Tajskie lody - co to jest? Jak je zrobić w domu?

Pochodzące z Tajlandii lody stały się bardzo popularne także w innych regionach świata, między innymi w Polsce. Wyrabia się je zupełnie inaczej niż lody tradycyjne, a jedną z największych atrakcji jest oglądanie samego procesu ich przygotowywanie. Różnią się one od takich lodów, jakie znamy, nie tylko sposobem przygotowania, ale również kształtem.

Tajskie lody – przebój lataTajskie lody – przebój lata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Tajskie lody - co to takiego?

Najbardziej popularne lody tajskie robione są z mleka kokosowego, z wykorzystaniem owoców, czekolady, ziół i przypraw, takich jak imbir czy cynamon. Do ich przygotowania niezbędna będzie specjalna, metalowa płyta, pod którą znajduje się aparatura chłodząca. Temperatura takiej płyty powinna wynosić mniej więcej -20 stopni C, co w warunkach tropikalnych jest dość trudne do osiągnięcia, ale jednak wykonalne.

Na płytę wylewa się kokosowe mleko, a następnie dodaje kolejny ze składników: rozdrobnione owoce (ananasy, mango, banany, etc.). Składniki miesza się specjalną, metalową szpatułką i rozprowadza równomiernie na schłodzonej płycie. Powstaje wtedy bardzo cienka warstwa masy, która trochę przypomina naleśnik. Masę obracamy do momentu, aż będzie bardzo zmrożona i wtedy dopiero jest ona gotowa do zdjęcia z płyty. Lody mają kształt ruloników. Układa się je pionowo w pojemnikach, ozdabia kwiatami, liśćmi mięty albo innych ziół i podaje natychmiast.

Czym się różnią tajskie lody od tradycyjnych?

Lody tajskie są znacznie mniej kaloryczne od tradycyjnych lodów stworzonych na bazie mleka czy śmietany. Zawierają też mniej cukru i zwykle serwowane w mniejszych porcjach. Dodatkowo zawierają świeże owoce, o oznacza że deser zawiera sporo wartościowych składników odżywczych.

Domowe lody śmietankowe. Lepsze niż kupione

Jak zrobić tajskie lody w domu?

Przygotowanie tajskich lodów w domu jest dość wymagające, ale nie niemożliwe. Musimy jednak poświęcić trochę czasu na przygotowania. Najważniejsze jest odpowiednie schłodzenie blachy (np. takiej z piekarnika), na której będziemy przygotowywać deser. Blachę najlepiej umieścić w zamrażarce na kilka godzin, a nawet całą noc. Chłodzimy też metalową szpatułkę, którą będziemy mieszać i nakładać lody.

Po wyjęciu z zamrażarki, nasze narzędzia szybko zaczną się ogrzewać, więc zanim przystąpimy do pracy, przygotujmy wszystkie składniki: ulubione owoce, cukier, liście mięty i puszkę gęstego mleka kokosowego. Owoce, takie jak maliny, jeżyny, truskawki, banany czy mango powinny być drobno pokrojone i zasypane cukrem. Mleko należy wstawić do lodówki - powinno być mocno schłodzone.

Kiedy wszystko jest gotowe wyjmujemy blachę i szpatułkę, na blachę wylewamy trochę wymieszanego dobrze mleka kokosowego, na to wykładamy owoce i rozprowadzamy je z mlekiem po blasze. Kształtujemy ruloniki, przekładamy je do niskich szklanek i dekorujemy listkami mięty. Gotowe.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać