Szybka kremówka z masą krówkową. Deser palce lizać

Kremowa masa doskonale komponuje się z kajmakiem oraz chrupiącymi, lekko solonymi migdałami. Jeśli chcecie sprawdzić jak smakuje idealna kremówka, to koniecznie wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".

Ekspresowa kremówka na herbatnikach z masą krówkowąEkspresowa kremówka na herbatnikach z masą krówkową
Diana Rusiłowicz

Krem:

  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 1/2 szklanki cukru (można nieco mniej; 1 szklanka = 250 ml)
  • 750 ml mleka
  • 200 g masła

Wierzch:

  • 4-5 łyżek masy krówkowej
  • 50 g płatków migdałowych
  • sól

Dodatkowo:

  • około 24 herbatników (w zależności od kształtu blachy)

Przepis

  • Krem: 500 ml mleka wlać do garnuszka i zagotować, a w pozostałym dokładnie rozmieszać budynie z cukrem.
  • Następnie do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową z cukrem i energicznie mieszając odczekać, aż wszystko razem się zagotuje i zgęstnieje. Gotowy budyń zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  • Budyń najlepiej przełożyć do miski oraz przykryć folią spożywczą, aby na jego powierzchni nie tworzył się "kożuszek". Można go też co co jakiś czas przemieszać.
  • Masło ubić do białości i po łyżce zmiksować z zimnym budyniem. Wcześniej budyń można odrobinę przemieszać mikserem.
  • Migdały: migdały z niewielką ilością soli podprażyć na suchej patelni.
  • Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia lub zabezpieczonej folią spożywczą ułożyć warstwę z połowy herbatników i następnie wyłożyć całą masę budyniową. Krem wyrównać oraz przykryć pozostałymi ciastkami.
  • Na wierzchu rozsmarować masę krówkową i posypać ją solonymi płatkami migdałowymi.
  • Ciasto schłodzić w lodówce, aby nabrało odpowiedniej konsystencji.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu