Świąteczny wolno pieczony łosoś z glazurą z syropem klonowym

Łosoś to jedna z tych ryb, po które sięgammy bardzo często. Nic dziwnego, jest nie tylko bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu, ale także pełny wartościowych składników. Swoim przepisem na łososia podzielił się Martin Gimenez Castro, właściciel i szef kuchni w restauracji Ceviche Bar i Tuna. Łosoś pieczony z glazurą z syropem klonowym sprawdzi się jako świąteczne danie.

Świąteczny wolno pieczony łosoś z glazurą z syropem klonowymŚwiąteczny wolno pieczony łosoś z glazurą z syropem klonowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • duży kawałek dzikiego łososia z certyfikatem MSC
  • 200 ml syropu klonowego
  • 1 łyżka imbiru mielonego
  • ½ łyżki cynamonu mielonego
  • ½ łyżki kminku mielonego
  • 8 szt. anyżu
  • 15 szt. goździków
  • Sól i pieprz

Przepis

  • W misce wymieszaj wszystkie przyprawy, bez goździków i anyżu. Ponacinaj skórę łososia w kwadraty i zamarynuj połową marynaty, upewniając się, że marynata wniknęła w skórę ryby.
  • Anyż i goździki ułóż na łososiu. Drugą połowę marynaty zachowaj do posmarowania ryby podczas pieczenia.
  • Piecz przez ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni malując łososia pozostałą marynatą co 15 min.
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie