Gdy spróbowałam pierwszy raz, w mig przepadłam. To ciasto na pewno zrobię na święta
Ciasto Biały Snickers inspirowany smakiem kultowego batonika to niezawodny przepis na domowe słodkości w najlepszym wydaniu. Co więcej, na żadnym etapie przygotowania nie będziesz musiał skorzystać z pomocy piekarnika. Wystarczy, że obejrzysz nasze wideo, a wszystko stanie się jasne. Lista składników czeka poniżej.
Składniki:
- 200 g białej czekolady,
- 200 g herbatników maślanych,
- 400 ml śmietanki 36 proc.,
- 200 g orzeszków ziemnych solonych,
- 400 g mascarpone,
- 400 g masy krówkowej,
- 50 g cukru pudru.
O czym warto pamiętać:
- Do przygotowania warstwy z masą krówkową użyj koniecznie orzeszków w wersji solonej. W ten sposób zniwelujesz wysoki poziom słodyczy i jednocześnie wprowadzisz ciekawy kontrast smakowy.
- Przed wymieszaniem składników, słony dodatek rozdrobnij w blenderze.
- Jak złożyć ciasto Biały Snickers? Na spodzie formy zabezpieczonej papierem do pieczenia ułóż warstwę z herbatników. Na wierzchu ciasteczek rozprowadź połowę kremu z mascarpone, ułóż kolejny poziom z herbatników, po czym dodaj wkładkę z masy krówkowej i orzeszków ziemnych. To nadal nie koniec. Powtórz jeszcze raz wszystkie warstwy.
- Bezpośrednio na masie krówkowej zrób dekoracje z roztopionej białej czekolady. Do tego zadania użyj zwykłej łyżki.
- Całość wstaw do lodówki minimum na 4 godziny. Jeśli jest taka możliwość, to czas chłodzenia wydłuż na całą noc.
- Deser bez pieczenia przygotowaliśmy w formie o wymiarach 28x18 cm.