Świąteczny wolno pieczony łosoś z glazurą z syropem klonowym
Łosoś to jedna z tych ryb, po które sięgammy bardzo często. Nic dziwnego, jest nie tylko bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu, ale także pełny wartościowych składników. Swoim przepisem na łososia podzielił się Martin Gimenez Castro, właściciel i szef kuchni w restauracji Ceviche Bar i Tuna. Łosoś pieczony z glazurą z syropem klonowym sprawdzi się jako świąteczne danie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- duży kawałek dzikiego łososia z certyfikatem MSC
- 200 ml syropu klonowego
- 1 łyżka imbiru mielonego
- ½ łyżki cynamonu mielonego
- ½ łyżki kminku mielonego
- 8 szt. anyżu
- 15 szt. goździków
- Sól i pieprz
Przepis
- W misce wymieszaj wszystkie przyprawy, bez goździków i anyżu. Ponacinaj skórę łososia w kwadraty i zamarynuj połową marynaty, upewniając się, że marynata wniknęła w skórę ryby.
- Anyż i goździki ułóż na łososiu. Drugą połowę marynaty zachowaj do posmarowania ryby podczas pieczenia.
- Piecz przez ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni malując łososia pozostałą marynatą co 15 min.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl