Szmur - zapomniany przysmak pełen bakalii według receptury z 1854 roku

Szmur to przedwojenny specjał, który można zrobić "przy okazji". A właściwie bez okazji, bo jego przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil. Wypełni dom zapachem, jest aromatyczny i lekko wilgotny od rodzynek i samego ciasta ptysiowego. Choć niepozorny, wyjęty z piekarnika jeszcze ciepły znika w zastraszającym tempie podbierany przez domowników. W cyklu "Sentymentalny wtorek" polecamy ciasto prosto z bloga "Kuchenny kredens".

Szmur - zapomniany przysmak pełen bakalii według receptury z 1854 rokuSzmur - zapomniany przysmak pełen bakalii według receptury z 1854 roku
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • 250 ml wody
  • 200 g mąki
  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • 100 g rodzynek (można namoczyć, nie trzeba)
  • 4-5 łyżek cukru
  • ok. 100 g płatków migdałów lub migdałów przekrojonych na pół

Przepis

W rondelku rozpuścić wodę z masłem, doprowadzić do zagotowania. Zdjąć na chwilę z ognia i stopniowo dodawać mąkę cały czas energicznie mieszając, by zapobiec powstawaniu grudek. Ponownie postawić na średnim ogniu i zaparzać kilka minut, aż ciasto nabierze połysku i zacznie odstawać od ścianek rondelka. Odstawić do ostudzenia. Do chłodnej masy wbijać po jednym jajka i mieszać do osiągnięcia jednolitej konsystencji (ciasto w pierwszej chwili będzie wyglądało na zważone, co należy zupełnie zignorować, kontynuując mieszanie). Gotowe rozsmarować cienko (jak na łazanki) na blaszce wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać po wierzchu grubą warstwą migdałów, rodzynek i kilkoma łyżkami cukru. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Gdy ciasto zacznie się podnosić i nabierać koloru (po ok. 10-15 minutach), wyjąć blaszkę i pokroić w kwadratowe lub prostokątne kawałki. Podzielone wstawić ponownie do piekarnika i dopiekać jeszcze 15-20 minut.
Zobacz także: szybkie ciasteczka z kruszonką

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast