Szczypki. Słodki smak na Lubelszczyźnie

Wbrew pierwszym skojarzeniom z nazwą, szczypki nie są żadnymi narzędziami do pracy w warsztacie lub salonie piękności ani szczypiącymi owadami. To wyjątkowe przysmaki regionalne o charakterystycznym wyglądzie, przypominającym zmniejszoną, białą lub kolorową szczapę drewna.

Na Lubelszczyźnie taki widok nikogo nie dziwi
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Aneta Kuroń

Niech was jednak to małe podobieństwo nie zwiedzie, bowiem jest to przysmak wyjątkowo słodki, przypominający chrupiącą watę cukrową. Najlepiej smakuje po odpowiednim "wysezonowaniu": nabiera chrupkości i szczypkowego uroku z czasem. Tuż po zakupie może być twardy - mniej do chrupania, a bardziej jak długi cukierek.

Skąd się pojawiły szczypki?

Szczypki są ciekawym produktem regionalnym, kojarzonym przede wszystkim z odpustami. Mają kształt pałeczek o długości 12-15 cm i średnicy około 2 cm.

Powstają dzięki wielokrotnemu rozciąganiu i składaniu masy cukrowej. Kiedyś występowały głównie w kolorze białym, obecnie można spotkać je w różnych kolorach i smaku charakterystycznym dla danego koloru, np. żółte o smaku lekko cytrynowym, czerwone o smaku truskawkowym czy jasnobrązowe o smaku kakao.

Czy są popularne?

Szczypki można trafić głównie na Lubelszczyźnie, najczęściej w mniejszych miejscowościach poza Lublinem. Podobnie do pańskiej skórki, pojawiają się głównie okazjonalnie – na festynach, odpustach oraz przy okazji odwiedzin grobów z okazji uroczystości Wszystkich Świętych. Raczej nie należą do produktów kupowanych jako deser do obiadu lub prezent/nagroda dla dzieci, jednak warto o nich pamiętać, bo dla wielu osób są skojarzeniem mocno osadzonym w dzieciństwie. Z czym są kojarzone? Z kolorowym opakowaniem z celofanu, słodyczą i możliwością połamania zębów.

Jak zrobić szczypki domowym sposobem?

Składniki:

  • 160 ml wody
  • 80 g cukru
  • 6 białek dużych jaj
  • 8 g żelatyny spożywczej
  • 2.5 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • odrobina barwnika spożywczego w pożądanym kolorze
  • 1 łyżka syropu smakowego

Przygotowanie: wlej wodę do rondelka, dodaj cukier i syrop smakowy oraz odrobinę barwnika (możesz dawkować, aż uzyskasz pożądany kolor). Zagotuj wszystko i po 2 minutach dodaj żelatynę – mieszaj intensywnie, aż wszystko się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Do miski wbij białka i ubijaj na sztywną pianę, jednocześnie dolewając malutką strużką ciepły syrop cukrowy. Wymieszaj wszystko i przelej do cienkich foremek o dł. 15-20 cm i szerokości 1-2 cm (foremki zabezpiecz folią i mąką ziemniaczaną, aby łatwiej wyjąć gotowy produkt). Odstaw do wystygnięcia na kilka godzin.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

ZOBACZ TEŻ: Te gesty to jednoznaczny komunikat. Wypatruj ich podczas randki

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja