Ten dodatek kompletnie odmieni smak ziemniaków. Nie uwierzycie, o czym mowa!

Ziemniaki raczej nie są gościem na polskich stołach. Jemy je często i w sporych ilościach — w końcu to smaczne i sycące warzywo. Jednak przygotowywanie ziemniaków w taki sam sposób może się nieco znudzić. Jeśli jesteście żądni przygód i chcecie spróbować ziemniaków w zupełnie nowej odsłonie, koniecznie dodajcie do wody ten składnik.

Zaskakujący dodatek do ziemniakówZaskakujący dodatek do ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Studio Porto Sabbia

Ziemniaki w nowym wydaniu

Nieodłącznym towarzyszem gotowanych ziemniaków wydaje się masło i sól. Aby ziemniaki były smaczne, do wody musimy dodać wystarczającą ilość soli. Masło z kolei nadaje im niesamowitego, maślanego smaku i sprawia, że nie są takie suche. Często posypujemy też ziemniaki świeżym, aromatycznym koperkiem.

Tak naprawdę nie istnieje wiele sposobów gotowania ziemniaków. Zazwyczaj po prostu zalewamy obrane ziemniaki wodą, dodajemy sól i tyle. Wydawać by się więc mogło, że brak tutaj miejsca na jakąkolwiek inwencję czy eksperymenty kulinarne. Istnieje jednak pewien dodatek do ziemniaków, o którym pewnie nie słyszeliście, a który nadaje temu warzywu bardzo ciekawego smaku. Chodzi o sok z cytrynu, który dodajemy do wody, w której gotują się ziemniaki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsze ciasto na świecie. Przepis na amerykańską wersję babki piaskowej

Dzięki dodatkowi soku z cytryny, ziemniaki nie czernieją. To spora zaleta, zwłaszcza jeśli nie jemy ziemniaków od razu po ugotowaniu, ale na przykład dodajemy je do sałatki. Tak ugotowane ziemniaki zachowują również swój kształt, nie rozpadając się podczas gotowania.

Sok z cytryny nada ziemniakom świeżego, kwaśnego posmaku, który bez wątpienia was zaskoczy. Takich ziemniaków na pewno jeszcze nie jedliście. Jeśli jesteście ciekawi, jak smakują tak przygotowane ziemniaki, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyście przyrządzili je w domu. Wystarczy, że do wody, w której gotują się ziemniaki, dodacie pół szklanki soku wyciśniętego z cytryny.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany