Tajskie lody - co to jest? Jak je zrobić w domu?

Pochodzące z Tajlandii lody stały się bardzo popularne także w innych regionach świata, między innymi w Polsce. Wyrabia się je zupełnie inaczej niż lody tradycyjne, a jedną z największych atrakcji jest oglądanie samego procesu ich przygotowywanie. Różnią się one od takich lodów, jakie znamy, nie tylko sposobem przygotowania, ale również kształtem.

Tajskie lody – przebój lataTajskie lody – przebój lata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Tajskie lody - co to takiego?

Najbardziej popularne lody tajskie robione są z mleka kokosowego, z wykorzystaniem owoców, czekolady, ziół i przypraw, takich jak imbir czy cynamon. Do ich przygotowania niezbędna będzie specjalna, metalowa płyta, pod którą znajduje się aparatura chłodząca. Temperatura takiej płyty powinna wynosić mniej więcej -20 stopni C, co w warunkach tropikalnych jest dość trudne do osiągnięcia, ale jednak wykonalne.

Na płytę wylewa się kokosowe mleko, a następnie dodaje kolejny ze składników: rozdrobnione owoce (ananasy, mango, banany, etc.). Składniki miesza się specjalną, metalową szpatułką i rozprowadza równomiernie na schłodzonej płycie. Powstaje wtedy bardzo cienka warstwa masy, która trochę przypomina naleśnik. Masę obracamy do momentu, aż będzie bardzo zmrożona i wtedy dopiero jest ona gotowa do zdjęcia z płyty. Lody mają kształt ruloników. Układa się je pionowo w pojemnikach, ozdabia kwiatami, liśćmi mięty albo innych ziół i podaje natychmiast.

Czym się różnią tajskie lody od tradycyjnych?

Lody tajskie są znacznie mniej kaloryczne od tradycyjnych lodów stworzonych na bazie mleka czy śmietany. Zawierają też mniej cukru i zwykle serwowane w mniejszych porcjach. Dodatkowo zawierają świeże owoce, o oznacza że deser zawiera sporo wartościowych składników odżywczych.

Domowe lody śmietankowe. Lepsze niż kupione

Jak zrobić tajskie lody w domu?

Przygotowanie tajskich lodów w domu jest dość wymagające, ale nie niemożliwe. Musimy jednak poświęcić trochę czasu na przygotowania. Najważniejsze jest odpowiednie schłodzenie blachy (np. takiej z piekarnika), na której będziemy przygotowywać deser. Blachę najlepiej umieścić w zamrażarce na kilka godzin, a nawet całą noc. Chłodzimy też metalową szpatułkę, którą będziemy mieszać i nakładać lody.

Po wyjęciu z zamrażarki, nasze narzędzia szybko zaczną się ogrzewać, więc zanim przystąpimy do pracy, przygotujmy wszystkie składniki: ulubione owoce, cukier, liście mięty i puszkę gęstego mleka kokosowego. Owoce, takie jak maliny, jeżyny, truskawki, banany czy mango powinny być drobno pokrojone i zasypane cukrem. Mleko należy wstawić do lodówki - powinno być mocno schłodzone.

Kiedy wszystko jest gotowe wyjmujemy blachę i szpatułkę, na blachę wylewamy trochę wymieszanego dobrze mleka kokosowego, na to wykładamy owoce i rozprowadzamy je z mlekiem po blasze. Kształtujemy ruloniki, przekładamy je do niskich szklanek i dekorujemy listkami mięty. Gotowe.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟