- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Marynowanie
- Główne składniki :
Składniki
- • 200 g ananasa
- • 250 g filetu z łososia
- • 40 listków mięty
- • 3 gałązki tymianku
- • 3 gałązki kopru
- • 3 g różowego pieprzu
- • 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
- • 30 ml soku z cytryn Limmi
- • sól
Przepis
Pokrój ananasa w kostki równej wielkości (około 3 cm). Oczyść filety łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ewentualnych ości. Pokrój rybę w kostki równej wielkości, takie jak wcześniej przygotowane kostki ananasa. Przygotuj marynatę: listki tymianku i kopru posiekaj bardzo drobno. Zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryn Limmi. Dodaj zmielony pieprz oraz sól. Marynatę wstaw do lodówki. Przygotuj szaszłyki: na długie drewniane wykałaczki bądź specjalne metalowe patyczki nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Potrawę przykryj folią aluminiową i schłodź w lodówce przez 2 godziny. Schłodzone szaszłyki podsmażaj na patelni na małym ogniu przez około minutę z każdej strony.