Szybka tarta wiśniowa
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- Ciasto:
- 150 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
- 5 łyżek cukru muscovado (nadaje specyficzny smak)
- 50 g zmielonych migdałów lub dowolnych orzechów
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 500 g wiśni (wydrylowanych)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżek cukru muscovado
W misce mieszamy mikserem mąkę, zmielone migdały, cukier i masło. Dodajemy wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Formujemy kulę i wkładamy owiniętą w papier pergaminowy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na lekko posypanym mąką papierze do pieczenia i (razem z papierem) wkładamy do okrągłej formy. Rozwałkowane ciasto powinno mieć większą średnicę niż forma, aby można je było narzucić na wiśnie.
Wydrylowane wiśnie wkładamy do dużej miski. Dodajemy cukier, mąkę i mieszamy. Na środek wyłożonej ciastem formy wykładamy wiśnie. Delikatnie odklejamy ciasto z papieru do pieczenia zawijając je na owoce. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 35 minut. Podajemy z gałką lodów śmietankowych lub bitą śmietaną.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze