Szybka kremówka z masą krówkową. Deser palce lizać
Kremowa masa doskonale komponuje się z kajmakiem oraz chrupiącymi, lekko solonymi migdałami. Jeśli chcecie sprawdzić jak smakuje idealna kremówka, to koniecznie wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
Krem:
- 2 budynie waniliowe (bez cukru)
- 1/2 szklanki cukru (można nieco mniej; 1 szklanka = 250 ml)
- 750 ml mleka
- 200 g masła
Wierzch:
- 4-5 łyżek masy krówkowej
- 50 g płatków migdałowych
- sól
Dodatkowo:
- około 24 herbatników (w zależności od kształtu blachy)
- Krem: 500 ml mleka wlać do garnuszka i zagotować, a w pozostałym dokładnie rozmieszać budynie z cukrem.
- Następnie do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową z cukrem i energicznie mieszając odczekać, aż wszystko razem się zagotuje i zgęstnieje. Gotowy budyń zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Budyń najlepiej przełożyć do miski oraz przykryć folią spożywczą, aby na jego powierzchni nie tworzył się "kożuszek". Można go też co co jakiś czas przemieszać.
- Masło ubić do białości i po łyżce zmiksować z zimnym budyniem. Wcześniej budyń można odrobinę przemieszać mikserem.
- Migdały: migdały z niewielką ilością soli podprażyć na suchej patelni.
- Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia lub zabezpieczonej folią spożywczą ułożyć warstwę z połowy herbatników i następnie wyłożyć całą masę budyniową. Krem wyrównać oraz przykryć pozostałymi ciastkami.
- Na wierzchu rozsmarować masę krówkową i posypać ją solonymi płatkami migdałowymi.
- Ciasto schłodzić w lodówce, aby nabrało odpowiedniej konsystencji.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze