Trwa ładowanie...
d23lf3f
d23lf3f

Świąteczne pierogi z makiem

Przepis

Mak to jedne z symboli Bożego Narodzenia. Nic więc dziwnego, że na świątecznym stole znajdują się dania danie jak kutia, makowiec, kluski z makiem czy makiełki. W moim domu nie może natomiast zabraknąć pierogów z makowym farszem. Możemy użyć gotowej masy makowej lub przygotować ją samodzielnie.

3.3
(3 głosy)
Oceń:
d23lf3f
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Świąteczne pierogi z makiem
123RF
Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 masa makowa
  • 1 śmietana 12 proc.
  • 1 pomarańcza
Przepis

Wymieszać w misce łyżką składniki - mąkę, wodę gorącą, 2 łyżki oliwy z oliwek. Przełożyć na stolnice i zagnieść ciasto. Gdy ostygnie rozwałkować i wykrawać szklanką pierogi i nadziewać masą makową. Zaklejamy kciukiem i palcem wskazującym. Wrzucamy do gorącej wody i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową na półmisek. Można udekorować kleksem śmietany i kawałeczkami pomarańczy.

Przepis dodał użytkownik evragiggs

Świąteczne pierogi z makiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d23lf3f

Podziel się opinią

Share
d23lf3f
d23lf3f
d23lf3f
d23lf3f
d23lf3f