Trwa ładowanie...
d6aqdei
13-05-2022 09:24

Szybka kremówka z masą krówkową. Deser palce lizać

Przepis

Kremowa masa doskonale komponuje się z kajmakiem oraz chrupiącymi, lekko solonymi migdałami. Jeśli chcecie sprawdzić jak smakuje idealna kremówka, to koniecznie wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".

d6aqdei
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Di bloguje
Źródło: Di bloguje
Składniki

Krem:

  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 1/2 szklanki cukru (można nieco mniej; 1 szklanka = 250 ml)
  • 750 ml mleka
  • 200 g masła

Wierzch:

  • 4-5 łyżek masy krówkowej
  • 50 g płatków migdałowych
  • sól

Dodatkowo:

  • około 24 herbatników (w zależności od kształtu blachy)
Przepis
  • Krem: 500 ml mleka wlać do garnuszka i zagotować, a w pozostałym dokładnie rozmieszać budynie z cukrem.
  • Następnie do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową z cukrem i energicznie mieszając odczekać, aż wszystko razem się zagotuje i zgęstnieje. Gotowy budyń zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  • Budyń najlepiej przełożyć do miski oraz przykryć folią spożywczą, aby na jego powierzchni nie tworzył się "kożuszek". Można go też co co jakiś czas przemieszać.
  • Masło ubić do białości i po łyżce zmiksować z zimnym budyniem. Wcześniej budyń można odrobinę przemieszać mikserem.
  • Migdały: migdały z niewielką ilością soli podprażyć na suchej patelni.
  • Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia lub zabezpieczonej folią spożywczą ułożyć warstwę z połowy herbatników i następnie wyłożyć całą masę budyniową. Krem wyrównać oraz przykryć pozostałymi ciastkami.
  • Na wierzchu rozsmarować masę krówkową i posypać ją solonymi płatkami migdałowymi.
  • Ciasto schłodzić w lodówce, aby nabrało odpowiedniej konsystencji.
Szybka kremówka z masą krówkową. Deser palce lizać
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

Share
d6aqdei

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d6aqdei
d6aqdei
d6aqdei
d6aqdei
Więcej tematów
d6aqdei