Szybka sałatka z ogórkiem i jajkiem. Na lekką kolację sprawdzi się idealnie
Bardzo prosta i szybka sałatka z jajkiem, świeżym ogórkiem i rzodkiewką. Sprawdzi się doskonale, kiedy lodówka świeci pustkami, a ty szukasz pomysłu na kolację lub przekąskę do pracy czy szkoły. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1 pęczek rzodkiewki,
- 1 średni ogórek,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- 1 łyżka śmietany,
- sól.
Przepis
- Ogórki pokroić w plasterki (Ida Plucińska poleca krojenie w kostkę). Ogórków nie trzeba obierać, o ile mają delikatną skórkę.
- Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, oprószyć solą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie rzodkiewkę odcedzić.
- Jajko obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Wymieszać ogórki z rzodkiewkami i jajkiem.
- Dodać śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl