Trwa ładowanie...
d2okk56
16-12-2022 10:22

Świąteczny wolno pieczony łosoś z glazurą z syropem klonowym

Przepis

Łosoś to jedna z tych ryb, po które sięgammy bardzo często. Nic dziwnego, jest nie tylko bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu, ale także pełny wartościowych składników. Swoim przepisem na łososia podzielił się Martin Gimenez Castro, właściciel i szef kuchni w restauracji Ceviche Bar i Tuna. Łosoś pieczony z glazurą z syropem klonowym sprawdzi się jako świąteczne danie.

d2okk56
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
JOANNA MATYJEK
Źródło: JOANNA MATYJEK, fot: JOANNA MATYJEK
Składniki
  • duży kawałek dzikiego łososia z certyfikatem MSC
  • 200 ml syropu klonowego
  • 1 łyżka imbiru mielonego
  • ½ łyżki cynamonu mielonego
  • ½ łyżki kminku mielonego
  • 8 szt. anyżu
  • 15 szt. goździków
  • Sól i pieprz
Przepis
  • W misce wymieszaj wszystkie przyprawy, bez goździków i anyżu. Ponacinaj skórę łososia w kwadraty i zamarynuj połową marynaty, upewniając się, że marynata wniknęła w skórę ryby.
  • Anyż i goździki ułóż na łososiu. Drugą połowę marynaty zachowaj do posmarowania ryby podczas pieczenia.
  • Piecz przez ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni malując łososia pozostałą marynatą co 15 min.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Świąteczny wolno pieczony łosoś z glazurą z syropem klonowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2okk56
d2okk56
d2okk56
d2okk56
Więcej tematów
d2okk56