Świąteczne roladki ze schabu w galarecie
Tak przygotowany schab bardzo efektownie wygląda na świątecznym stole. wbrew pozorom przepis wcale nie jest czasochłonny ani skomplikowany. Serdecznie wam polecam ten sposób na schab. Jest naprawdę przepyszny!
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 plastry schabu
- pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, rozmaryn, przyprawa do schabu
- włoszczyzna
- papryka świeża: zielona, żółta i czerwona
- serek pleśniowy
- zielona pietruszka
- sól, olej rzepakowy, mąka
- 0,5 l bulionu, żelatyna
Przepis
Przygotować bulion z warzyw dodając sól i przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, lubczyk. Ugotowany bulion przelać przez gęste sito i do gorącego dodać żelatynę wg przepisu na opakowaniu.
Przepis
Przygotowanie schabu: schab rozbić, natrzeć z jednej strony delikatnie przyprawą do schabu, serek pleśniowy pokroić w plastry, kłaść na rozbity schab, posypać szczyptą rozmarynu. Paprykę pokroić w słupki, położyć na serek i zwinąć plaster schabu tworząc roladę. Spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w mące i kłaść na rozgrzany olej. Obsmażyć na złoty kolor. Podlać odrobiną wody. Udusić do miękkości. Wystudzić i pokroić w plastry. Ułożyć na półmisku, udekorować świeżymi listkami zielonej pietruszki. Zalać tężejącym bulionem