WAŻNE
TERAZ

Zełenski zgodził się na wybory, ale ma warunek

Szparagi przez cały rok? To możliwe!

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Wypróbuj przepisy

Obraz
© Shutterstock.com

Sezon na szparagi jest bardzo krótki, a że właśnie się kończy, trzeba wycisnąć z niego co się da. Jeśli chcemy się cieszyć tymi warzywami także jesienią i zimą, już dziś musimy zrobić zapasy. Sposobów na przetwarzanie szparagów na zimę jest kilka, a wszystkie mają jedną wspólną cechę: charakterystyczny smak tych jarzyn pozostaje zachowany.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Mrożenie szparagów

Obraz
© 123RF

Najbardziej popularnym sposobem na przechowywanie warzyw jest ich mrożenie w bardzo niskiej temperaturze. Do mrożenia w całości nadają się przede wszystkim zielone szparagi. Warzywa myjemy dokładnie, usuwamy zdrewniałe końcówki i osuszamy na papierowym ręczniku. Możemy również pozostawić je w nasłonecznionym miejscu na kilkanaście minut, by pozbyć się jakichkolwiek resztek wilgoci. Szparagi pakujemy do worków o odpowiedniej wielkości, najlepiej jeśli są one zamykane próżniowo. Jedna porcja nie powinna być zbyt duża. Szparagi muszą być zamrożone bardzo szybko, więc zamrażarka musi być nastawiona na najniższą temperaturę. Szparagi rozmrażamy także szybko, najlepiej gotując je zaraz po wyjęciu z lodówki.

/ 6Mrożone białe szparagi

Obraz
© 123RF

Białe szparagi są bardziej mięsiste niż zielone, dlatego też gorzej nadają się do mrożenia. Jeśli jednak lubimy ich smak, możemy je zachować w zamrażarce. Najpierw jednak muszą być one odpowiednio przygotowane: obieramy je bardzo dokładnie, by nie pozostawiać żadnych włókien, a następnie kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, pozostawiając w całości główki. Nie myjemy ich, a jedynie dokładnie wycieramy papierowymi ręcznikami. Umieszczamy w woreczkach i od razu szybko mrozimy. Takie szparagi to idealny dodatek do sosów, potraw smażonych lub do jajecznicy.

/ 6Przecier ze szparagów

Obraz
© 123RF

Zupa szparagowa jest to prawdziwy letni przysmak. Zwykle gotujemy ją ze świeżych szparagów, ale odpowiednio przygotowany przecier jest równie dobry. Szparagi kroimy na małe kawałki, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy, aż się rozpadną. Miksujemy je i przecieramy przez sito. Jeszcze raz wstawiamy na gaz i gotujemy, by masa zrobiła się dość gęsta. Mieszamy cały czas, by nie przypalić. Przecier przekładamy do wyparzonych, małych słoiczków i pasteryzujemy w temperaturze 80 stopni C przez godzinę. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.

/ 6Szparagi marynowane

Obraz
© 123RF

W sklepach bez problemu kupimy szparagi w słoiczkach. Nadają się one do przyrządzania sałatek lub jako dodatek do kanapek. Możemy takie szparagi przygotować także samodzielnie w domu. Przepis jest banalnie prosty: potrzebujemy kilka pęczków szparagów (lepiej nadają się białe, ale grube zielone także będą odpowiednie), ocet winny, sól, cukier i woda. Z wody, octu, cukru i soli gotujemy wywar. Musi mieć on delikatny smak. Do wysokich słoiczków wkładamy umyte i wyczyszczone szparagi, zalewamy wywarem, zakręcamy słoiki i wstawiamy do nagrzanego do 80 stopni C piekarnika. Pasteryzujemy godzinę, studzimy i odstawiamy do lodówki nawet na kilka miesięcy.

/ 6Kiszone szparagi

Obraz
© 123RF

I na koniec wersja kiszona. Takie szparagi mają niesamowity smak, z którym rzadko mamy do czynienia. Aby je przygotować potrzebujemy takich samych dodatków, jak do kiszonych ogórków: dużo kopru, chrzan, liście wiśni, czosnek i sól. Szparagi obieramy, kroimy na pół, układamy w wyparzonym garnku kamionkowym na przemian z przyprawami. Czosnku nie musimy obierać, korzeń chrzan kroimy w słupki. Na koniec zalewamy solanką przygotowaną z dwóch łyżek soli na litr wody. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier