- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- • Makaron Tagliatelle
- • 150 g szyjek rakowych: mrożonych lub z zalewy
- • 1 cebula
- • 1,5 ząbki czosnku
- • 25 g pomidorków cherry żółtych
- • 25 g pomidorków cherry czerwonych
- • 100 ml białego wina
- • 50 g masła
- • Bazylia
- • Oliwa
- • 1 łyżka pieprzu zielonego z zalewy
- • Sól, pieprz
Przepis
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli przez 7 minut do uzyskania twardości al dente.Na oliwie przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Po ok. 1 minucie dodajemy do nich zielony pieprz, szyjki rakowe a także pokrojone pomidorki.Całość doprawiamy solą i pieprzem a następnie dolewamy białe wino. Gotujemy wszystkie składniki do momentu aż wino odparuje.Po tym czasie dodajemy posiekane zimne masło, cały czas mieszając – by powstała jednolita, jedwabista masa.Uzyskany aromatyczny sos mieszamy z wcześniej przygotowanym makaronem. Danie dekorujemy posiekaną bazylią. Smacznego!
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl