Szparagi przez cały rok? To możliwe!

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Wypróbuj przepisy

Obraz
© Shutterstock.com

Sezon na szparagi jest bardzo krótki, a że właśnie się kończy, trzeba wycisnąć z niego co się da. Jeśli chcemy się cieszyć tymi warzywami także jesienią i zimą, już dziś musimy zrobić zapasy. Sposobów na przetwarzanie szparagów na zimę jest kilka, a wszystkie mają jedną wspólną cechę: charakterystyczny smak tych jarzyn pozostaje zachowany.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Mrożenie szparagów

Obraz
© 123RF

Najbardziej popularnym sposobem na przechowywanie warzyw jest ich mrożenie w bardzo niskiej temperaturze. Do mrożenia w całości nadają się przede wszystkim zielone szparagi. Warzywa myjemy dokładnie, usuwamy zdrewniałe końcówki i osuszamy na papierowym ręczniku. Możemy również pozostawić je w nasłonecznionym miejscu na kilkanaście minut, by pozbyć się jakichkolwiek resztek wilgoci. Szparagi pakujemy do worków o odpowiedniej wielkości, najlepiej jeśli są one zamykane próżniowo. Jedna porcja nie powinna być zbyt duża. Szparagi muszą być zamrożone bardzo szybko, więc zamrażarka musi być nastawiona na najniższą temperaturę. Szparagi rozmrażamy także szybko, najlepiej gotując je zaraz po wyjęciu z lodówki.

/ 6Mrożone białe szparagi

Obraz
© 123RF

Białe szparagi są bardziej mięsiste niż zielone, dlatego też gorzej nadają się do mrożenia. Jeśli jednak lubimy ich smak, możemy je zachować w zamrażarce. Najpierw jednak muszą być one odpowiednio przygotowane: obieramy je bardzo dokładnie, by nie pozostawiać żadnych włókien, a następnie kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, pozostawiając w całości główki. Nie myjemy ich, a jedynie dokładnie wycieramy papierowymi ręcznikami. Umieszczamy w woreczkach i od razu szybko mrozimy. Takie szparagi to idealny dodatek do sosów, potraw smażonych lub do jajecznicy.

/ 6Przecier ze szparagów

Obraz
© 123RF

Zupa szparagowa jest to prawdziwy letni przysmak. Zwykle gotujemy ją ze świeżych szparagów, ale odpowiednio przygotowany przecier jest równie dobry. Szparagi kroimy na małe kawałki, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy, aż się rozpadną. Miksujemy je i przecieramy przez sito. Jeszcze raz wstawiamy na gaz i gotujemy, by masa zrobiła się dość gęsta. Mieszamy cały czas, by nie przypalić. Przecier przekładamy do wyparzonych, małych słoiczków i pasteryzujemy w temperaturze 80 stopni C przez godzinę. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.

/ 6Szparagi marynowane

Obraz
© 123RF

W sklepach bez problemu kupimy szparagi w słoiczkach. Nadają się one do przyrządzania sałatek lub jako dodatek do kanapek. Możemy takie szparagi przygotować także samodzielnie w domu. Przepis jest banalnie prosty: potrzebujemy kilka pęczków szparagów (lepiej nadają się białe, ale grube zielone także będą odpowiednie), ocet winny, sól, cukier i woda. Z wody, octu, cukru i soli gotujemy wywar. Musi mieć on delikatny smak. Do wysokich słoiczków wkładamy umyte i wyczyszczone szparagi, zalewamy wywarem, zakręcamy słoiki i wstawiamy do nagrzanego do 80 stopni C piekarnika. Pasteryzujemy godzinę, studzimy i odstawiamy do lodówki nawet na kilka miesięcy.

/ 6Kiszone szparagi

Obraz
© 123RF

I na koniec wersja kiszona. Takie szparagi mają niesamowity smak, z którym rzadko mamy do czynienia. Aby je przygotować potrzebujemy takich samych dodatków, jak do kiszonych ogórków: dużo kopru, chrzan, liście wiśni, czosnek i sól. Szparagi obieramy, kroimy na pół, układamy w wyparzonym garnku kamionkowym na przemian z przyprawami. Czosnku nie musimy obierać, korzeń chrzan kroimy w słupki. Na koniec zalewamy solanką przygotowaną z dwóch łyżek soli na litr wody. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu