Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Szałowe tacosy. Wyglądają jak z szarpaną wieprzowiną, ale nie ma w nich ani grama mięsa

Do tej pory jadłeś tacosy tylko z szarpaną wieprzowiną? A może wolałeś opcję z kurczakiem? To jednak nie koniec ciekawych możliwości. Przygotuj kultową przekąskę z zupełnie innym dodatkiem. Jakim? Obejrzyj nasze wideo i od razu zabieraj się do pracy. Lista składników czeka poniżej.

Składniki na szarpane boczniaki:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 300 g boczniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1/4 szkl. sosu sojowego.

Podsmażona cebula z dodatkami:

  • 3 małe czerwone cebule,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 3 łyżki syropu z agawy lub miodu,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • 1 łyżeczka nasion kolendry.

Sos z awokado:

  • 3 małe korniszony,
  • 1/2 awokado,
  • 1 garść świeżej kolendry,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połówki limonki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek.

Dodatki:

  • 1 pomidor,
  • świeża kolendra do posypania,
  • 4 muszle do tacos.

O czym warto pamiętać:

  1. W pierwszej kolejności przygotuj sos na bazie awokado. Miąższ najszybciej wyjmiesz przy pomocy łyżki.
  2. Następnie zblenduj go z pozostałymi składnikami na gładki sos i wstaw do lodówki.
  3. Czas przygotować cebulę. Dodaliśmy do niej syrop z agawy, ale możesz zastąpić go miodem.
  4. Boczniaki rozdrobnij na mniejsze części przy pomocy widelców. Zastosuj tę samą technikę co przy pracy nad szarpanym kurczakiem czy wieprzowiną. Następnie połącz je z pozostałymi składnikami w garnku na palniku.
  5. Jak złożyć tacosy? Na spodzie każdej muszli ułóż warstwę z czerwonych cebul. Na wierzchu rozprowadź sos i zrób kolejny poziom z szarpanych boczniaków.
  6. Nie zapomnij o dodatkach w postaci pomidora i świeżej kolendry.
  7. Z wyżej przygotowanych proporcji złożysz 4 tacosy.
Więcej wideo
Gdy spróbowałam pierwszy raz, w mig przepadłam. To ciasto na pewno zrobię na świętaGdy spróbowałam pierwszy raz, w mig przepadłam. To ciasto na pewno zrobię na święta
O tej zupie powiedziała mi znajoma. Już po jednej łyżce stała się moją ulubionąO tej zupie powiedziała mi znajoma. Już po jednej łyżce stała się moją ulubioną
Ciasto Fiona bije rekordy popularności. Nie musisz nic piec, a wygląda lepiej niż tortCiasto Fiona bije rekordy popularności. Nie musisz nic piec, a wygląda lepiej niż tort
Ciasto z jabłkami może smakować jeszcze lepiej. Zrób szarlotkę dubajską, po której nie zostaje nawet jeden okruszekCiasto z jabłkami może smakować jeszcze lepiej. Zrób szarlotkę dubajską, po której nie zostaje nawet jeden okruszek
Kaczka idzie pod nóż. Beskidzcy gospodarze pokazują, jak robią zapasyKaczka idzie pod nóż. Beskidzcy gospodarze pokazują, jak robią zapasy
Ciasto Balladyna to prawdziwe dzieło sztuki. Nie sposób oderwać od niego wzrokuCiasto Balladyna to prawdziwe dzieło sztuki. Nie sposób oderwać od niego wzroku
Odkąd znamy patent na szaszłyki bez patyków, robimy je na okrągło. Po prostu palce lizaćOdkąd znamy patent na szaszłyki bez patyków, robimy je na okrągło. Po prostu palce lizać
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej