Szałowe tacosy. Wyglądają jak z szarpaną wieprzowiną, ale nie ma w nich ani grama mięsa
Do tej pory jadłeś tacosy tylko z szarpaną wieprzowiną? A może wolałeś opcję z kurczakiem? To jednak nie koniec ciekawych możliwości. Przygotuj kultową przekąskę z zupełnie innym dodatkiem. Jakim? Obejrzyj nasze wideo i od razu zabieraj się do pracy. Lista składników czeka poniżej.
Składniki na szarpane boczniaki:
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 300 g boczniaków,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka musztardy,
- 1/4 szkl. sosu sojowego.
Podsmażona cebula z dodatkami:
- 3 małe czerwone cebule,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 3 łyżki syropu z agawy lub miodu,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 1/2 łyżeczki płatków chili,
- 1 łyżeczka nasion kolendry.
Sos z awokado:
- 3 małe korniszony,
- 1/2 awokado,
- 1 garść świeżej kolendry,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z połówki limonki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek.
Dodatki:
- 1 pomidor,
- świeża kolendra do posypania,
- 4 muszle do tacos.
O czym warto pamiętać:
- W pierwszej kolejności przygotuj sos na bazie awokado. Miąższ najszybciej wyjmiesz przy pomocy łyżki.
- Następnie zblenduj go z pozostałymi składnikami na gładki sos i wstaw do lodówki.
- Czas przygotować cebulę. Dodaliśmy do niej syrop z agawy, ale możesz zastąpić go miodem.
- Boczniaki rozdrobnij na mniejsze części przy pomocy widelców. Zastosuj tę samą technikę co przy pracy nad szarpanym kurczakiem czy wieprzowiną. Następnie połącz je z pozostałymi składnikami w garnku na palniku.
- Jak złożyć tacosy? Na spodzie każdej muszli ułóż warstwę z czerwonych cebul. Na wierzchu rozprowadź sos i zrób kolejny poziom z szarpanych boczniaków.
- Nie zapomnij o dodatkach w postaci pomidora i świeżej kolendry.
- Z wyżej przygotowanych proporcji złożysz 4 tacosy.