Szybciej się nie da! Fasolka po bretońsku w mniej niż 30 minut
Fasolka po bretońsku to jedno z tych dań, po które chętnie sięgamy zimą. Jest rozgrzewająca i doskonale syci. Niestety jej przygotowanie zajmuje sporo czasu. Wcześniej musimy namoczyć i ugotować fasolę. Tym razem proponujemy drogę na skróty. Jeśli użyjecie fasoli z puszki, czas przygotowania tej potrawy zajmie mniej niż 30 minut.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Fasolkę przełożyć do garnka (razem z zalewą), dodać ziele angielskie i liście laurowe.
- Cebulę i kiełbasę pokroić w w kostkę.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać kiełbasę i podsmażyć.
- Zawartość patelni przełożyć do garnka z fasolą, dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i zagotować.
- Na patelni rozpuścić pozostały smalec, dodać mąkę i smażyć, ciągle mieszając, na lekko brązowy kolor. Zasmażkę przełożyć do gotującej się fasoli. Zagotować. Podawać z pieczywem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl