Szczypki. Słodki smak na Lubelszczyźnie

Wbrew pierwszym skojarzeniom z nazwą, szczypki nie są żadnymi narzędziami do pracy w warsztacie lub salonie piękności ani szczypiącymi owadami. To wyjątkowe przysmaki regionalne o charakterystycznym wyglądzie, przypominającym zmniejszoną, białą lub kolorową szczapę drewna.

Na Lubelszczyźnie taki widok nikogo nie dziwi
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Aneta Kuroń

Niech was jednak to małe podobieństwo nie zwiedzie, bowiem jest to przysmak wyjątkowo słodki, przypominający chrupiącą watę cukrową. Najlepiej smakuje po odpowiednim "wysezonowaniu": nabiera chrupkości i szczypkowego uroku z czasem. Tuż po zakupie może być twardy - mniej do chrupania, a bardziej jak długi cukierek.

Skąd się pojawiły szczypki?

Szczypki są ciekawym produktem regionalnym, kojarzonym przede wszystkim z odpustami. Mają kształt pałeczek o długości 12-15 cm i średnicy około 2 cm.

Powstają dzięki wielokrotnemu rozciąganiu i składaniu masy cukrowej. Kiedyś występowały głównie w kolorze białym, obecnie można spotkać je w różnych kolorach i smaku charakterystycznym dla danego koloru, np. żółte o smaku lekko cytrynowym, czerwone o smaku truskawkowym czy jasnobrązowe o smaku kakao.

Czy są popularne?

Szczypki można trafić głównie na Lubelszczyźnie, najczęściej w mniejszych miejscowościach poza Lublinem. Podobnie do pańskiej skórki, pojawiają się głównie okazjonalnie – na festynach, odpustach oraz przy okazji odwiedzin grobów z okazji uroczystości Wszystkich Świętych. Raczej nie należą do produktów kupowanych jako deser do obiadu lub prezent/nagroda dla dzieci, jednak warto o nich pamiętać, bo dla wielu osób są skojarzeniem mocno osadzonym w dzieciństwie. Z czym są kojarzone? Z kolorowym opakowaniem z celofanu, słodyczą i możliwością połamania zębów.

Jak zrobić szczypki domowym sposobem?

Składniki:

  • 160 ml wody
  • 80 g cukru
  • 6 białek dużych jaj
  • 8 g żelatyny spożywczej
  • 2.5 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • odrobina barwnika spożywczego w pożądanym kolorze
  • 1 łyżka syropu smakowego

Przygotowanie: wlej wodę do rondelka, dodaj cukier i syrop smakowy oraz odrobinę barwnika (możesz dawkować, aż uzyskasz pożądany kolor). Zagotuj wszystko i po 2 minutach dodaj żelatynę – mieszaj intensywnie, aż wszystko się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Do miski wbij białka i ubijaj na sztywną pianę, jednocześnie dolewając malutką strużką ciepły syrop cukrowy. Wymieszaj wszystko i przelej do cienkich foremek o dł. 15-20 cm i szerokości 1-2 cm (foremki zabezpiecz folią i mąką ziemniaczaną, aby łatwiej wyjąć gotowy produkt). Odstaw do wystygnięcia na kilka godzin.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

ZOBACZ TEŻ: Te gesty to jednoznaczny komunikat. Wypatruj ich podczas randki

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm