Ta zupa działa jak reset jelit. Dietetyczka zdradziła prosty przepis

Zimą często czujemy się ociężali i wzdęci. Może to być sygnał, że nasz układ trawienny potrzebuje resetu. Dzięki odpowiedniej diecie możemy oczyścić nasz organizm i przygotować go do wiosny. Dietetyczka podzieliła się przepisem na zupę, która pomoże zresetować jelita i wzmocnić odporność organizmu.

Zupa z ciecierzycąZupa z ciecierzycą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Harald Walker

Podczas zimowych miesięcy wiele osób doświadcza wzdęć i ospałości. Może to wynikać z pory roku lub potrzeby resetu jelit. Jeśli często odczuwasz wzdęcia, gazy, zaparcia lub biegunkę, warto pomyśleć o odświeżeniu diety. Inne objawy, które mogą wskazywać na konieczność zmiany nawyków żywieniowych, to zmęczenie, mgła mózgowa, łaknienie, problemy skórne czy osłabiona odporność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Przepis na zupę wspomagającą zdrowie jelit

Spożywanie odżywczych pokarmów może pomóc przywrócić równowagę w jelitach. Dietetyczka Jessny, prowadząca konto @makeitbrunch na Instagramie, podzieliła się swoim ulubionym przepisem na zupę, która pomaga w resetowaniu jelit. Jej złota zupa z ciecierzycą i orzo jest bogata w białko, błonnik oraz składniki wzmacniające odporność, takie jak kurkuma, imbir, ciecierzyca, miso i szpinak.

Ciecierzyca dostarcza błonnika, prebiotyków i białka, a kurkuma, dzięki silnemu antyoksydantowi kurkuminie, pomaga w utrzymaniu równowagi bakterii jelitowych. Ten zdrowy przepis wspiera trawienie i długowieczność, jednocześnie dostarczając smacznego i kojącego posiłku.

Jestem dietetyczką i to jest zupa, którą przygotowuję, aby wzmocnić mój układ odpornościowy. Zawiera 20 gramów białka i 15 roślin na porcję, a jej przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut - powiedziała Jessny.

Jak przygotować zupę?

Jessny, pochodząca z Kanady, opisuje tę recepturę jako "bardzo prostą, ale smaczną". Aby przygotować zupę, należy zacząć od upieczenia warzyw z przyprawami, miso i tahini. Następnie dodajemy ciecierzycę, bulion, orzo i mleko kokosowe. Po ugotowaniu mieszamy ze szpinakiem i cytryną przed podaniem.

Aby w pełni skorzystać z resetu jelit, zaleca się unikanie przetworzonej żywności, rafinowanego cukru, sztucznych słodzików, alkoholu i kofeiny, a także produktów zapalnych, takich jak nabiał, gluten i smażone potrawy, jeśli powodują wzdęcia lub dyskomfort.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw