Sycylijskie cannoli krok po kroku

Cannoli to rurki ze smażonego ciasta, które stały się symbolem Sycylii, gdzie wypełnia się je słodzoną ricottą, czekoladą, pistacjami i kandyzowanymi owocami. Te chrupiące ruloniki, które możesz kupić w sklepie lub zrobić samodzielnie, idealnie nadają się do tego, aby wypełnić je gelati. Ale możesz też zrobić gelati o smaku cannoli – niebiański lodowo‑ciasteczkowy miszmasz.

Sycylijskie cannoli krok po krokuSycylijskie cannoli krok po kroku

Na bazę z ricotty (o objętości około 1 l):

  • 170 g drobnego cukru do wypieków lub zwykłego cukru
  • 30 g odtłuszczonego mleka w proszku
  • stabilizator: płaska łyżeczka mączki chleba świętojańskiego lub dwie łyżeczki skrobi (w postaci mąki ararutowej albo kukurydzianej)
  • 375 ml pełnego mleka
  • 200 ml śmietany 48 proc.
  • 50 g glukozy (lub dekstrozy) w postaci syropu lub proszku albo tyle samo lekkiego płynnego miodu
  • 250 g ricotty z mleka owczego
  • ćwierć łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

Na gelati z cannoli:

  • 30 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady (70 proc.)
  • 30 g obranych i drobno posiekanych pistacji (jeśli to możliwe, użyj intensywnie zielonych pistacji blanszowanych)
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (lub mieszanki skórki pomarańczowej i cytrynowej) posiekanej na malutkie kosteczki
  • 60 g pokruszonych na spore kawałki rurek cannoli (w przypadku cannoli domowej roboty będzie to około pięciu sztuk, w przypadku ruloników kupionych w sklepie – trochę mniej, bo te zwykle są grubsze)

Przygotowanie bazy z ricotty:

  • W małej misce dokładnie wymieszaj cukier, mleko w proszku oraz stabilizator.
  • Do rondla wlej mleko i dodaj glukozę lub płynny miód. Podgrzewaj mieszankę na małym ogniu, dopóki nie zacznie leciutko wrzeć.
  • Stopniowo wsypuj zawartość miski do gorącego mleka, cały czas mieszając. Nie przerywaj gotowania do momentu, kiedy całość znów zacznie delikatnie bulgotać – wówczas zdejmij rondel z ognia.
  • Mieszając, dodaj śmietanę, a potem ostudź masę do temperatury 50 st. C (tak żeby wciąż była zbyt gorąca, by spokojnie trzymać w niej palec).
  • Dodaj ricottę oraz ekstrakt migdałowy (jeśli masz zamiar go użyć) i zblenduj całość na gładko.
  • Przykryj masę i zostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej albo wstaw ją do lodówki.
  • (Jeśli ją wystudzisz, a potem od razu włożysz do lodówki, to będzie się nadawała do użytku przez maksymalnie 5 dni).

Przygotowanie gelati z cannoli:

  • Włóż czekoladę, pistacje i kandyzowaną skórkę cytrusów do lodówki lub zamrażarki i poczekaj, aż składniki się porządnie schłodzą (czyli przynajmniej 15 minut).
  • Ubijaj bazę z ricotty w maszynie do lodów, aż nabierze zwartej konsystencji.
  • Mieszając, dodaj do bazy schłodzone pistacje, czekoladę i kandyzowaną skórkę cytrusów.
  • Przenieś mieszankę do pojemnika do mrożenia, przekładając je niedbale pokruszonymi rurkami (postaraj się utworzyć co najmniej 2–3 warstwy).
  • Przed podaniem włóż gelati na jakieś pół godziny do zamrażarki, by stwardniały. Jeśli wydłużysz ten czas i deser będzie zbyt twardy, umieść go w lodówce i trzymaj tam, dopóki nie zmięknie na tyle, by można go było nabierać gałkownicą.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości