Świąteczne roladki z grzybami i papryką

Wciąż nie masz pomysłu na świąteczny obiad? ten przepis będzie twoim asem w rękawie. Mięciutkie w środku i rumiane z wierzchu roladki faszerowane grzybami to jest właśnie to, czego szukasz. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Świąteczne roladki z grzybami i paprykąŚwiąteczne roladki z grzybami i papryką
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 40 g grzybów suszonych
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 60 g cebuli
  • 1 papryka czerwona
  • 15 g masła
  • sól, pieprz
  • 2 jajka całe
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

Przepis

  • Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą.
  • Grzyby suszone zalewam wrzącą wodą, odstawiam na pół godziny. Po tym czasie odlewam wodę z moczenia grzybów.
  • Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju.
  • Do naczynia blendującego przekładam cebulę, rozmaryn, umytą, oczyszczoną z nasion, pokrojoną paprykę, namoczone grzyby i blenduję dwie minuty. Następnie warzywa z grzybami przekładam do rondelka, dodaję masło, sól, pieprz i gotuję dwie minutki.
  • Farszem smaruję każdy kawałek mięsa. 6. Mięso zwijam w roladki, panieruję w bułce tartej w roztrzepanych widelcem jajkach i ponownie w bułce tartej.
  • Roladki smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  • Gotowe, podaję z surówką i ziemniakami.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne