Szef kuchni. Zawód dla najlepszych
Branża gastronomiczna coraz bardziej zmienia swoje oblicze. Polacy nie chcą już jeść tanio i do syta – chcemy próbować nowych smaków, eksperymentować. Dostosować się do tej sytuacji muszą także młodzi szefowie kuchni, którzy na całym świecie prześcigają się w pomysłach i propozycjach, mających trafić w gusta ich wymagających klientów. O sytuacji młodych szefów kuchni w Polsce, możliwościach ich rozwoju oraz radach, jakie mogą dać im bardziej doświadczeni koledzy rozmawiamy z szefem kuchni Marcinem Popielarzem oraz ambasadorem kulinarnym, Michałem Bałazy.
Ostatnie lata bardzo zmieniły sytu… Rozwiń
Transkrypcja:
Ostatnie lata bardzo zmieniły sytuację młodych kucharzy
W Polsce na pewno
Mają niesamowite możliwości takie jak mi do tych
Tych czas nie mieli aby
Przedstawić
Swoje propozycje
Pozycje swoje rozwiązania swoje pomysły na kuchnię
I wraz z nimi iść po szczeblach kariery co
Konkurs San pellegrino jest niebo
Tym konkursem który jest jednym z najwybitniejszych na
Na świecie
Plejada Gwiazd
Tak naprawdę młodzi
Może z całego
Świata
Stara się wyłonić
Dowartościować
U młodych ludzi
Którzy starają się pracować ale wedle standardów
Szefów
Którzy aktualnie dyktują warunki
Lub trendy na rynku gastronomicznym
Bardzo istotna jest kreatywność przekaz
Który za Tobą idzie twoja jakby
Wizja kuchni to jak
Zapatrujesz się
Na na trendy które panują
Aktualnie
Bo to też jest istotne żeby podążać za tym
Żeby wykorzystywać przy
Wszystkie
Składniki które są na przykład zwierzęciu bardzo istotnym dla mnie było to że pokazałem na naszej
Ale nie tutaj na naszym lokalnym podwórku
Że nie mamy się czego wstydzić Uważam że
Ten Przekaż powinien
Płynąć
Dawać wiarę młodym kucharzom ale i również chodził i różne inne dziedziny
Nie powinniśmy myśleć że
Polska jest
Gorszy produktem niższy niż kraje zachodu
Czy Europy