Szczypki. Słodki smak na Lubelszczyźnie

Wbrew pierwszym skojarzeniom z nazwą, szczypki nie są żadnymi narzędziami do pracy w warsztacie lub salonie piękności ani szczypiącymi owadami. To wyjątkowe przysmaki regionalne o charakterystycznym wyglądzie, przypominającym zmniejszoną, białą lub kolorową szczapę drewna.

Na Lubelszczyźnie taki widok nikogo nie dziwi
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Aneta Kuroń

Niech was jednak to małe podobieństwo nie zwiedzie, bowiem jest to przysmak wyjątkowo słodki, przypominający chrupiącą watę cukrową. Najlepiej smakuje po odpowiednim "wysezonowaniu": nabiera chrupkości i szczypkowego uroku z czasem. Tuż po zakupie może być twardy - mniej do chrupania, a bardziej jak długi cukierek.

Skąd się pojawiły szczypki?

Szczypki są ciekawym produktem regionalnym, kojarzonym przede wszystkim z odpustami. Mają kształt pałeczek o długości 12-15 cm i średnicy około 2 cm.

Powstają dzięki wielokrotnemu rozciąganiu i składaniu masy cukrowej. Kiedyś występowały głównie w kolorze białym, obecnie można spotkać je w różnych kolorach i smaku charakterystycznym dla danego koloru, np. żółte o smaku lekko cytrynowym, czerwone o smaku truskawkowym czy jasnobrązowe o smaku kakao.

Czy są popularne?

Szczypki można trafić głównie na Lubelszczyźnie, najczęściej w mniejszych miejscowościach poza Lublinem. Podobnie do pańskiej skórki, pojawiają się głównie okazjonalnie – na festynach, odpustach oraz przy okazji odwiedzin grobów z okazji uroczystości Wszystkich Świętych. Raczej nie należą do produktów kupowanych jako deser do obiadu lub prezent/nagroda dla dzieci, jednak warto o nich pamiętać, bo dla wielu osób są skojarzeniem mocno osadzonym w dzieciństwie. Z czym są kojarzone? Z kolorowym opakowaniem z celofanu, słodyczą i możliwością połamania zębów.

Jak zrobić szczypki domowym sposobem?

Składniki:

  • 160 ml wody
  • 80 g cukru
  • 6 białek dużych jaj
  • 8 g żelatyny spożywczej
  • 2.5 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • odrobina barwnika spożywczego w pożądanym kolorze
  • 1 łyżka syropu smakowego

Przygotowanie: wlej wodę do rondelka, dodaj cukier i syrop smakowy oraz odrobinę barwnika (możesz dawkować, aż uzyskasz pożądany kolor). Zagotuj wszystko i po 2 minutach dodaj żelatynę – mieszaj intensywnie, aż wszystko się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Do miski wbij białka i ubijaj na sztywną pianę, jednocześnie dolewając malutką strużką ciepły syrop cukrowy. Wymieszaj wszystko i przelej do cienkich foremek o dł. 15-20 cm i szerokości 1-2 cm (foremki zabezpiecz folią i mąką ziemniaczaną, aby łatwiej wyjąć gotowy produkt). Odstaw do wystygnięcia na kilka godzin.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

ZOBACZ TEŻ: Te gesty to jednoznaczny komunikat. Wypatruj ich podczas randki

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie