Ten dodatek kompletnie odmieni smak ziemniaków. Nie uwierzycie, o czym mowa!

Ziemniaki raczej nie są gościem na polskich stołach. Jemy je często i w sporych ilościach — w końcu to smaczne i sycące warzywo. Jednak przygotowywanie ziemniaków w taki sam sposób może się nieco znudzić. Jeśli jesteście żądni przygód i chcecie spróbować ziemniaków w zupełnie nowej odsłonie, koniecznie dodajcie do wody ten składnik.

Zaskakujący dodatek do ziemniakówZaskakujący dodatek do ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Studio Porto Sabbia
34

Ziemniaki w nowym wydaniu

Nieodłącznym towarzyszem gotowanych ziemniaków wydaje się masło i sól. Aby ziemniaki były smaczne, do wody musimy dodać wystarczającą ilość soli. Masło z kolei nadaje im niesamowitego, maślanego smaku i sprawia, że nie są takie suche. Często posypujemy też ziemniaki świeżym, aromatycznym koperkiem.

Tak naprawdę nie istnieje wiele sposobów gotowania ziemniaków. Zazwyczaj po prostu zalewamy obrane ziemniaki wodą, dodajemy sól i tyle. Wydawać by się więc mogło, że brak tutaj miejsca na jakąkolwiek inwencję czy eksperymenty kulinarne. Istnieje jednak pewien dodatek do ziemniaków, o którym pewnie nie słyszeliście, a który nadaje temu warzywu bardzo ciekawego smaku. Chodzi o sok z cytrynu, który dodajemy do wody, w której gotują się ziemniaki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsze ciasto na świecie. Przepis na amerykańską wersję babki piaskowej

Dzięki dodatkowi soku z cytryny, ziemniaki nie czernieją. To spora zaleta, zwłaszcza jeśli nie jemy ziemniaków od razu po ugotowaniu, ale na przykład dodajemy je do sałatki. Tak ugotowane ziemniaki zachowują również swój kształt, nie rozpadając się podczas gotowania.

Sok z cytryny nada ziemniakom świeżego, kwaśnego posmaku, który bez wątpienia was zaskoczy. Takich ziemniaków na pewno jeszcze nie jedliście. Jeśli jesteście ciekawi, jak smakują tak przygotowane ziemniaki, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyście przyrządzili je w domu. Wystarczy, że do wody, w której gotują się ziemniaki, dodacie pół szklanki soku wyciśniętego z cytryny.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich