Trwa ładowanie...

Tajskie lody - co to jest? Jak je zrobić w domu?

Pochodzące z Tajlandii lody stały się bardzo popularne także w innych regionach świata, między innymi w Polsce. Wyrabia się je zupełnie inaczej niż lody tradycyjne, a jedną z największych atrakcji jest oglądanie samego procesu ich przygotowywanie. Różnią się one od takich lodów, jakie znamy, nie tylko sposobem przygotowania, ale również kształtem.

Tajskie lody – przebój lataTajskie lody – przebój lataŹródło: Adobe Stock
d4c95lt
d4c95lt

Tajskie lody - co to takiego?

Najbardziej popularne lody tajskie robione są z mleka kokosowego, z wykorzystaniem owoców, czekolady, ziół i przypraw, takich jak imbir czy cynamon. Do ich przygotowania niezbędna będzie specjalna, metalowa płyta, pod którą znajduje się aparatura chłodząca. Temperatura takiej płyty powinna wynosić mniej więcej -20 stopni C, co w warunkach tropikalnych jest dość trudne do osiągnięcia, ale jednak wykonalne.

Na płytę wylewa się kokosowe mleko, a następnie dodaje kolejny ze składników: rozdrobnione owoce (ananasy, mango, banany, etc.). Składniki miesza się specjalną, metalową szpatułką i rozprowadza równomiernie na schłodzonej płycie. Powstaje wtedy bardzo cienka warstwa masy, która trochę przypomina naleśnik. Masę obracamy do momentu, aż będzie bardzo zmrożona i wtedy dopiero jest ona gotowa do zdjęcia z płyty. Lody mają kształt ruloników. Układa się je pionowo w pojemnikach, ozdabia kwiatami, liśćmi mięty albo innych ziół i podaje natychmiast.

Czym się różnią tajskie lody od tradycyjnych?

Lody tajskie są znacznie mniej kaloryczne od tradycyjnych lodów stworzonych na bazie mleka czy śmietany. Zawierają też mniej cukru i zwykle serwowane w mniejszych porcjach. Dodatkowo zawierają świeże owoce, o oznacza że deser zawiera sporo wartościowych składników odżywczych.

Domowe lody śmietankowe. Lepsze niż kupione

Jak zrobić tajskie lody w domu?

Przygotowanie tajskich lodów w domu jest dość wymagające, ale nie niemożliwe. Musimy jednak poświęcić trochę czasu na przygotowania. Najważniejsze jest odpowiednie schłodzenie blachy (np. takiej z piekarnika), na której będziemy przygotowywać deser. Blachę najlepiej umieścić w zamrażarce na kilka godzin, a nawet całą noc. Chłodzimy też metalową szpatułkę, którą będziemy mieszać i nakładać lody.

d4c95lt

Po wyjęciu z zamrażarki, nasze narzędzia szybko zaczną się ogrzewać, więc zanim przystąpimy do pracy, przygotujmy wszystkie składniki: ulubione owoce, cukier, liście mięty i puszkę gęstego mleka kokosowego. Owoce, takie jak maliny, jeżyny, truskawki, banany czy mango powinny być drobno pokrojone i zasypane cukrem. Mleko należy wstawić do lodówki - powinno być mocno schłodzone.

Kiedy wszystko jest gotowe wyjmujemy blachę i szpatułkę, na blachę wylewamy trochę wymieszanego dobrze mleka kokosowego, na to wykładamy owoce i rozprowadzamy je z mlekiem po blasze. Kształtujemy ruloniki, przekładamy je do niskich szklanek i dekorujemy listkami mięty. Gotowe.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4c95lt
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4c95lt
Więcej tematów