Szarlotka z budyniem. Pyszne ciacho do kawy

Szarlotka to typowo jesienne ciasto. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła podana z kulką waniliowych lodów. Autorka bloga "Kulinarna Maniusia" poleca przepis na pyszny jabłecznik z budyniem. Zniknie do ostatniego okruszka.

Szarlotka z budyniem. Pyszne ciacho do kawySzarlotka z budyniem. Pyszne ciacho do kawy
Marzena Szkodzińska

Składniki

  • 420 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,2 kg jabłek
  • 2 budynie waniliowe
  • 600 ml mleka
  • sok z połowy cytryny

Przepis

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Z ciasta lepimy 8 kulek i wkładamy je na godzinę do zamrażalnika. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy. Jeśli owoce są za kwaśne, możecie dodać 1-2 łyżek cukru. Wyjmujemy kulki z zamrażalnika. Tortownicę (26 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką. Ścieramy na tarce na dużych oczkach 5 kulek i rozkładamy je na tortownicy, lekko dociskamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut, grzanie góra-dół. Następnie wyciągamy i studzimy przez 15 minut. Gotujemy budyń. Zagotowujemy 500 ml mleka, a w pozostałym mieszamy proszek budyniowy i wlewamy do gorącego mleka. Mieszamy, aż zgęstnieje. Na podpieczone ciasto wysypujemy połowę cynamonu. Jabłka odciskamy z nadmiaru soku i rozkładamy je na cieście. Posypujemy pozostałym cynamonem i rozkładamy budyń. Ścieramy na wierzch pozostałą część ciasta i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30-35 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Pod koniec pieczenia możemy włączyć funkcję termoobiegu. Podajemy z bitą śmietaną lub lodami.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji