Syrop z agawy. Obalamy mity

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Teraz kupisz w dyskoncie

Obraz
© 123RF.COM

Wyglądem przypomina płynny miód. Ma złocisty kolor, słodki smak i łatwo rozpuszcza się w zimnych napojach. Można dodawać go do m.in. deserów, marynat i sosów sałatkowych. Uchodzi za zdrowszy i naturalny zamiennik cukru. Znajdziemy go na półkach z żywnością ekologiczną. Cena może odstraszać. Teraz jednak kupimy go w Lidlu za mniej niż 6 złotych. Wbrew pozorom syrop z agawy, bo o nim mowa, wcale nie jest polecany przez dietetyków. Dlaczego? Obalamy mity, które narosły wokół tego produktu.

/ 5Główny składnik tequili

Obraz
© 123RF.COM

Agawa należy do sukulentów. Występuje przede wszystkim w Meksyku, jednak możemy ją spotkać również na południu Stanów Zjednoczonych i w krajach śródziemnomorskich. Wykorzystuje się ją do produkcji alkoholi, głównie tequili. Gdy roślina ma dziesięć lat, obcina się jej liście i wydobywa serce. Przypomina ono wyglądem dużego ananasa – waży od 25 do 75 kilogramów. W jego wnętrzu jest ukryty sok, który po wyciśnięciu gotuje się przez kilka godzin. Po przefiltrowaniu i podgrzaniu powstaje naturalny syrop z agawy. Wydawać by się więc mogło, że jest to produkt w 100 proc. organiczny. Niestety na skalę przemysłową syrop z agawy uzyskuje się przy użyciu metod termicznych i chemicznych. Nie ma więc miejsca na naturalność.

/ 5Skład syropu

Obraz
© 123RF.COM

Syrop z agawy może mieć barwę od jasnożółtej do ciemnobrązowej. Jasny jest delikatniejszy w smaku, im ciemniejszy, tym bardziej intensywny karmelowo-orzechowy aromat. Syrop składa się przede wszystkim z fruktozy i glukozy. Znajdziemy w nim także niewielką ilość żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Wiele osób jest przekonanych, że syrop z agawy nie ma prawie kalorii. W rzeczywistości łyżeczka zawiera 16 kalorii, to tyle, co biały cukier. Między bajki należy też włożyć opinię o tym, że produkt ten ma niski indeks glikemiczny. Może on wynosić od 55 do 90, w zależności od metody produkcji, tej informacji nie znajdziemy jednak na etykiecie, dlatego cukrzycy powinni unikać syropu z agawy. Przyjmowanie fruktozy w bardzo dużych ilościach może obciążać wątrobę.

/ 5Najważniejszy jest umiar

Obraz
© 123RF.COM

Nie powinniśmy używać syropu z agawy jako zdrowszego zamiennika cukru. Jednak dodany od czasu do czasu do dań raczej nikomu nie zaszkodzi. Możemy słodzić nim mrożoną herbatę czy lemoniadę. Jasny syrop nadaje się także do drinków. Ciemniejszy podkreśli smak deserów. Sprawdzi się jako polewa do lodów, gofrów, naleśników. Nada również ciekawy aromat daniom z drobiu i owocom morza. Producenci dosładzają syropem z agawy m.in. batoniki z musli, owsiane ciasteczka.

/ 5Tosty francuskie z z syropem z agawy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 6 kromek chleba tostowego lub chałki, 2 jajka, 2 łyżki mleka roślinnego, łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 2 łyżki masła klarowanego, cynamon, szczypta soli, 2 banany, syrop z agawy.
Przygotowanie: jajka roztrzep razem z mlekiem, cukrem waniliowym i cynamonem. Na patelni rozgrzej masło, każdą kromkę obtocz w masie jajecznej i smaż na złoty kolor z obu stron. Tosty podawaj z plasterkami banana, polane syropem z agawy.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę