Tagliatelle z szyjkami rakowymi w sosie z białego wina

Obraz

Składniki

  • • Makaron Tagliatelle
  • • 150 g szyjek rakowych: mrożonych lub z zalewy
  • • 1 cebula
  • • 1,5 ząbki czosnku
  • • 25 g pomidorków cherry żółtych
  • • 25 g pomidorków cherry czerwonych
  • • 100 ml białego wina
  • • 50 g masła
  • • Bazylia
  • • Oliwa
  • • 1 łyżka pieprzu zielonego z zalewy
  • • Sól, pieprz

Przepis

Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli przez 7 minut do uzyskania twardości al dente.Na oliwie przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Po ok. 1 minucie dodajemy do nich zielony pieprz, szyjki rakowe a także pokrojone pomidorki.Całość doprawiamy solą i pieprzem a następnie dolewamy białe wino. Gotujemy wszystkie składniki do momentu aż wino odparuje.Po tym czasie dodajemy posiekane zimne masło, cały czas mieszając – by powstała jednolita, jedwabista masa.Uzyskany aromatyczny sos mieszamy z wcześniej przygotowanym makaronem. Danie dekorujemy posiekaną bazylią. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości