczej.

Dzięki sprytnemu trikowi skórka odejdzie samaDzięki sprytnemu trikowi skórka odejdzie sama
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne

Ziemniaki o wiele łatwiej obiera się po ugotowaniu, a nie surowe - jak robi większość z nas. Co więcej, warzywa gotowane ze skórką zachowują o wiele więcej wartości odżywczych. Czyli nie tylko zaoszczędzimy czas, ale wyjdzie nam to na zdrowie.

Skórka zejdzie sama

Najpierw należy ugotować ziemniaki i je odcedzić. Warto odczekać chwilkę, alby odrobinę przestygły. Następnie za pomocą ostrego noża przecinamy skórkę pośrodku bulwy i "rysujemy" nim linię wokół ziemniaka. Ważne, by nóż trzymać w jednej dłoni, a ziemniaka obracać w drugiej.

Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do garnka z zimną wodą, stawiamy na ogniu i czekamy, aż się zagotują. Gdy tylko skórka zacznie odchodzić od bulwy, ściągamy z ognia i odcedzamy. Kiedy lekko przestygną, zdejmujemy skórkę z każdego ziemniaka niczym czapeczkę. Powinna zejść w całości bez najmniejszego problemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie

Ziemniak - król polskiego stołu

Ziemniaki to jedne z podstawowych produktów polskiej kuchni. Królują na naszych stołach przygotowywane na dziesiątki sposobów. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich obiadu, a sałatki z ziemniakami w roli głównej to stałe menu na imprezach i podczas świąt.

Powszechnie uważa się, że ziemniaki są bardzo kaloryczne. Liczby mówią jednak coś zupełnie innego: 100 g gotowanych ziemniaków to jedynie 73 kcal oraz zaledwie 0,01 g tłuszczu. Co więcej, mają sporo wartości odżywczych: są prawdziwą skarbnicą potasu, ale też białka, witamin i innych składników mineralnych, jak chociażby cynk, magnez, jod czy fosfor.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami