Szybka sałatka z ogórkiem i jajkiem. Na lekką kolację sprawdzi się idealnie
Bardzo prosta i szybka sałatka z jajkiem, świeżym ogórkiem i rzodkiewką. Sprawdzi się doskonale, kiedy lodówka świeci pustkami, a ty szukasz pomysłu na kolację lub przekąskę do pracy czy szkoły. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: |
- 1 pęczek rzodkiewki,
- 1 średni ogórek,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- 1 łyżka śmietany,
- sól.
- Ogórki pokroić w plasterki (Ida Plucińska poleca krojenie w kostkę). Ogórków nie trzeba obierać, o ile mają delikatną skórkę.
- Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, oprószyć solą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie rzodkiewkę odcedzić.
- Jajko obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Wymieszać ogórki z rzodkiewkami i jajkiem.
- Dodać śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze