Trwa ładowanie...
dwy3jit
dwy3jit

Świąteczny schab z jajkiem

Przepis

Wszyscy znamy pieczeń rzymską, przygotowywaną z mielonego mięsa. ja postanowiłam nieco odświeżyć ten przepis. zamiast mielonego mięsa użyłam schabu i nadziałam go jajkiem tak jak nadziewa się owocami. Efekt zaskoczył moich domowników. Wyszło pysznie i oryginalnie. Tak przygotowane mięso można podać z opiekanymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.

3.0
(2 głosy)
Oceń:
dwy3jit
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Świąteczny schab z jajkiem
Składniki
  • 1 kg surowego schabu bez kości
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • kilka owoców jałowca
  • łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • sos sojowy
  • 4 małe jajka ugotowane na twardo
Przepis

W moździerzu rozgnieść pieprz i jałowiec, wymieszać z tymiankiem i łyżeczką soli, a następnie natrzeć schab. Przełożyć do miski, skropić z obu stron sosem sojowym, przykryć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki.
Przy pomocy długiego, ostrego noża zrobić na samym środku schabu nacięcie na wylot, a następnie wypełnić powstały otwór obranymi jajkami na twardo. Schab umieścić w brytfance i zapiekać pod przykryciem ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Podawać na zimno.

Przepis dodał użytkownik fanaberia

Świąteczny schab z jajkiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
dwy3jit

Podziel się opinią

Share
dwy3jit
dwy3jit

dwy3jit
dwy3jit
dwy3jit