Sycylijskie cannoli krok po kroku

Cannoli to rurki ze smażonego ciasta, które stały się symbolem Sycylii, gdzie wypełnia się je słodzoną ricottą, czekoladą, pistacjami i kandyzowanymi owocami. Te chrupiące ruloniki, które możesz kupić w sklepie lub zrobić samodzielnie, idealnie nadają się do tego, aby wypełnić je gelati. Ale możesz też zrobić gelati o smaku cannoli – niebiański lodowo‑ciasteczkowy miszmasz.

Sycylijskie cannoli krok po krokuSycylijskie cannoli krok po kroku

Na bazę z ricotty (o objętości około 1 l):

  • 170 g drobnego cukru do wypieków lub zwykłego cukru
  • 30 g odtłuszczonego mleka w proszku
  • stabilizator: płaska łyżeczka mączki chleba świętojańskiego lub dwie łyżeczki skrobi (w postaci mąki ararutowej albo kukurydzianej)
  • 375 ml pełnego mleka
  • 200 ml śmietany 48 proc.
  • 50 g glukozy (lub dekstrozy) w postaci syropu lub proszku albo tyle samo lekkiego płynnego miodu
  • 250 g ricotty z mleka owczego
  • ćwierć łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

Na gelati z cannoli:

  • 30 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady (70 proc.)
  • 30 g obranych i drobno posiekanych pistacji (jeśli to możliwe, użyj intensywnie zielonych pistacji blanszowanych)
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (lub mieszanki skórki pomarańczowej i cytrynowej) posiekanej na malutkie kosteczki
  • 60 g pokruszonych na spore kawałki rurek cannoli (w przypadku cannoli domowej roboty będzie to około pięciu sztuk, w przypadku ruloników kupionych w sklepie – trochę mniej, bo te zwykle są grubsze)

Przygotowanie bazy z ricotty:

  • W małej misce dokładnie wymieszaj cukier, mleko w proszku oraz stabilizator.
  • Do rondla wlej mleko i dodaj glukozę lub płynny miód. Podgrzewaj mieszankę na małym ogniu, dopóki nie zacznie leciutko wrzeć.
  • Stopniowo wsypuj zawartość miski do gorącego mleka, cały czas mieszając. Nie przerywaj gotowania do momentu, kiedy całość znów zacznie delikatnie bulgotać – wówczas zdejmij rondel z ognia.
  • Mieszając, dodaj śmietanę, a potem ostudź masę do temperatury 50 st. C (tak żeby wciąż była zbyt gorąca, by spokojnie trzymać w niej palec).
  • Dodaj ricottę oraz ekstrakt migdałowy (jeśli masz zamiar go użyć) i zblenduj całość na gładko.
  • Przykryj masę i zostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej albo wstaw ją do lodówki.
  • (Jeśli ją wystudzisz, a potem od razu włożysz do lodówki, to będzie się nadawała do użytku przez maksymalnie 5 dni).

Przygotowanie gelati z cannoli:

  • Włóż czekoladę, pistacje i kandyzowaną skórkę cytrusów do lodówki lub zamrażarki i poczekaj, aż składniki się porządnie schłodzą (czyli przynajmniej 15 minut).
  • Ubijaj bazę z ricotty w maszynie do lodów, aż nabierze zwartej konsystencji.
  • Mieszając, dodaj do bazy schłodzone pistacje, czekoladę i kandyzowaną skórkę cytrusów.
  • Przenieś mieszankę do pojemnika do mrożenia, przekładając je niedbale pokruszonymi rurkami (postaraj się utworzyć co najmniej 2–3 warstwy).
  • Przed podaniem włóż gelati na jakieś pół godziny do zamrażarki, by stwardniały. Jeśli wydłużysz ten czas i deser będzie zbyt twardy, umieść go w lodówce i trzymaj tam, dopóki nie zmięknie na tyle, by można go było nabierać gałkownicą.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce