Sznycel po wiedeńsku i alpejskie ziemniaczki

Sznycle to jedna z tych propozycji, które doskonale sprawdzą się na pyszny i szybki obiad. Klasyczny sznycel po wiedeńsku przygotowuje się z plastrów cienko rozbitej cielęciny. Wypróbujcie koniecznie.

Sznycel po wiedeńsku i alpejskie ziemniaczkiSznycel po wiedeńsku i alpejskie ziemniaczki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól i pieprz
  • 80 g mąki
  • 100 g bułki tartej
  • 800 g cielęciny
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła

Ziemniaki po alpejsku:

  • 4 ziemniaki
  • 4 plastry sera do raclette
  • 8 plastrów boczku

Przepis

  • Roztrzep w miseczce jajka z odrobiną mleka, dopraw solą i pieprzem.
  • Przygotuj 3 płaskie talerze. Na jeden z nich wsyp mąkę, na drugi bułkę tartą, a na trzeci wlej jajka.
  • Kawałek cielęciny (200 g) ułóż na folii spożywczej i przykryj drugim kawałkiem folii. Rozbij tłuczkiem do mięsa, aż sznycel będzie bardzo cienki i wielkości talerza. Dopraw mięso solą i pieprzem z obu stron. Powtórz z pozostałą cielęciną.
  • Ułóż mięso na talerzu z mąką, obtocz z obu stron, zanurz w jajku i panieruj w bułce tartej. 5. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i dodaj masło.
  • Usmaż mięso z każdej strony na złoto. Osącz na papierowym ręczniku. Podawaj z połówką cytryny i ziemniakami.
  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach i obierz. Ziemniaki przekrój na pół, na 4 połówkach ułóż ser i przykryj pozostałymi połówkami.
  • Owiń boczkiem i zepnij wykałaczką.
  • Piecz ok. 20 minut w 180 st .
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀