Trwa ładowanie...
d1fcwij

Szybka tarta wiśniowa

Przepis
d1fcwij
4.1
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Zdjęcie
Składniki
  • Ciasto:
  • 150 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
  • 5 łyżek cukru muscovado (nadaje specyficzny smak)
  • 50 g zmielonych migdałów lub dowolnych orzechów
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 500 g wiśni (wydrylowanych)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżek cukru muscovado
Przepis

W misce mieszamy mikserem mąkę, zmielone migdały, cukier i masło. Dodajemy wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Formujemy kulę i wkładamy owiniętą w papier pergaminowy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na lekko posypanym mąką papierze do pieczenia i (razem z papierem) wkładamy do okrągłej formy. Rozwałkowane ciasto powinno mieć większą średnicę niż forma, aby można je było narzucić na wiśnie.

Wydrylowane wiśnie wkładamy do dużej miski. Dodajemy cukier, mąkę i mieszamy. Na środek wyłożonej ciastem formy wykładamy wiśnie. Delikatnie odklejamy ciasto z papieru do pieczenia zawijając je na owoce. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 35 minut. Podajemy z gałką lodów śmietankowych lub bitą śmietaną.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Szybka tarta wiśniowa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1fcwij
d1fcwij
d1fcwij
d1fcwij
d1fcwij
Więcej tematów
d1fcwij