Światowe menu na kaca

Niemcy nazywają ten stan "piskiem kociaków", Norwegowie skarżą się, że czują wówczas "drwali w głowie", a Francuzi - "drewniany ryj". Mieszkańcy różnych zakątków ziemi mają też kulinarne sposoby na walkę z kacem ? od najprostszych, jak marynowana papryka po ekstremalne, np. zmielone rogi nosorożca. Czy są bardziej skuteczne od naszych, rodzimych metod?

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Ból i zawroty głowy, nudności, nadwrażliwość na bodźce, apatia, osłabienie – trudno znaleźć osoby, które choć raz w życiu nie doświadczyły objawów „syndromu dnia poprzedniego”. Powodem tych nieprzyjemnych reakcji organizmu jest odwodnienie, spadek poziomu cukru i nadmiar produktu rozkładu alkoholu: aldehydu octowego.

– Spożywanie dużych ilości trunków powoduje złe samopoczucie następnego dnia, a w organizmie redukuje wchłanianie i zaburza metabolizm witamin – A, B6, B9, B12, C, D, E i składników mineralnych, przede wszystkim miedzi, selenu oraz cynku. Ponadto alkohol zostaje metabolizowany przez enzymy, generujące wolne rodniki tlenowe, które powodują uszkodzenie komórek i DNA – tłumaczy Dominika Pacholska z Centrum Dietetycznego Naturhouse Złote Tarasy. – Dlatego, aby złagodzić kaca, należy spożyć potrawy, które pomogą w regeneracji organizmu oraz polepszą samopoczucie – dodaje.

Woda czy herbata?

Na całym świecie stosuje się różne sposoby walki ze złym samopoczuciem, spowodowanym nadmiernym spożywaniem alkoholu. Dietetycy pochwalają wiele z nich, np. popularne w krajach śródziemnomorskich wypijanie dużej ilości wody z cytryną. – Zawarta w niej witamina C jako substancja antyoksydacyjna wchodzi w reakcje z wolnymi rodnikami i niweluje ich negatywne działanie na organizm – wyjaśnia Dominika Pacholska.

W łagodzeniu skutków przepicia pomocna może okazać się także zielona herbata, którą często piją skacowani Chińczycy. Napar zawiera bardzo dużo witaminy C, a także znakomicie wypłukuje toksyny z organizmu. Zregenerowaniu nadwątlonej alkoholowymi ekscesami wątroby sprzyja również napar z karczocha, a także czerwona herbata, która oprócz wspomagania pracy ważnego narządu, oczyszcza organizm i pobudza procesy trawienne.

Kolorowa sałatka

Jak uzupełnić „wypłukane” przez alkohol witaminy i minerały? – Zachęcam do przygotowania popularnych w różnych stronach świata potraw, będących świetnym źródłem cennych składników – mówi Dominika Pacholska.

Na początek może być to sałatka śródziemnomorska. Przygotowując ją, warto wykazać się fantazją, urozmaicając danie kolorowymi i zdrowymi warzywami, np. pomidorem (cenne źródło potasu) czy papryką (duża dawka witaminy C) oraz koniecznie oliwą z oliwek – źródłem niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jeśli nie mamy siły na przyrządzenie sałatki, skorzystajmy z doświadczeń naszych zachodnich sąsiadów – skacowani Niemcy jedzą na śniadanie marynowanego śledzia i podobnie przetworzoną paprykę, a posiłek popijają sokiem z kiszonej kapusty. Dzięki temu poradzimy sobie z niedoborem witaminy C.

Obiadowe pomysły

Przygotowując obiad, również warto sięgnąć po receptury innych narodów. – Świetnym źródłem potrzebnego do regeneracji organizmu białka będzie na przykład grecka zupa rybna, przygotowana z filetów ulubionych ryb z dodatkiem włoszczyzny. Innym pomysłem jest hiszpańska zupa jarzynowa z ciecierzycą, w skład której wchodzi wywar z piersi kurczaka, włoszczyzna i ciecierzyca, bogata w fosfor, żelazo, błonnik i większość witamin z grupy B – wylicza Dominika Pacholska.

Dla smakoszy potraw będących połączeniem mięsa i owoców dietetycy polecają „pierś z indyka po madrycku”, gotowaną na parze z pomarańczą i oliwkami. Dzięki obecności pomarańczy danie jest świetnym źródłem witaminy C, minerałów (głównie magnezu, potasu, miedzi i wapnia) oraz kwasu foliowego, którego stężenie we krwi zostaje zmniejszone w wyniku nadmiernego spożycia alkoholu.

– Wielbicielom ryb rekomenduję przyrządzonego na sposób francuski pstrąga, pieczonego w folii z cytryną. Lekkie i smaczne danie z pewnością polepszy samopoczucie – przekonuje dietetyk z Naturhouse.

Na wieczorne wyciszenie polecana jest kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z pastą z sera białego, ziołami śródziemnomorskimi i awokado – świetnym źródłem kwasu foliowego oraz witaminy E.

Zmielone rogi czy gotowane genitalia?

Na świecie nie brakuje również bardziej ekstremalnych sposobów na kaca, które raczej nie zyskują sympatii dietetyków, choć – zdaniem wielu osób – bywają bardzo skuteczne. Na przykład jamajski koktajl przygotowany na bazie rumu, miodu i bitej śmietany, podawany z dużą ilością lodu. Amerykanie raczą się miksturą z soku pomidorowego, surowego żółtka, sosu Worcestershire oraz dużej ilości mielonej papryki.

W krajach bałkańskich, przede wszystkim Rumunii, osoby z „syndromem dnia poprzedniego” jedzą popularne także u nas flaki, „wzbogacone” czosnkiem i śmietaną. Mieszkańcy Tajlandii leczą kaca, konsumując na śniadanie jajka, ugotowane na twardo w sosie chili. Kanadyjczycy wchłaniają wówczas grube frytki, polane bardzo słonym i pieprznym sosem.

Wietnamczycy przekonują, że najlepszym sposobem na zregenerowanie sił po upojnej imprezie jest wypicie szklanki gorącej wody, w której rozpuszczono… zmielone rogi nosorożca. W Mongolii stosuje się gotowane gałki oczne owiec, natomiast na południu Włoch – bycze genitalia.

Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce