Świąteczne roladki ze schabu w galarecie
Tak przygotowany schab bardzo efektownie wygląda na świątecznym stole. wbrew pozorom przepis wcale nie jest czasochłonny ani skomplikowany. Serdecznie wam polecam ten sposób na schab. Jest naprawdę przepyszny!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 3 plastry schabu
- pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, rozmaryn, przyprawa do schabu
- włoszczyzna
- papryka świeża: zielona, żółta i czerwona
- serek pleśniowy
- zielona pietruszka
- sól, olej rzepakowy, mąka
- 0,5 l bulionu, żelatyna
Przygotować bulion z warzyw dodając sól i przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, lubczyk. Ugotowany bulion przelać przez gęste sito i do gorącego dodać żelatynę wg przepisu na opakowaniu.
Przygotowanie schabu: schab rozbić, natrzeć z jednej strony delikatnie przyprawą do schabu, serek pleśniowy pokroić w plastry, kłaść na rozbity schab, posypać szczyptą rozmarynu. Paprykę pokroić w słupki, położyć na serek i zwinąć plaster schabu tworząc roladę. Spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w mące i kłaść na rozgrzany olej. Obsmażyć na złoty kolor. Podlać odrobiną wody. Udusić do miękkości. Wystudzić i pokroić w plastry. Ułożyć na półmisku, udekorować świeżymi listkami zielonej pietruszki. Zalać tężejącym bulionem
Przepis dodał użytkownik netka.anetka
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze