Tajskie lody - co to jest? Jak je zrobić w domu?

Pochodzące z Tajlandii lody stały się bardzo popularne także w innych regionach świata, między innymi w Polsce. Wyrabia się je zupełnie inaczej niż lody tradycyjne, a jedną z największych atrakcji jest oglądanie samego procesu ich przygotowywanie. Różnią się one od takich lodów, jakie znamy, nie tylko sposobem przygotowania, ale również kształtem.

Tajskie lody – przebój lataTajskie lody – przebój lata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Tajskie lody - co to takiego?

Najbardziej popularne lody tajskie robione są z mleka kokosowego, z wykorzystaniem owoców, czekolady, ziół i przypraw, takich jak imbir czy cynamon. Do ich przygotowania niezbędna będzie specjalna, metalowa płyta, pod którą znajduje się aparatura chłodząca. Temperatura takiej płyty powinna wynosić mniej więcej -20 stopni C, co w warunkach tropikalnych jest dość trudne do osiągnięcia, ale jednak wykonalne.

Na płytę wylewa się kokosowe mleko, a następnie dodaje kolejny ze składników: rozdrobnione owoce (ananasy, mango, banany, etc.). Składniki miesza się specjalną, metalową szpatułką i rozprowadza równomiernie na schłodzonej płycie. Powstaje wtedy bardzo cienka warstwa masy, która trochę przypomina naleśnik. Masę obracamy do momentu, aż będzie bardzo zmrożona i wtedy dopiero jest ona gotowa do zdjęcia z płyty. Lody mają kształt ruloników. Układa się je pionowo w pojemnikach, ozdabia kwiatami, liśćmi mięty albo innych ziół i podaje natychmiast.

Czym się różnią tajskie lody od tradycyjnych?

Lody tajskie są znacznie mniej kaloryczne od tradycyjnych lodów stworzonych na bazie mleka czy śmietany. Zawierają też mniej cukru i zwykle serwowane w mniejszych porcjach. Dodatkowo zawierają świeże owoce, o oznacza że deser zawiera sporo wartościowych składników odżywczych.

Domowe lody śmietankowe. Lepsze niż kupione

Jak zrobić tajskie lody w domu?

Przygotowanie tajskich lodów w domu jest dość wymagające, ale nie niemożliwe. Musimy jednak poświęcić trochę czasu na przygotowania. Najważniejsze jest odpowiednie schłodzenie blachy (np. takiej z piekarnika), na której będziemy przygotowywać deser. Blachę najlepiej umieścić w zamrażarce na kilka godzin, a nawet całą noc. Chłodzimy też metalową szpatułkę, którą będziemy mieszać i nakładać lody.

Po wyjęciu z zamrażarki, nasze narzędzia szybko zaczną się ogrzewać, więc zanim przystąpimy do pracy, przygotujmy wszystkie składniki: ulubione owoce, cukier, liście mięty i puszkę gęstego mleka kokosowego. Owoce, takie jak maliny, jeżyny, truskawki, banany czy mango powinny być drobno pokrojone i zasypane cukrem. Mleko należy wstawić do lodówki - powinno być mocno schłodzone.

Kiedy wszystko jest gotowe wyjmujemy blachę i szpatułkę, na blachę wylewamy trochę wymieszanego dobrze mleka kokosowego, na to wykładamy owoce i rozprowadzamy je z mlekiem po blasze. Kształtujemy ruloniki, przekładamy je do niskich szklanek i dekorujemy listkami mięty. Gotowe.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja