Tajskie lody - co to jest? Jak je zrobić w domu?

Pochodzące z Tajlandii lody stały się bardzo popularne także w innych regionach świata, między innymi w Polsce. Wyrabia się je zupełnie inaczej niż lody tradycyjne, a jedną z największych atrakcji jest oglądanie samego procesu ich przygotowywanie. Różnią się one od takich lodów, jakie znamy, nie tylko sposobem przygotowania, ale również kształtem.

Tajskie lody – przebój lataTajskie lody – przebój lata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Tajskie lody - co to takiego?

Najbardziej popularne lody tajskie robione są z mleka kokosowego, z wykorzystaniem owoców, czekolady, ziół i przypraw, takich jak imbir czy cynamon. Do ich przygotowania niezbędna będzie specjalna, metalowa płyta, pod którą znajduje się aparatura chłodząca. Temperatura takiej płyty powinna wynosić mniej więcej -20 stopni C, co w warunkach tropikalnych jest dość trudne do osiągnięcia, ale jednak wykonalne.

Na płytę wylewa się kokosowe mleko, a następnie dodaje kolejny ze składników: rozdrobnione owoce (ananasy, mango, banany, etc.). Składniki miesza się specjalną, metalową szpatułką i rozprowadza równomiernie na schłodzonej płycie. Powstaje wtedy bardzo cienka warstwa masy, która trochę przypomina naleśnik. Masę obracamy do momentu, aż będzie bardzo zmrożona i wtedy dopiero jest ona gotowa do zdjęcia z płyty. Lody mają kształt ruloników. Układa się je pionowo w pojemnikach, ozdabia kwiatami, liśćmi mięty albo innych ziół i podaje natychmiast.

Czym się różnią tajskie lody od tradycyjnych?

Lody tajskie są znacznie mniej kaloryczne od tradycyjnych lodów stworzonych na bazie mleka czy śmietany. Zawierają też mniej cukru i zwykle serwowane w mniejszych porcjach. Dodatkowo zawierają świeże owoce, o oznacza że deser zawiera sporo wartościowych składników odżywczych.

Domowe lody śmietankowe. Lepsze niż kupione

Jak zrobić tajskie lody w domu?

Przygotowanie tajskich lodów w domu jest dość wymagające, ale nie niemożliwe. Musimy jednak poświęcić trochę czasu na przygotowania. Najważniejsze jest odpowiednie schłodzenie blachy (np. takiej z piekarnika), na której będziemy przygotowywać deser. Blachę najlepiej umieścić w zamrażarce na kilka godzin, a nawet całą noc. Chłodzimy też metalową szpatułkę, którą będziemy mieszać i nakładać lody.

Po wyjęciu z zamrażarki, nasze narzędzia szybko zaczną się ogrzewać, więc zanim przystąpimy do pracy, przygotujmy wszystkie składniki: ulubione owoce, cukier, liście mięty i puszkę gęstego mleka kokosowego. Owoce, takie jak maliny, jeżyny, truskawki, banany czy mango powinny być drobno pokrojone i zasypane cukrem. Mleko należy wstawić do lodówki - powinno być mocno schłodzone.

Kiedy wszystko jest gotowe wyjmujemy blachę i szpatułkę, na blachę wylewamy trochę wymieszanego dobrze mleka kokosowego, na to wykładamy owoce i rozprowadzamy je z mlekiem po blasze. Kształtujemy ruloniki, przekładamy je do niskich szklanek i dekorujemy listkami mięty. Gotowe.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę