Syrop z agawy. Obalamy mity

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Teraz kupisz w dyskoncie

Obraz
© 123RF.COM

Wyglądem przypomina płynny miód. Ma złocisty kolor, słodki smak i łatwo rozpuszcza się w zimnych napojach. Można dodawać go do m.in. deserów, marynat i sosów sałatkowych. Uchodzi za zdrowszy i naturalny zamiennik cukru. Znajdziemy go na półkach z żywnością ekologiczną. Cena może odstraszać. Teraz jednak kupimy go w Lidlu za mniej niż 6 złotych. Wbrew pozorom syrop z agawy, bo o nim mowa, wcale nie jest polecany przez dietetyków. Dlaczego? Obalamy mity, które narosły wokół tego produktu.

/ 5Główny składnik tequili

Obraz
© 123RF.COM

Agawa należy do sukulentów. Występuje przede wszystkim w Meksyku, jednak możemy ją spotkać również na południu Stanów Zjednoczonych i w krajach śródziemnomorskich. Wykorzystuje się ją do produkcji alkoholi, głównie tequili. Gdy roślina ma dziesięć lat, obcina się jej liście i wydobywa serce. Przypomina ono wyglądem dużego ananasa – waży od 25 do 75 kilogramów. W jego wnętrzu jest ukryty sok, który po wyciśnięciu gotuje się przez kilka godzin. Po przefiltrowaniu i podgrzaniu powstaje naturalny syrop z agawy. Wydawać by się więc mogło, że jest to produkt w 100 proc. organiczny. Niestety na skalę przemysłową syrop z agawy uzyskuje się przy użyciu metod termicznych i chemicznych. Nie ma więc miejsca na naturalność.

/ 5Skład syropu

Obraz
© 123RF.COM

Syrop z agawy może mieć barwę od jasnożółtej do ciemnobrązowej. Jasny jest delikatniejszy w smaku, im ciemniejszy, tym bardziej intensywny karmelowo-orzechowy aromat. Syrop składa się przede wszystkim z fruktozy i glukozy. Znajdziemy w nim także niewielką ilość żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Wiele osób jest przekonanych, że syrop z agawy nie ma prawie kalorii. W rzeczywistości łyżeczka zawiera 16 kalorii, to tyle, co biały cukier. Między bajki należy też włożyć opinię o tym, że produkt ten ma niski indeks glikemiczny. Może on wynosić od 55 do 90, w zależności od metody produkcji, tej informacji nie znajdziemy jednak na etykiecie, dlatego cukrzycy powinni unikać syropu z agawy. Przyjmowanie fruktozy w bardzo dużych ilościach może obciążać wątrobę.

/ 5Najważniejszy jest umiar

Obraz
© 123RF.COM

Nie powinniśmy używać syropu z agawy jako zdrowszego zamiennika cukru. Jednak dodany od czasu do czasu do dań raczej nikomu nie zaszkodzi. Możemy słodzić nim mrożoną herbatę czy lemoniadę. Jasny syrop nadaje się także do drinków. Ciemniejszy podkreśli smak deserów. Sprawdzi się jako polewa do lodów, gofrów, naleśników. Nada również ciekawy aromat daniom z drobiu i owocom morza. Producenci dosładzają syropem z agawy m.in. batoniki z musli, owsiane ciasteczka.

/ 5Tosty francuskie z z syropem z agawy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 6 kromek chleba tostowego lub chałki, 2 jajka, 2 łyżki mleka roślinnego, łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 2 łyżki masła klarowanego, cynamon, szczypta soli, 2 banany, syrop z agawy.
Przygotowanie: jajka roztrzep razem z mlekiem, cukrem waniliowym i cynamonem. Na patelni rozgrzej masło, każdą kromkę obtocz w masie jajecznej i smaż na złoty kolor z obu stron. Tosty podawaj z plasterkami banana, polane syropem z agawy.

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii